Ebéd a Dóm mellett – Katedrális étterem, Szeged

 

A 2 héttel ezelőtti nyaralásom során több szegedi éttermet kipróbáltam, egyikről múlt héten írtam, most jöjjön a következő. A katedrális étterem inkább a hagyományos vonalat képviseli (bár pizzáik is vannak), és azt kell mondjam, megvan a hangulata, hiszen nyáron a kinti részen a dóm és a Szegedi szabadtéri játékok helyszíne között ehetünk. Ami a kínálatot illeti, van napi menüjük, de azért egy nyaralás során mégis inkább az A’la carte étlapot néztem. Azt éttermi mércével mérve talán középárfolyamnak nevezném, láttam már drágább, de olcsóbb helyet is.

 


Az étlapot nézve végül úgy döntöttem, hogy a levest ezúttal kihagyom, főételként egy baconbe tekert jércemell roládot kértem feta sajttal, aszalt paradicsommal, burgonyával és spárgával, a desszertként pedig madártejet választottam „gyümölcsös úszóhab”-bal.

 

A főételre kb. negyed órát kellett várnom, ezzel nincs semmi gond. A roládot 4 szeletre vágták, annak a tölteléke volt a fetasajt és az aszalt paradicsom, köretnek pedig a spárga és a burgonya és dísznek egy kevés saláta is került a tányérra.

 

A jércemell ízlett, megkóstolva éreztem, hogy szaftos maradt, nem száradt ki, ez a legnagyobb pozitívum volt ebben az ételben. A benne lévő feta sajt is finom, kijött belőle a sajt íze, e mellett nagyon kellemes, krémes állaga maradt. Amivel viszont nem voltam annyira kibékülve az az aszalt paradicsom. Ízre tökéletes, viszont eléggé aránytalanul volt a töltelékben, volt olyan hússzelet, ahol egyáltalán nem éreztem. De ahol lehetett érezni, ott azért egyértelműen hozzátett az ételhez.

 


A két köretelemmel is vegyes érzésem volt. Önmagában véve mind a kettő rendben volt, a krumpli kívül ropogós maradt, a spárga kicsit visszafogott ízű, de oké (annak tükrében, hogy nem szeretem igazán a spárgát, ezt nyugodtan mondhatjuk dicséretnek). Ami viszont zavart, hogy mennyiségében ez a két köret nagyon sok volt a húshoz képest, és annyira azért nem éreztem egyiket sem kiemelkedőnek, hogy önmagában egyem őket hús nélkül. Így ezekből a végére lett maradék.

 


A desszert is megérkezett nem sokkal a főétel befejezése után. Alapvetően hagyományos madártejet kaptam egy mélytányérban, rajta a hab és némi szárított gyümölcs. Összességében mind a madártej „leve” mind a rajta lévő hab nagyon ízlett, és a mennyiségével is meg voltam elégedve. Az egyetlen, ami kissé zavart, az a rajta lévő szárított gyümölcs. Így a nyári időszakban ugyanis különösen tudok haragudni a szárított gyümölcsökért, amikor mindenféle friss gyümölcs rendelkezésre áll. Lehet, hogy ropogós elemet akartak használni a többi lágyabb állag mellé, de ettől még annyira nem tetszett. Ízében egyébként nincs velük különösebb baj, de azért nem ugyanaz, na. Összességében azért egy ízletes édesség, és kifejezetten könnyed is, ami nálam nagy pozitívum.

 


A két ételért együtt 5.450 forintot fizettem, amihez dukált némi szervizdíj, de volt egy kedvezményem, amik nagyjából kioltották egymást. Nyilván ez már nem az olcsó ategória, de sajnos fel kellett készülni a komolyabb áremelkedésekre a vendéglátásban a mostani inflációs helyzet miatt, így az árakat nekem is át kell értékelnem. Ami a minőséget illeti, szerintem abszolúte rendben van a dolog, kisebb hibái vannak, de komolyabb azért nincs, így merem ajánlani bátran a helyet.

 

Értékelésem: 8/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).

 

Bővebben a helyről: https://www.katedralisetterem.hu/

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

  1. Üdv!

    Szívesen olvasnék egy mirelitpizza összehasonlító tesztet, ilyet nem tervezel? Tudom, kicsit kilépne az eddigi gyorséttermi kritikák kereteiből, de miért ne? Egyik ismerősöm szerint a LIDL-ös párszáz forintos, legolcsóbb fagyasztott pizza is tökéletesen megfelelő, szerintem meg egy ehetetlen borzalom. Valószínűleg nagyon kevés ilyen jellegű, és korrekt minőségű pizza kapható, vagy talán egy sem, de egy ilyen teszt során ez némileg kiderülhetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.

      Az igazat megvallva, ilyen nem volt tervben, de végülis érdekes lehet :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról