Ebéd a Dóm mellett – Katedrális étterem, Szeged
A 2 héttel ezelőtti nyaralásom során több
szegedi éttermet kipróbáltam, egyikről múlt héten írtam, most jöjjön a
következő. A katedrális étterem inkább a hagyományos vonalat képviseli (bár
pizzáik is vannak), és azt kell mondjam, megvan a hangulata, hiszen nyáron a
kinti részen a dóm és a Szegedi szabadtéri játékok helyszíne között ehetünk.
Ami a kínálatot illeti, van napi menüjük, de azért egy nyaralás során mégis
inkább az A’la carte étlapot néztem. Azt éttermi mércével mérve talán
középárfolyamnak nevezném, láttam már drágább, de olcsóbb helyet is.
Az étlapot nézve végül úgy döntöttem,
hogy a levest ezúttal kihagyom, főételként egy baconbe tekert jércemell roládot
kértem feta sajttal, aszalt paradicsommal, burgonyával és spárgával, a
desszertként pedig madártejet választottam „gyümölcsös úszóhab”-bal.
A főételre kb. negyed órát kellett
várnom, ezzel nincs semmi gond. A roládot 4 szeletre vágták, annak a tölteléke
volt a fetasajt és az aszalt paradicsom, köretnek pedig a spárga és a burgonya
és dísznek egy kevés saláta is került a tányérra.
A jércemell ízlett, megkóstolva éreztem,
hogy szaftos maradt, nem száradt ki, ez a legnagyobb pozitívum volt ebben az
ételben. A benne lévő feta sajt is finom, kijött belőle a sajt íze, e mellett
nagyon kellemes, krémes állaga maradt. Amivel viszont nem voltam annyira
kibékülve az az aszalt paradicsom. Ízre tökéletes, viszont eléggé aránytalanul
volt a töltelékben, volt olyan hússzelet, ahol egyáltalán nem éreztem. De ahol
lehetett érezni, ott azért egyértelműen hozzátett az ételhez.
A két köretelemmel is vegyes érzésem
volt. Önmagában véve mind a kettő rendben volt, a krumpli kívül ropogós maradt,
a spárga kicsit visszafogott ízű, de oké (annak tükrében, hogy nem szeretem
igazán a spárgát, ezt nyugodtan mondhatjuk dicséretnek). Ami viszont zavart,
hogy mennyiségében ez a két köret nagyon sok volt a húshoz képest, és annyira
azért nem éreztem egyiket sem kiemelkedőnek, hogy önmagában egyem őket hús
nélkül. Így ezekből a végére lett maradék.
A desszert is megérkezett nem sokkal a
főétel befejezése után. Alapvetően hagyományos madártejet kaptam egy
mélytányérban, rajta a hab és némi szárított gyümölcs. Összességében mind a
madártej „leve” mind a rajta lévő hab nagyon ízlett, és a mennyiségével is meg
voltam elégedve. Az egyetlen, ami kissé zavart, az a rajta lévő szárított
gyümölcs. Így a nyári időszakban ugyanis különösen tudok haragudni a szárított
gyümölcsökért, amikor mindenféle friss gyümölcs rendelkezésre áll. Lehet, hogy
ropogós elemet akartak használni a többi lágyabb állag mellé, de ettől még
annyira nem tetszett. Ízében egyébként nincs velük különösebb baj, de azért nem
ugyanaz, na. Összességében azért egy ízletes édesség, és kifejezetten könnyed
is, ami nálam nagy pozitívum.
A két ételért együtt 5.450 forintot fizettem, amihez dukált némi szervizdíj, de volt egy kedvezményem, amik nagyjából kioltották egymást. Nyilván ez már nem az olcsó ategória, de sajnos fel kellett készülni a komolyabb áremelkedésekre a vendéglátásban a mostani inflációs helyzet miatt, így az árakat nekem is át kell értékelnem. Ami a minőséget illeti, szerintem abszolúte rendben van a dolog, kisebb hibái vannak, de komolyabb azért nincs, így merem ajánlani bátran a helyet.
Értékelésem: 8/10. (hogy ez pontosan mit jelent,
arról itt olvashatsz).
Bővebben a helyről:
https://www.katedralisetterem.hu/
Ha szeretnél
értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Üdv!
VálaszTörlésSzívesen olvasnék egy mirelitpizza összehasonlító tesztet, ilyet nem tervezel? Tudom, kicsit kilépne az eddigi gyorséttermi kritikák kereteiből, de miért ne? Egyik ismerősöm szerint a LIDL-ös párszáz forintos, legolcsóbb fagyasztott pizza is tökéletesen megfelelő, szerintem meg egy ehetetlen borzalom. Valószínűleg nagyon kevés ilyen jellegű, és korrekt minőségű pizza kapható, vagy talán egy sem, de egy ilyen teszt során ez némileg kiderülhetne.
Szia.
TörlésAz igazat megvallva, ilyen nem volt tervben, de végülis érdekes lehet :)