A Kétfarkú Kutyapárt döntéséről

 

A hétvégén jelentette be a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, hogy önállóan vesz részt a 2022-es választásokon, saját listát és képviselőjelölteket indítanak (igaz, utóbbiból nem 106-ot, hanem csak kb. 30-at és főleg oknyomozókat terveznek indítani). Amint ez megtörtént, azonnal baloldali kommentek tömkelegét olvastam, miszerint a Kétfarkú Kutyapárt is a FIDESZ kottájából játszik, ők is a jelenlegi kormányzópárt bábjai. Igaz lenne ez? Erre egy rövid mondattal tudok válaszolni: a nagy fenét! Ugyanakkor azt gondolom, hogy a tisztánlátás érdekében érdemes megvizsgálni, hogy miért hozta ezt a döntést az MKKP és miért gondolom azt, hogy tulajdonképpen nekik nem is nagyon volt más opciójuk, minthogy egyedül induljanak el a választásokon.

 

Mi is a párt lényege?



Korábban már írtam arról a kettősségről, hogy miközben az MKKP kifelé egy viccpárt benyomását kelti, vannak azért komoly elemek a politikájukban. A legtöbb poénjukkal valódi társadalmi problémákra világítanak rá, politikai akcióik meg sokszor tényleg alkalmasak a figyelemfelhívásra, de kisebb súlyú problémák megoldására is. Erre láthattunk már példát, amikor parkokat újítottak fel, kiírták a kampánypénzt pályázatra vagy éppen jótékonysági akciókat hirdettek. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az ország problémáit reálisan látják és „kicsiben” képesek is ezekből a problémákból párat megoldani.

A másik oldalról viszont be kell látni, hogy országos szintű irányításra, válságkezelésre, problémamegoldásra az ő módszereik nem elegendőek. A legtöbb akciójuk egy kis számú, de annál lelkesebb önkéntes csapathoz köthető, amelyek 1-1 ember vagy település gondját-baját meg tudják ugyan oldani, de globális szinten ez nagyon kevés. Ahhoz átfogó koncepciók, előkészületek és tervek szükségesek, amiről azt mondom – nem megsértve a tagokat és a passzivistákat – hogy a pártban sem mennyiségi, sem szakmai szempontból nem található meg. Tehát az MKKP addig tud igazán így működni, amíg tényleg csak kisebb súlyú problémák megoldásával foglalkoznak.

 

Veszélyesek lehetnek az ellenzék számára?

 

A kérdés több, mint izgalmas. Kialakult ugyanis az az általános nézet, hogy bárki, aki elindul önállóan, az gyakorlatilag a Fideszt segíti, mert az ellenzéktől vesz el szavazatokat. De vajon valóban így van ez? Ennek a vizsgálata kapcsán érdemes végiggondolni, hogy kik szavaznak ma az MKKP-ra? E téren, amit most leírok, az pusztán egy teória, ám azt gondolom, mégsem teljesen megalapozatlan.

Normális körülmények között egy olyan párt, akinek nincs valódi programja és alternatívája az országos szintű problémák megszüntetésére, nem rúghat labdába, nemcsak az 5%-os küszöb megszerzése tűnik távolinak, de még az állami támogatást jelentő 1 % is nagyon necces. Egyéniben kb. senki nem szavazna rájuk, de listán is maximum poénból néhányan, egyébként meg inkább egy olyan pártot jelöl meg, akinek van programja és szimpatikus a szavazó számára.

Csakhogy a legutóbbi EP választáson a Kétfarkú Kutyák majdnem 3%-ot szereztek. Ez még mindig nem a parlamenti küszöb, de jócskán több mint az 1%, sőt, még a parlamenti választáson elért 1,8% körüli eredményüket is igencsak felülmúlták, ezenkívül két olyan pártot is legyőztek, akiknek van parlamenti képviseletük. Mit jelent ez? Ha abból indulunk ki, hogy normális körülmények között egy ilyen pártra nem szavaznának, akkor azt, hogy a szavazók közel 3%-a azon a véleményen volt, hogy a jelenlegi teljes pártpalettából mindenki olyan szinten leszerepelt a szemében, hogy a Kétfarkú Kutyapártot tartja a leghitelesebbnek. Ráadásul mindez egy olyan választáson történt, ahol minden párt elindult, és nem merült fel az a kérdés, hogy az összefogás miatt mennyi szavazó morzsolódik le. Na, ez az, ami a legnagyobb kritika a jelenlegi ellenzéknek. Ha a Kétfarkú Kutyapártot bárki veszélyesnek tartja, akkor először azt kell megvizsgálnia, hogy mit rontott ő maga el, hogy ez a helyzet kialakult, hogy egy „viccpárttól” kelljen félni.

Viszont ha abból indulunk ki, hogy az MKKP szavazói valamilyen szinten kiábrándultak a mai pártokból, akkor rögtön feltehető egy újabb kérdés: Honnan tudjuk, hogy ez a csoport kire fog szavazni, ha a Kétfarkú Kutyapárt nem indul? És ez az a kérdés, amit jelenleg nem lehet megválaszolni. Ki merem jelenteni, hogy jelenleg a nem kormánypárti erők közül az MKKP átszavazási hajlandósága az, amiről semmit nem tudunk, fogalmunk sincs, hogy ezek a szavazók elmennének-e voksolni, és ha igen, akkor melyik pártra. Még az októberi önkormányzati választásoknál készített a párt egy felmérést az egyik budapesti választási kerületben, amiből az jött ki, hogy a Fideszes polgármester – Pokorni Zoltán – rendszerint nagyobb arányban nyert az egyes kerületekben, mint az egyéni Fideszes jelölt, holott a Kétfarkú Kutyapárt polgármester-jelöltet nem állított fel. Tehát ez alapján valószínűsíthető, hogy az MKKP szavazói közül többen támogatták a Fideszes polgármestert, mint az ellenzéki jelöltet. Noha egy ilyen statisztikából messzemenő következtetést levonni nem lehet (ráadásul itt Pokorni Zoltán személye is befolyásolhatta az eredmények alakulását), azért mégis megkérdőjelezi azt az általános ellenzéki felfogást, mely szerint a választáson elinduló pártok szavazói az ellenzékre szavaznának, ha a saját pártjuk nem indulna el.

 

Milyen lehetőségek álltak az MKKP előtt?

 

Ha megnézzük, elméleti szinten 3 esély állt a Párt előtt 2022 kapcsán:

 

1. Az ellenzéki összefogás keretében indulnak el a választásokon.

2. El sem indulnak a választásokon.

3. Önállóan indulnak el.


Az első opció azonban nagyon rizikós. Mivel a legtöbb szavazójuk nem támogatja a többi pártot, egy ilyen összefogás jelentős szavazótábor-veszteséget is okozhatna nekik, ráadásul bizonytalan, hogy növelnék-e egyáltalán az ellenzék szavazótáborát. A második opció szintén egy nonszensz, annak ellenére, hogy amikor tavaly ősszel úgy döntöttünk az LMP-vel, hogy önállóan indulunk Pécsett, Mellár Tamás nagyon bölcsen fejtegette nekem, hogyha nem tudtunk megegyezni, akkor legalább annyit meg kellett volna tennünk, hogy el sem indulunk. Az igazat megvallva nem tudtam, hogy ezen sírjak vagy nevessek. Eleve abszurdnak gondolom a háttér miatt is (sokkal inkább miattuk nem sikerült a megállapodás, mint miattunk, ezt korábban már kifejtettem), meg úgy általában a politika és a demokrácia szempontjából is. Egy politikai párt célja, hogy hatalmat szerezzen, minél szélesebb körben tudja álláspontját képviseltetni. Ez a létük, ezért alakultak. Tehát egy párttól azt kérni, hogy ne induljanak el a választáson, kb. olyan, mintha egy szakácstól kérnénk, hogy ne főzzön.

 

Mindezek után pedig nem volt más választása az MKKP-nak, mint elindulni önállóan. De még így is tesz egy szívességet az ellenzéki együttműködésnek azzal, hogy nem indulnak el mindenhol, sőt, figyelnek arra, hogy az előreláthatóan szorosabb kerületekben egyéniben ne legyenek jelen, hogy ott ne ők döntsék el a küzdelem kimenetelét. Az előző elemzés alapján azt gondolom, hogy ez a legtöbb, amivel segíthetik az ellenzéket a nélkül, hogy a saját identitásukat megtagadnák. Így sokakkal ellentétben magam részéről azt gondolom, hogy ez a legbölcsebb döntés, amit hozhattak.

 

Mit érhetnek el 2022-ben?

 


Hogy a támogatáshoz szükséges 1% meglesz nekik, az számomra nem kérdés jelen pillanatban, de ennél jóval több is összejöhet. Az EP választás eredményei alapján 3-4 % is gond nélkül meglehet, viszont azt azért szem előtt kell tartani, hogy 2022-ben valószínűleg jóval nagyobb lesz a részvételi arány, mint most, így a 2019-ben otthon maradtak esetén kérdőjeles, hogy támogatni fogják-e őket.

Ami viszont izgalmasabb: vajon lesznek-e más szavazók is, akik végül az MKKP mellett döntenek? Magam részéről azt gondolom, hogy lehetséges, különösen akkor, ha az ellenzék egy listába tömörül. Ezesetben ugyanis fennáll annak a lehetősége, hogy valaki azért nem választja az együttműködést, mert az egyik párt vállalhatatlan számára. És ezek az emberek számára a 2 nagy mellett jelenleg csak az 1 % alatti kamupártok és a szélsőséges Mi Hazánk marad opcióként. Meg a Kétfarkú Kutyapárt. És ezekből az opciókból számomra nem kérdés, hogy ők a legjobb opció. Lehet merész kijelentés ez, de 1 ellenzéki lista esetén szerintem még az is benne van a pakliban, hogy az MKKP a parlamenti küszöböt is eléri. Több lista esetén a választók számára is több opció marad, így ennek kisebb az esélye. De nem lennék meglepve, ha a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2022-ben az eddigi legjobb eredményét érné el.


Megjegyzések

  1. Ket megjegyzes.
    - a XII-ben nem az MKKP keszitett felmerest, egy ujsag egyszeruen megirta a szamitasait
    https://g7.hu/kozelet/20191015/kevesen-talalnak-ki-hogy-kitol-vett-el-szavazatokat-a-kutyapart/
    Ebbol kifolyolag NEM az MKKP-szavazok szavaztak Pokornira, hanem akiknek eleguk van a nerbol es az ellenzekbol is, azok szavaztak az MKKP-ra. Onkormanyzatin jelentosen dont a jeloltek szemelye is....Elo Norbertre nemigen akartak szavazni, de pl Vago Istvan az egyetlen ellenzeki, aki egyeniben (nem komp.listan) bejutott

    - Gergo nem most jelentette be, regota az egyedul indulast mondja. Pl. 2019-ben is (meg elotte is, de most ezt talaltam): https://azonnali.hu/cikk/20190104_ketfarku-kutya-part-elnoke-van-eleg-duh-es-utalat-az-orszagban-felesleges-ezt-fokozni

    Majdnem ket eves interju:
    "Egy ilyen döntés volt még a „Tudta?”-kampányon túl, hogy nem közösködünk senkivel. Ezzel mindenki egyetértett.

    Nem lesz kivétel?
    Ha lesz valami tök jó párt pár év múlva, lehet, de a jelenlegi pártok közül senkivel sem akarunk közösködni."

    Vagy majdnem egy eve
    https://azonnali.hu/cikk/20191225_viccesek-maradnak-e-a-ketfarkuak-most-hogy-bekerultek-par-onkormanyzatba-a-ket-tarselnok-mondja-el-az-azonnalinak
    "El tudtok képzelni olyan ellenzéki együttműködést, amit ti is támogathatnátok?
    KG: Nem hiszem.
    Miért nem?
    KG: Az együttműködésben szereplő pártok, és azoknak az elmúlt sok évben tett dolgaik miatt. Nem tudok elképzelni semmit se a Jobbikkal, se az MSZP-vel. Válogatni a pártok között meg nem lehet, mert mindenki együtt fog elindulni."

    Szoval nem valtozott semmi, ket eve is ez volt, tavaly is. Csak most fel lett kapva, mert sokan a remenyeik meghiusulasat latjak benne. Mintha az lenne az egyetlen cel, hogy az ellenzek induljon egyutt - onnan meg mar minden mindegy, eljon a Kanaan.

    VálaszTörlés
  2. Kiábrándulok mindjárt.
    A párt alapvetése már nem ütős, a beígért örök élet már nem vicc.
    Legalább egy taktikai koalíciót a Harvarddal, MIT-vel, és egy listás helyet nekik, mert kihagynak a buliból, és mindenki rájuk fog szavazni!
    Talán még az oktatási tárcát is fel lehetne ajánlani, ha nagyon kötik az ebet a karóhoz.

    VálaszTörlés
  3. Kiábrándulok mindjárt.
    A párt alapvetése már nem ütős, a beígért örök élet már nem vicc.
    Legalább egy taktikai koalíciót a Harvarddal, MIT-vel, és egy listás helyet nekik, mert kihagynak a buliból, és mindenki rájuk fog szavazni!
    Talán még az oktatási tárcát is fel lehetne ajánlani, ha nagyon kötik az ebet a karóhoz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról