Hargitai vendéglátás – Pethő Panzió, Madarasi-Hargita
2
héttel ezelőtt a Madarasi Hargitán töltöttem el egy hétvégét az V. Erdélyi
Jogászgyűlésen. Nagyon élveztem mind a szakmai mind a szórakozásbeli részét. A
szállásunk ugyan nem a Pethő Panzióban volt, az étkezésünk viszont igen, így ha
teljes képet nem is, de gasztronómiai kitekintést tudok nyújtani a helyről.
A
Panzió étkezdéje több szintes, és akár 100 fölötti személy fogadására is
alkalmas, ez nagyon tetszett. Ezenkívül minden alkalommal nagyon szépen
megterített asztal várt minket, amin már ott volt a kés-villa-kanál a fogások
számától függően, és azok az összetevők, amik az ételekhez még járnak. A
pénteki vacsora során ez a tejföl volt, tehát tudtam, hogy egy olyan ételt
fogunk kapni, amihez jó lehet a tejföl. De picit meglepett, amikor megérkezett
a kaja. Egy jó nagy tál töltött káposzta formájában. Persze a tejföl
tökéletesen illik hozzá, de nem számítottam arra, hogy egy ilyen nehéz vacsorát
fogunk kapni. Viszont örültem neki, mert elég éhes voltam már. És ez tényleg jó
nagy adag volt, három káposztalevél hússal, plusz két szelet tarja, plusz
aprókáposzta. Miután megkaptam, szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy jól
fogok lakni.
Azt
kell, hogy mondjam, hogy a minőség több, mint imponáló, az étel egyik elemébe
sem tudok belekötni. Az aprókáposzta kellemesen savanyú, a sertéshús is jól
készült, és töltelékhús is nagyon finom, házias jellegű. Azon kevesek közé
tartozom, akik meg tudták enni az egész tányérral, de utána szinte azonnal jött
a kajakóma érzés.
Csakhogy
még nem volt vége az étkezésnek, ugyanis nem sokkal később érkezett 2 óriási
palacsinta, áfonyalekvárral töltve. Ez már a – jó értelemben vett –
gasztronómiai terrorcselekmény kategóriájába esett, de az íze ettől függetlenül
kifogástalan volt. Az áfonyalekváron érződött a házi jelleg, a valódi gyümölcs
íze, nem pedig a bolti aromáké, a palacsinta meg vastag tésztás verziójú volt,
de én személy szerint azt nagyon szeretem. Ha nagyon bele akarnék kötni, akkor
általában véve nem szerencsés, ha a palacsinta tölteléke, és a rátett „szósz”
ugyanaz, itt pedig mindkét funkciót az áfonyalekvár töltötte be, de tudjátok
mit, ki nem ………………………… ? Nagyon ízlett és csak ez számít.
Szombaton
a reggelit is ott fogyasztottuk el. Bőséges vegyestálakat kaptunk, húsfélék,
zöldség, vaj, lekvár egyaránt volt, nomeg egy nagyon ízletes tea is. Erről
annyira sokat nem szeretnék írni, én annyira nem voltam még éhes reggel, ezért
csak lekváros kenyeret ettem, de a többiek szerint finom volt minden a
tányérokon. Úgyhogy hiszek nekik.
Szombaton
ebédkor már reménykedve vártam, hogy milyen meglepetést fogunk kapni. Ezúttal
az asztalon a tejföl mellett csípős paprikát láttam, de elsőre nem igazán
tudtam elképzelni, hogy ez milyen főételhez kell majd. Mint kiderült,
semmilyenhez, ez a leveshez jár. Ilyen levest korábban még nem igazán ettem,
hasonlított a csorbához, de egy kicsit ízében mégiscsak közelebb állt egy
magyaros gazdag húsleveshez. Igazából
azt mondhatom, hogy egyfajta átmenetet képezett a két étel között. Az íze
viszont remek. Nagyon kellemesen fűszeres érzést adott át, a sómennyiség is
pont optimális volt, a rengeteg különböző zöldség meg nagyon változatossá tette
(igaz, használtak 1-2 olyan zöldséget, amit nagyon nem szeretek és el kellett
kerülnöm, de ez nem a hely hibája, hanem az enyém J
). Kezdésnek hibátlan.
Ezután
a tejfölt és paprikát elvitték, helyette áfonyaszósz került. Ekkor arra
gondoltam, hogy valami sajttal töltött csirkét fogunk kapni, de az biztos, hogy
valami sajtosat, mert ahhoz tudtam elképzelni a gyümölcsös szószt. Ezúttal
bejött a tippem. A főétel is igen gazdagra sikeredett, 3 szelet csirke, tetején
kis sajt, burgonya, saláta és még az áfonya. Nem adták lejjebb a színvonalat,
meg kell hagyni. A krumpli egyszerű sült burgonya, de nem hasábburgonya, főleg
nem mirelit, ez bejött, a csirke is jól készült, a benne lévő sajttal együtt.
Valami kis zöldséggel is volt töltve, de azt nem találtam meg, így csak a
ráharapáskor éreztem. De a saláta is kellemes, nem túl intenzív ízű, de ennél
az ételnél ez nem is lett volna szerencsés, valamint az áfonya is remek
kiegészítőnek bizonyult. Ezúttal is azt kell, hogy mondjam, hogy ennek az
ételnek minden eleme bejött.
A
desszert most sem maradt el, egy somlói galuska formájában érkezett meg. A
mennyisége finoman szólva sem a lightos kategóriát képezte, kicsit bizonytalan
is voltam, hogy meg tudom-e még enni (ezúton kérek elnézést ismét a
szervezőktől, hogy kaja után miután visszamentem a szobába, véletlenül
elaludtam egy órára J ). Végülis sikerült és nem is bántam meg. A piskóta puha
volt, a csokoládékrém nagyon intenzív és nem túl édes, és a többi összetevő is
hozta, amit kellett. A dió kicsit zavart, mert nem vagyok érte oda, de
szerencsére nagy darabokban volt benne, így félre lehetett tenni. Ismét egy
remek ételt kóstoltam. Jóllakottan folytathattuk a konferenciát.
Este
ismételten kicsit meglepett az étel, amit kaptunk. Általában kollektív menükben
nem nagyon szoktak halat kínálni, ezúttal viszont azt kaptunk, méghozzá sült
pisztrángot. Engem ez a legkevésbé sem zavart, sőt az eddigi nehéz ételek után
még jól is esett egy könnyedebb fogás. A halhoz egy fokhagymás-tejfölös szósz
is dukált, ez szintén nagyon ízlett. Ugyanakkor talán az egész hét alatt most
voltak először fenntartásaim, egyrészt a körettel. A főtt vegyes zöldségek
eleve nem a kedvenc köretem, de kóstolva olyan benyomást tett rám, mintha csak
a mirelit zöldséget bedobták volna a forró vízbe, oszt’ jó napot. Nem adott
igazán nagy élményt. Ezenkívül picit zavart, hogy ez az étel után nem volt
desszert. Ez persze valószínűleg nem a hely, hanem inkább a szervezők bűne volt
(gondolom limitált a költségvetés), de ha a töltött káposzta vagy az aznapi
bőséges ebéd után marad ki az édesség, az nagyon nem hiányzott volna. Itt
viszont a hal eleve egy könnyedebb étel, mint a két korábbi vacsora, így még
jól esett volna valami kis édes fogás.
Másnap
reggel még egy utolsó meglepetéssel készültek. Nem hidegtálat kaptunk reggel,
hanem virslit és bundás kenyeret. Igen, mind a kettőt, mindegyikből 2-2
darabot, plusz ketchupot, mustárt és a teát (plusz lekvár és vaj megint volt
mellé). A hosszú út előtt jól esett ez a kiadós reggeli, és nagyon ízlett is
mindkettő.
Bár
ezekért az ételekért nem fizettem, de azért megnéztem az étlapot, hogy melyik
mennyibe került volna. A töltött káposztán lepődtem meg, ami 26 lejből (kb.
1.750 ft) kijött volna, a mennyiségéhez képest ezt kifejezetten olcsónak
éreztem. A másik 2 étel 30-40 lejes (2-2.500 ft), a desszertek 10-12 (7-800 ft)
lejes árban mozogtak. Szerintem a mennyiségekhez képest ez abszolute vállalható
ár, egyáltalán nem drága, sőt, kifejezetten kedvező. Összességében elmondható,
hogy a szombati vacsora kivételével mindegyik ételt kifogástalannak, sőt,
gyakorlatilag tökéletesnek éreztem, így nagyon bátram merem ajánlani a helyet –
étteremként mindenképpen – mindazok számára, akik a Madarasi Hargitára mennek
nyaralni.
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése