Egy „protokoll-vacsora” élményeiről
Hétvégén
Lengyelországban jártam, ahol egy frakcióülésen tartottam egy előadást az
Ukrajnából érkező menekültek magyarországi helyzetével. Az előadás
összességében korrektül sikerült, ami viszont számomra egy újdonság volt, az a
konferencia előestéjén tartott vacsora. Az biztos, hogy az ilyen típusú
eseményekhez hozzá kell szoknom, magas szintű elegancia, szigorúan megkomponált
menetrend jellemezte az egészet, picit néha azt éreztem, hogy úgy mozgok a
politikusok között, mint elefánt a porcelánboltban.
No
de, itt most inkább a gasztronómiai tapasztalataimról szeretnék írni. A lengyel
házigazdáink igazán kitettek magukért, talán picit túlzásba is vitték, néha úgy
éreztem, hogy annyira sokféle és változatos kínálattal érkeztek, hogy az már
kissé kellemetlen volt nekem. Összefoglalom és képekkel illusztrálom a
menüsort, és közben értékelem is, de pontozni most nem fogok, legfőképpen azért
nem, mivel ez egy egyedi rendezvényre rendelt menü volt, így senkinek nem lesz
lehetősége ezt kipróbálni.
Előételként
rögtön kaptunk hatfélét. Mindenki külön tányéron marinált céklát, rukkolával és
waldorf-sóval és ehhez esztétikus tálakból választhattunk még öt másfajta
ételből: volt ott egy sonkatál, egy sajttál, egy sajtos-paradicsomos pesztós
előétel, lazacbatyuk zöldségekkel és tatár, szintén salátaágyon. Na, nekem már
itt volt némi problémám. Minek ennyi előétel? Úgysem fog az összes elfogyni, de
legalább pazaroltunk egy jó adagot! Ha itt csak a sonkák meg sajtok lettek
volna a céklás alappal, akkor is szerintem bőven elegendő lett volna
mindenkinek. Jó, nem akarok álszentnek tűnni, hiszen nagyon jól tudom, hogy
nagyon sok étel, amit itt bemutatok, szintén nem környezettudatos, és én sem
vagyok sem vega, sem vegán és nem vetem meg a finom falatokat. De amikor
annyiféle étel van az asztalon, hogy már ránézésre tudom, hogy ennek több mint
a fele meg fog maradni, akkor igenis van bennem rossz érzés, és azt érzem, hogy
ez teljesen felesleges és van környezetpusztító hatása.
Hogy
az ízekről is essen szó, a cékla nagyon tetszett, megjelent benne egy
édes-savanykás is, amit a tetején lévő só színesített. A rukkola friss volt és
ízletes. A cékla-rukkola kombináció egyébként abszolute működőképes és végülis
az összes előételhez illett (oké, a tatárhoz talán annyira nem), szóval e téren
jó választás. Én a sajt- és a sonkatálból kóstoltam még, a húsfélék nagyon jók
voltak, érződött rajtuk, hogy nem bolti szériatermékek, nagyon jó ízük és
fűszerezésük volt. Ízlettek a sajtfélék is, bár a sajtkrémnek jóformán semmi
íze nem volt, de a többi jó volt, ahogy a hozzá adott gyümölcsök is kellemes
ízűek voltak. Tehát összességében ez egy nagyon finom előétel volt, csak
túlzásba estek kicsit.
Ezután
jött egy burgonyakrém-leves. Bevallom, nem vagyok oda a zöldségkrém-levesekért,
tehát eleve hendikeppel indult. De ennek konkrétan nem volt semmi íze, mintha
folyékony főtt krumplit ettem volna. És a kiegészítők sem adtak hozzá semmit.
Nyilván benne van az, hogy amikor nemzetközi csapatnak főznek, akkor nagyon
különbözőek az ízlések, és nem szabad elmenni egy drasztikus irányba, de ez
nekem nem jött be. Persze körülöttem sokan ették jó ízűen, így lehet csak velem
van a baj.
A
főétel viszont a legjobb része volt ennek a menüsornak. Sertésszűz,
krumplipüré, zöldborsó, barnamártás, hagyományos összetevők, jó választás. Ami
tény: ennyire finom szűzpecsenyét még sosem ettem. Biztos vagyok benne, hogy
kétféle eljárási technikával készült, ha tippelnem kéne, először szuvidálták,
aztán nagyon rövid ideig átsütötték még, így a külseje picit keményebb lett, a
belseje viszont kicsit rózsaszín, és nagyon puha, omlós. A püre fűszerezése és
állaga is jó volt, a zöldborsó még ropogott, de nem maradt nyers, a mártás meg
valójában egy alapmártás, ám annál ízletesebb. Ez egy minden igényt kielégítő
étel volt.
Desszertként
kaptunk ezek után egy adag Panna kottát kekszmorzsával és epres öntettel. Itt
megint előjött az a problémám, hogy a Panna Cottának konkrétan nem volt semmi
íze. Tegyük hozzá, hogy ez eleve egy viszonylag naturális ízű édesség, ahol a
kiegészítőknek komolyabb szerepe van. A morzsa édes volt és ropogós, jó
kiegészítő, az epres szószból azonban nagyon keveset adtak, szépen díszítettek
vele, de itt jobban értékeltem volna, ha egy tégelyben kiteszik és rendes
mártogatósként funkcionál.
Ezután
érkezett egy gyümölcsös sajttál, csak, hogy örüljünk. Örültem, de az igazat
megvallva meg sem kóstoltam már, picit sok volt az egész, ráadásul az előételek
többsége sajtos volt, a desszert sajtos volt, nem akartam még egy kis sajtot
enni. Szóval ezt kihagytam. Ekkor egyébként 1-2 ember megint elkezdett
csipegetni az előételek között, de még mindig azt láttam, hogy legalább a ¾-e megmaradt
ezeknek az ételeknek.
Amikor
meg már azt hittem, hogy vége, akkor hoztak be újabb kiskanalakat és egy tálon
mindenféle édességből „kóstoló” adagokat. Volt itt sütemény, kalács,
pohárdesszertek, gyümölcsök, minden, mi szem-szájnak ingere…csak a gyomromnak
már annyira nem. Meg sem próbáltam valamilyen piskótás sütemény kóstolni,
inkább csak a kíváncsiság vett rá, hogy két pohárdesszertet megkóstoljak egy
csokis pohárkrémet és egy másikat, ami mintha panna cotta lett volna…ez is
furcsa ebben a formában. A csokikrém ízletes volt, nem túl édes, de nem is
keserű és a hozzáadott ropogós is remekül kiegészítette. A másik desszert meg
tényleg panna cotta volt. De a vicc az, hogy sokkal finomabb, mint amit a
tálcákon kaptunk. Maga a sajt is mintha jobban lett volna ízesítve, édesebbnek
éreztem, de ami a fontosabb, hogy majdnem ugyanannyi eperszósz volt hozzá, mint
amennyi a panna cotta, és így minden falatjára jutott az ételnek, és kijött egy
édes-savanyú harmónia. Ezt hiányoltam az előző desszertből. De ezzel tényleg ki
lehetett rám tenni a megtelt táblát.
Érdekes
tapasztalat volt ez az egész. Nem tudom, ettem-e valaha ilyen változatos
kajákat, a minőségre meg semmilyen panaszom nem lehet, még az ízek kapcsán sem,
mert azért tény, hogy a magyar konyha fűszeresebb, mint a legtöbb nemzetközi
konyha. Viszont mégis feleslegesnek gondoltam. Ha ebből a 6 féle előételből van
2 vagy 3, utána a főétel, majd a végén a kóstolódesszertek, az nekem bőven
elegendő lett volna (talán még a leves azok kedvéért, akinek ízlett). Minden
más számomra totál felesleges volt. Nagyon nagy volt az élmény, de már tudom,
hogy amikor nekem kell majd ilyet szerveznem – remélem a jövőben erre sor kerül
– akkor biztos, hogy e téren más szempontokat szem előtt tartva fogok dönteni.
De mindenképpen egy új és tanulságos élmény volt.
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése