Hargitai vendéglátás 2. – Szentegyháza Gyöngye Termálfürdő
Amikor
vitatábort szervezünk nyárra, számos szempontunk van. Ezek leginkább a
következők: kényelmes szobák (jó, ha van külön fürdő, de a nélkül még
kibírjuk), strandolási lehetőség, legalább 2 fedett közösségi tér (amin ne
kellejen 3-4 másik táborral osztozni), elfogadható ár és finom étel. Ez utóbbi
az egyetlen olyan, amit csak a táborozás után tudunk megítélni, mivel előre nem
látjuk, mennyire fog ízleni a kaja. Az erdélyi disputások javaslatára idén
elhagytuk az országot és Erdélybe szerveztük a táborunkat Szentegyházára.
Alapvetően a legtöbb feltétellel nem volt gond. 3 közösségi tér, amiken csak
egy úszótáborral kellett osztozni, fedett strand a táboron belül, a szobák
mondjuk kicsit szűkek voltak, de ez még belefér. Arra azonban kíváncsi voltam,
hogy ennek a családi vállalkozásnak a konyhája mennyiben tér el a hagyományos
nyári táborok menzáitól, illetve éttermeitől. A korábbi Pethő Panzióban tett
látogatásom mindenképp optimistává tett azért. A mai cikkemben a napi menüket
fogom külön-külön elemezni és értékelni.
Hétfő:
A
hétfői napon egy ebéddel kezdtük az étkezést (kb. délre érkeztünk meg a táborba).
Zöldséglevest és rántott húst kaptunk, tehát mondhatjuk, hogy biztonsági menü
volt. A leves ízével nem volt semmi gond, sőt, az átlag zöldséglevesekhez
viszonyítva meglepően karakteres ízvilága volt. Rántott húst fejenként egyet
kaptunk, de igencsak emberes méretűt, így nem mondhatjuk kevésnek. Egyébként nagyon
jól elkészítették, a bundája bár nem ropogott, de a fűszerezését nagyon
eltalálták, a hús meg belül puha maradt. Mellé a rizst szépen megformázva
rakták a tányérba, nem csak belemerítették, oszt jó napot, és egy kevés
zöldséget is tettek hozzá (kukorica, sárgarépa, borsó). Mellé salátát is
kaptunk, szóval teljesen korrekt étel volt ez.
Vacsorára
egy román étellel, a mics-csel kínáltak meg minket. A mics egy fasírtszerűen
elkészített húsétel, amely összetételében, fűszerezésében kicsit a kolbászra is
emlékeztet. Ettem már korábban is ilyet kolozsvári gyorsbüfékbe, alapvetően ízlett,
de lerítt az ottani ételekről, hogy előre elkészített, gyorsfagyasztott
terméket sütöttek meg. Itt viszont szó sem volt erről! A húson érződött, hogy
kiváló minőség, a fűszerezése is oké, nem túl intenzív, de nem is íztelen, pont
jó. Mellé hasábburgonyát kaptunk, ami szintén nem fagyasztott termék volt,
hanem helyben készített, friss és ropogós. Ezenkívül a mustár-ketchup kettős is
járt mellé, ami persze bolti termék, de attól még teljesen oké, és hozzátett
azért az ételhez. Mindent egybevetve ez úgy ahogy van, tökéletes volt.
Kedd
A
keddi nap reggelét virslivel kezdtük. Igazából teljesen hétköznapi, átlagos
bolti virsli volt mind az 5 darab, amit fejenként kaptunk…igen, jól mondtam,
fejenként 5 darab. A legtöbb táborban a fejenkénti 3 virsli már kifejezetten
nagy adagnak számít, így nem picit lepődtünk meg azon, hogy itt ennyi jár.
Hozzá a szokásos mustár/ketchup, szóval minden rendben. Ezenkívül tea is járt
hozzá (ez minden napra igaz), ami kicsit édesebb volt annál, amit én szeretek,
de azért nincs vele különösebb gond.
Az
ebédnél ezúttal húsleves került az asztalra. Hagyományos ízvilág, és tényleg
tettek húst a levesbe, ez megintcsak pluszpont. Az ebéd második fele kicsit
meglepő módon egy vegetáriánus étel volt, konkrétan rántott sajt. Viszonylag
ritkán adnak ebédre rántott sajtot táborokban. Ettől függetlenül nagyon ízlett,
ezúttal ropogott a külső bunda, és a belseje is lágyra és krémesre sikerült.
Kockára vágott sült burgonyát kaptunk mellé köretként, teljesen jól elkészítve.
Amit kicsit nehezebben tudtam értelmezni, az a káposztasaláta mellé. Valahogy
nekem nem illet a rántott sajthoz. Ezenkívül most is kaptunk ketchupot is, de
ide inkább valamilyen majonézes szószt tudtam volna elképzelni. Ennek a hiánya
azért is volt furcsa, mert Romániában ezek elég divatosak, és sima boltokban is
többféle ilyet lehet kapni, mint nálunk. No, de azért nem volt vészes.
Vacsorára
zöldborsófőzeléket kaptunk sült kolbásszal. Vagy inkább sült kolbászt zöldborsó
főzelékkel? Meg kell hagyni, kevés helyen adnak 3 szál kolbászt 1 adag
főzelékhez. De én így szeretem J. A főzelék teljesen rendben volt, hagyományos ízvilágot
képviselte, a kolbász jól fűszerezett, egy picit pikáns, de nem annyira, hogy
gyerekek ne tudnák fogyasztani. Ezúttal is jót ettünk.
Szerda
A
szerdai reggelt egy klasszikus vegyestállal kezdtük (kép a cikk tetején). Vagyis annyira nem
klasszikussal. A kenyér és a zöldségek (paprika, paradicsom, uborka) közös
tálakon érkeztek, de ezenkívül egyénileg kapott mindenki 3-féle felvágottból
(sonkás, szalámi, kolbász) 3-3 karikát, plusz 3 szelet sajtot, vajat, lekvárt,
mézet. Ez kb. 2 adagnyi reggeli volt, szinte senki nem ette meg az egészet.
Elképesztően bőséges adagok voltak mindig és ha valaki még e mellett kért
repetát, azt is kapott. Látszott, itt semmivel nem spórolnak.
Ebédre
ezúttal paradicsomlevest kaptunk. Általában a Magyarországról érkezők
furcsállni szokták, hogy a paradicsomlevesbe levesbetétként sárgarépát tesznek,
de én már több helyen láttam ezt Romániában, így nem lepett különösen meg. Az
ízvilága érdekes, mert egyszerre jelent meg benne a menzai paradicsomlevesek
édessége és az olaszt paradicsomlevesek fűszeressége. Lényeg, a lényeg, nagyon
ízlett. Utána változtattak az eddigi tálaláson, mert nem tányérokra tették a
húst és a köretet, hanem nagy tálakba hozták és mindenki szedhetett, amennyit
akart, korlátlan repeta lehetőséggel. Ez utóbbinak nyilván az volt az oka, hogy
a gyerekek néha nagyobb adagokat hagytak a tányéron, ami mégiscsak pazarlás,
így meg folyamatosan tudták készíteni és adni az ételt. Ezúttal flekkent
hasábburgonyával és savanyú uborkával, meg persze az elmaradhatatlan mustárral
és ketchuppal. Jól készült az étel ezúttal is, egyáltalán nem volt száraz a
hús, a többi összetevőről meg már beszéltem (jó, a savanyú uborkáról talán nem,
de az is ízlett).
Estére
pörköltet kaptunk tésztával. Nagyon ízletes volt, azonban most először történt
meg az, ami eddig (és ezután) soha: elfogyott az étel. Legalábbis a pörkölt.
Eddig ehhez nem szoktunk hozzá, vagy a mennyiséget mérték el, vagy a gyerekek
étvágyát, de látszódott a helyen a lelkiismeretesség, győztek bocsánatot kérni,
ezenkívül reszelt sajtot hoztak még ki a tésztához, hogy senki ne maradjon
éhen. Számomra ez abszolute pozitív volt, hibázás bárhol előfordul, ez egy
természetes dolog, de nem mindegy, hogy kezelik. Itt remekül kezelték.
Csütörtök:
Csütörtökön
reggel ismételten meleg reggelit kaptunk, konkrétan virslis rántottát. Jó sok
virslit tettek bele, a tojást is jól készítették el, kaptunk hozzá zöldséget
is, nem szeretném külön ragozni, teljesen rendben volt.
A
nagyobb vállalás azonban ebédkor jött, ugyanis palacsintát sütöttek nekünk.
Előtte azért figyelmeztettek minket, hogy itt ki van mérve az adag, fejenként 3
palacsinta, így együnk előtte sok levest. Ez a kimért adag a legkevésbé sem
zavart, főleg, mert már eleve óriási piros pont, hogy valaki vállalja, hogy 35
emberre palacsintát süt (azért nem kicsit pepecselős munka), és ha valahol ezt
mégis bevállalják, általában kettő szokott a fejadag lenni. A leves egy „hamis”
babgulyás volt, szerintem sertéshúsból, de rengeteg zöldséggel, hússal, tényleg
egy jó, tartalmas leves. A palacsinta tésztája teljesen oké, kettőt
mogyoróvajjal, egyet lekvárral töltöttek. Személy szerint én jobban örültem
volna a fordított aránynak, mert a lekvár nagyon ízlett, a mogyoróvajat inkább
átlagosnak mondanám. De az egész nagyon ízlett, a gesztust meg nem tudom
elégszer értékelni.
Vacsorakor
egy ismétlés történt, megint megkaptuk a micset és a hasábburgonyát. Újat nem
tudok róla mondani, de továbbra is nagyon finom.
Péntek-szombat:
Péntek
reggel a bundás kenyér illata ütötte meg az orrom. Reménykedtem benne, hogy nem
csak érzéki csalódás. És nem, tényleg hozták a bundás kenyeret, frissen, ahogy
az jó, a meleg teával. De természetesen nem érték be ennyivel. Mellé sima
kenyeret is tettek, hozzá kétféle felvágottat, sajtot, kétféle zöldséget, vajat
és lekvárt. Erre megint azt mondom, hogy ez gyakorlatilag 2 adagnyi reggeli, a
bundáskenyér némi zöldséggel önmagában jó, de akinek ez nem elég, még mindig
csinálhatott magának szendvicset. És akkor még nem is beszéltünk a lekvárról.
Ez egy gasztronómiai terrorcselekmény volt a szó legpozitívabb értelmében!
Ebédre
ezúttal zöldborsólevest kaptunk. Ezúttal is jól elkészített, finom, fűszeres,
mint a többi leves, minden rendben van. Utána egy „ál-vadas” érkezett,
hagymával és sárgarépával sült sertésszelet, petrezselymes burgonyával és
savanyú uborkával. Összességében a sertéssült ekként való elkészítése távolabb
áll az én ízlésvilágomtól, mint a grillezett vagy rántott verziók, de ezzel
együtt nem volt vele semmi gond, szaftos, finom.
Vacsorára
ezúttal is megkaptuk a magunk sült kolbászát, csak most hasábburgonyával,
mindegyik elemről írtam már.
Végül
a szombat reggeli megint virsli volt, ezúttal „csak” 4 darab, de hozzá a
szokásos vegyestál 2 felvágottal meg a többi ínyencséggel. Éhen most sem maradtuk.
Egy
napi kajáért összesen 50 lejt kellett fizetni, ez kb. 3.400 forint. Ennél nem
mondom, hogy nincsenek olcsóbb helyek Magyarországon, de minőségben és
mennyiségben egyaránt köröket ver az összes létező magyarországi táborra, ahol
jártam. Így szerintem ez a minimális többlet bőven belefér. Talán amit
kritikaként fel lehet róni, az az ismétlődés és a kicsit nagyobb mennyiségű
krumpli használat. Ez utóbbit én azonban tudatos lépésnek látom. A hely meg
akar felelni a gyerekek igényeinek, és emiatt tesz be sokszor sült krumplit meg
mennek el kissé a street food irányába. És részemről ez tökéletesen megfelelt
(ellentétben a 3-4 évvel ezelőtti révfülöpi táborokkal, ahol a rizshasználatot
túlozták el aránytalanul), hiszen ezeket az ételeket én is bármikor megeszem. Nem
mondom, hogyha nagyon keresünk, akkor nem találjunk hibákat, ugyanakkor a
tábori menükhöz képest a minőség még ezekkel együtt is kiugróan magas.
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/termalfurdo/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése