Egy kis Itália... - Il Pastaio, Budapest
2
héttel ezelőtt Budapesten jártam, és sok időt töltöttem kutatásokkal, de ezért
a kiadós reggelik mellett inkább hideg kajákon meg gyrosokon éltem. Utolsó nap
azonban úgy döntöttem, kicsit pihenek, ennek részeként tartottam egy sétát a
belvárosi éjszakában a rakparton, valamint kipróbáltam egy komolyabb éttermet.
Azért a Vörösmarty téren található Il Pastaio mellett döntöttem, mert egyrészt
volt oda egy 20%-os kedvezménykuponom :), másrészt az esti órákban már nagyon
nem szeretek húsételt enni, de valami vega pizzát mindig szívesen kóstolok. Nézzük
hát!
A
bejáratnál kicsit féltem, hogy vajon tudok-e enni, mert elég kevés belső
asztalt láttam, de aztán kiderült, hogy van egy emelete a helynek. Ami egy
picit meglepett, hogy amikor a bejárathoz értem és csak nézelődtem, akkor egy
pincér kijött és megkérdezte, hogy szeretnék-e valamit, viszont mindezt
angolul. Furcsa volt, mert mégiscsak Budapesten vagyok, igaz, a város belső
része már valóban erősen épít a külföldi turistákra, így talán ez mégsem
annyira meglepő.
Az
étlapon pizzák és más egyéb olasz ételek voltak megtalálhatók, de most az
egyszerűség mellett döntöttem egy olyan pizza formájában, ami a Caprese nevet
viseli. Ez gyakorlatilag egy alap pizza volt (tészta-szósz-mozarella) némi
bazsalikommal és paradicsomkarikákkal. E mellett desszertként egy Créme Bruleét
kóstoltam, amit flambírozott banánnal és vanília fagylalttal tálaltak.
A
pizzát viszonylag gyorsan kihozták. Méretre nagyjából átlagos volt, az illata
viszont kifejezetten csábító. És ízében is hozta, amit kell. Egy vékonytésztás
pizza, de azért nem kelti a papírvékony érzetet, ezzel együtt minden falatjánál
éreztem a frissességet, és, hogy ropogott. Nagyon igényes munka volt. A szószuk
jó fűszeres, de a paradicsom dominál benne, ez is a legjobbak között van, amit
valaha pizza fronton ettem. A sajt is valódi mozarella, nem valami annak
csúfolt növényi kiegészítő (oké, ennek természetesnek kellene lennie, de nem az
sajnos sok helyen). A paradicsom-sajt-bazsalikom meg nagyon jó barátságban
vannak, ezt eddig is tudtuk, és a fúzió itt is működött. Ami a mennyiségét
illeti, ez pont az a pizza volt, amivel kényelmesen jól laktam, de nem telített
el, nem éreztem nehéznek egyáltalán. Ennek garantáltan nem fogjátok
elcsomagoltatni a felét, viszont hatalmas élmény lesz az elfogyasztása, igazi
kulináris élmény.
A
konyhába egyébként be lehet látni és viszonylag közel is ültem hozzá, így
láttam, hogy amikor a pizzának kb. a negyede volt már csak vissza, akkor az
egyik felszolgáló lány jelzett a konyhára és akkor kezdték el készíteni a
desszertet (a flambírozás folyamatát nem lehetett nem észrevenni, de
szerencsére itt nem bánta a dísznövény, mint Miskolcon J). Ez egyébként nekem nagyon tetszett, igazi
profizmus, egy percet se kellett várnom a desszertre, de még friss volt, nem
hűlt ki a banán, nem olvadt el a fagyi, szóval remek.
Maga
a Creme Brule nagyon ízlett, látszott benne, hogy igazi vaníliát tartalmaz, a
tetején lévő karamelles réteg is remek volt. Egyébként én a magam részéről azt
vallom, hogy ez egy olyan desszert, amihez igazából semmilyen kísérő elemre nem
tartok igényt, mert magában egy teljes értékű édesség. Ezzel együtt itt
bejöttek a kiegészítők hozzá, különösen a banán, a flambírozás adott neki egy
nagyon jó aromát, de szerencsére az alkohol ízt egyáltalán nem lehetett rajta
érezni. A fagylalt meg egy hűsebb, krémes állagot adott, bár ezt lehet jobban
el tudtam volna képzelni egy lágyabb gyümölcsfagyival, hogy ne két vaníliás
elem legyen, de így is nagyszerű volt az egész.
A
két étel együtt kb. 4.100-4.200 forint körül volt (sajnos nem jegyeztem meg az
árat), amihez dukált egy 10 %-os szervízdíj, viszont volt rá 20%-os
kedvezményem a kupon miatt (és csak a kedvezmény után számították a
szervízdíjat, ami szerintem nagyon korrekt). Így 3.700-3.800 forint körüli volt
az egész nekem. Nem mondom, hogy ez egy olcsó ár, de tegyük a szívünkre a
kezünket: a Vörösmarty tér környékén mi olcsó? Ez Budapest egyik elit helye, ez
sajnos érződik az árakban is. Ugyanakkor ezért a pénzért egy olyan ételt
kaptam, amiben semmi hibát nem találtam, mennyiségileg is bőven jó, megvolt a
különlegesség érzése is, a kiszolgálás profi és a személyzet kedvessége is
mintaszerű. Ilyenkor meg nem sajnálom a pénzt, amit kifizetek.
Értékelésem:
10/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).
Bővebben
a helyről: http://www.ilpastaio.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése