Food Porn Szegeden! – Famous Steakhouse

 

Az elmúlt időszakot Szegeden töltöttem, ahol a pihenés és a kirándulások mellett természetesen kipróbáltam szegedi éttermeket is. Ezek közül az egyik volt a Famous Steakhouse, ami steakekkel és burgerekkel reklámozza magát, mindezt elég intenzíven, konkrétan plakátokkal is találkoztam, ami az étteremről szól, meg Facebook hirdetés is megjelent nekem. És bár láttam, hogy nem a legolcsóbb árkategóriás hely, de úgy gondoltam, egy alkalommal meg lehet próbálni.



Amikor megérkeztem, láttam, hogy nem csak A’la Carte étlapjuk van, hanem menüjük is, 1.290-es főétellel, valamint 590 forintos levessel, illetve desszerttel. Egy pillanatra elcsábultam, de aztán úgy gondoltam, hogy egy menü mégsem adja vissza a hely igazi stílusát, ezért maradok a rendes étlapnál, azonban desszertből a menüdesszertet kértem. Így a levesem egy mangókrémleves lett, a főételem klasszik cheeseburger, a desszert csokis piskóta vaníliakrémmel.


A leves nagyon gyorsan érkezett, alig kellett rá várnom. Az ízét tekintve tökéletes volt, nagyon sok mangós ételnél érzem azt, hogy keresnem kell benne a mangót, inkább csak nyomokban tartalmazza. Nos, jelentem, itt erről szó nincs, nagyon intenzív mangó íze van, betét vagy valamilyen szórat ugyan nincs hozzá (illetve egy minimális tejszín), de nem is hiányzott, ez ízben a teljességet adta. Amivel viszont kevésbé vagyok kibékülve, az az állaga. Mostanában sajnos gyakori jelenség a nagyon sűrű krémleves, ami szerintem egy rossz beidegződés, és ezzel találkoztam itt is. A kanál gyakorlatilag fennmaradt a levesen, olyan érzésem volt, mintha állagában inkább egy krémpuding lenne, semmint leves. De ízben ettől még nagyon ott van a szeren.



Ezután érkezett a főétel, ami egy burger menü, aminek a méretén nagyon meglepődtem. Ennek a hamburgernek az ára kb. a 40%-a volt a különböző steakeknek (amikhez köret, mártás még nincs is), ezért arra számítottam, hogy egy viszonylag kis adagot fogok kapni. Na itt semmivel nem spóroltak, volt minden, és mindenből sok. A két köretelemből a coleslaw volt, ami igazán megmaradt bennem, valamivel pikánsabbnak éreztem, mint a legtöbb coleslaw salátát és volt benne egy enyhe hagymásabb háttéríz, amit nagyon szerettem. A krumpliban olyan nagyon nagy extrát nem tudok mondani, viszont teljesen jó volt, kérge ropogós, belseje puha, de nem főttes érzésű, fűszerezése is jó.



Magában a burgerben a buci egy édeskésebb, lágyabb verzió volt, ami kapott egy pirítást, teljesen oké. A hús a legjobb húsok között volt amit ettem, minimálfűszerezés, a színtiszta marhát éreztem benne, látszik, hogy nagyon tudnak bánni a hússal. A szószuk is ízlett, egy hagyományosabb paradicsomos-pikáns szósz, de működik abszolute. A zöldségek közül a paradicsom kapott egy nagyon kicsi grillezést, nekem ez bejön, a többi frissen került az ételbe, mindegyik finom és a mennyiségekkel sincs gond. A sajtot a húsra pirították, ez is jó, illetve egy pici bacont is tettek az ételbe, ami nem volt annyira ropogós, mint amennyire én szeretem, de ez ízlés kérdése, ízében viszont nagyon működött ez is. Összességében ebben az ételben nem találtam semmi hibát.


Ugyanakkor már nem tudtam az egészet megenni, akkora adag volt…és akkor a desszertről még nem is beszéltünk. De azt gondoltam, nem lesz itt semmi gond, 590 forintos desszert, egy elit helyen ez semmi, kapok majd egy kis vagy közepes méretű csokis piskótakockát, ráöntik a vaníliaöntetet, A’la nagymama, és jó étvágyat, lesz egy kellemes desszert! Ehhez képest íme, amit kaptam:



Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy pohárdesszert fog érkezni, arra meg főleg nem, hogy ennyire komplex. Ebben nem csak piskóta volt meg vaníliakrém, hanem gyümölcsmártás, tejszín, és némi díszítés is. Már csak egy ágy kell, hogy ezután egy órát aludhassak…


Hogy picit szakmailag is értekezzünk, a piskóta kellemesen lágy és ami tetszett, hogy néhány csokidarabot is találtam benne, ez nálam még külön feldobta az édességet. A vaníliakrém itt tényleg krém állagú, nem egy sodó, amire gondoltam, lágy és édes, remek. Az a kis piros gyümölcsös szósz is nagyon kellett ide, mert különben lehet a két másik elem együtt már túlságosan édessé tette volna a kompozíciót, de így megvolt az egyensúly. A tejszínhab számomra sok extrát nem adott hozzá, de el sem vett belőle, teljesen jó volt ez így.


A 3 ételért és egy fél literes limonádéért 6.480 forintot fizettem (volt 10% kedvezmény viszont 12% szervízdíj, így jött ki az összeg), ami persze nem tűnik kevésnek, de ezekért az ételekért nem sajnáltam. Ha jól emlékszem, külön-külön a leves 1.600, a burger 3.100, a desszert 590 forint, a limonádé meg 1.100 forint volt, de ennek most nem számoltam utána. De ami tény, hogy mind az ital, mind a burger, mind a desszert nálam a tökéletes kategóriát hozta, a levesnél is csak kis állagproblémám volt, de ha ilyen burgereket készítenek, akkor felőlem lehet háromszor ilyen sűrű is a leves.


Nemrég egy ismerősöm kérdezte, hogy szerintem melyik volt a legjobb burger, amit Magyarországon ettem, hát most már tudom: ez (egyedül a vásárhelyi Petry burger, ami konkurenciája lehet az én szememben). Konkrétan ez nekem annyira bejött, hogy először azt gondoltam, hogy úgy adok erre 10 pontot, hogy burger fronton mindenki mástól levonok egyet. De az azért nagyon igazságtalan lenne. De az biztos, hogy ez a kóstolás most kicsivel feljebb emelte nálam a lécet.



Értékelésem: 10/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).

 

Bővebben a helyről: https://famousszeged.hu/

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról