Erdélyi ízek? – Székely Kantin, Budapest

 

A Pláza éttermek eléggé hasonlítanak Budapesten, bármelyik üzletbe látogat el az ember, ugyanolyan Brandekkel, illetve hasonló ételekkel találkozik. Ezért is lepett meg, amikor a KÖKI Plázában egy olyan helyet találtam, ami a felirata szerint eredeti székely ételeket kínál. Elég sok időt töltöttem Erdélyben és van tapasztalatom az ottani ételekben mind éttermi, mind „büfés” szinten. Így hát kíváncsi voltam, mit tud ez a hely. Az étel, amit kértem, viszonylag egyszerű: mics (sertés-, bárány ill. marhahúsból készült csevapszerű étel), hasábburgonya, mustár, illetve desszertként rántott palacsinta.

 


Kezdjük egy nagy pozitívummal: a hölgy, aki a rendelésem felvette nagyon kedves volt, mosolygott, amit meg külön öröm, hogy mint kiderült, a palacsintát helyben készítik, és ezt még elkészítették nekem úgy, hogy kb. 25 perc volt még zárásig. Ezt azért kell így kiemelnem, mert sajnos gyakori tapasztalatom, hogy zárórában már csak azt adják ezekben a plázaétteremben, ami épp készen áll, nagy pozitívum, ha még ilyenkor is elkészítenek egy ételt. Egyébként a főtételt viszonylag hamar megkaptam, és mire azt megettem, a desszert is megérkezett.

 


A mics húsában a sertést éreztem dominánsnak. Egyébként kifejezetten ízlett, a fűszerezése és az ízvilága abszolute hozta azt, amit Erdélyben többször kóstoltam. 4 szelet húst kaptam egyébként, ez bőven elégséges egy tisztességes vacsorára, ráadásul még frissnek éreztem, ami az esti órákban szintén dicséret. Sajnos a hasábburgonya kapcsán már kevésbé éreztem ezt. Színben szép volt, ízben is teljesen oké, viszont ez kicsit keménynek, száraznak hatott a krumpli, szerintem már korábban készítették és mikrózással segítettek rajta, ami annyira a hasábburgonyánál nem szerencsés. A mustár egyszerű hétköznapi termék volt, de egyébként teljesen oké, a funkcióját ellátta.

 


A főétel után nekiláttam a rántott palacsintának is. Bevallom, ezt nem ettem korábban Erdélyben, így az újdonság varázsával hatott. De nagyon ízlett, a palacsintára tett bunda ropogós volt, szerencsére jó gazdag töltelékkel, ami túróból és vaníliából állt, nagyon ízlett. A palacsinta tetejére kis tejfölt locsoltak, porcukrot tettek, így egy picit túrógombócos beütése is lett az ételnek, de ezzel sincs semmi baj. Száz szónak is egy a vége, tökéletes zárása volt az ételnek.

 


A menüért valamivel több, mint 2.000 forintot fizettem, viszont ezért cserébe két igencsak tisztességes mennyiségű kaját kaptam, ami jócskán meghaladta a Plázaéttermek szintjét minőségben és mennyiségben is. Az egyetlen kritikám a hasábburgonyával volt, sajnos azt nem gondolom igazán élvezhető elemének az ételnek. Ezt viszont jócskán kompenzálta a személyzet kedvessége, úgyhogy merek az egészre adni egy igen magas pontszámot. Egyébként nemrég néztem a facebook oldalukat és láttam, hogy 1.290 forintért kétfogásos ebédmenüjük is van, egyszer majd biztosan azt is kipróbálom.

 

Értékelésem: 9/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).

 

Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/Sz%C3%A9kely-Kantin-100708075058337/?ref=py_c  

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról