Az EB 5 pozitív meglepetése

 

Legutóbbi listámon azok a csapatok szerepeltek, akiknél úgy gondoltam, hogy jóval erősebb eredményt fognak elérni, mint ami végül lett nekik. Most megfordítjuk a játékot, és jöjjön az az 5 csapat, akiknél azt éreztem, hogy jobb eredményt értek el, mint amit előzetesen vártam tőlük. Természetesen ez a lista is szubjektív és nem biztos, hogy az első 4 csapatból fog mindenki bekerülni, hiszen van, akit eleve az elődöntőbe/döntőbe vár az ember, és ha valaki azt hozza, az „csak” az elvárt szint, míg lehet, hogy valaki egy korai(bb) kieséssel is többet ért el, mint amit előzetesen elvártam tőle. No lássuk, ez alapján hogy néz ki a listám!

 

5. Svédország

 


Két olyan csapat volt nálam, akiknél azt gondoltam, hogy bár nem értek el jobb helyezést annál, mint amire előzetesen számítottam, ahogyan azt elérték, az mindenképp tiszteletre méltó. Az egyik a magyar válogatott, akiknél ebben a csoportban a 2 pont is csodaszámba ment. De talán még ennél is nagyobb bravúr volt a svédek csoportgyőzelme. Az igazat megvallva egy kicsit féltettem is a csapatot, mert nem voltam arról meggyőzve, hogy ez a svéd válogatott tovább tud jutni a lengyelek és a szlovákok mellett, ám nemcsak, hogy mindkét csapatot megverték, de még a spanyolok ellen is sikerült egy pontot szerezniük, ami a csoport első helyére volt elég. Ott aztán heroikus küzdelemben alulmaradtak az ukránokkal szemben, de ettől még a csoportgyőzelem nagyon szép teljesítmény volt tőlük!

 

4. Csehország

 


A csehek csoport harmadik helye nálam nagyjából a papírforma volt, a 4 pont amit szereztek viszont egyáltalán nem volt rossz teljesítmény az angol-holland-skót hármas mellett. Ugyanakkor a listámra nem emiatt kerültek fel, hanem azért, ami ezután történt. Budapesten óriási bravúrt végrehajtva két vállra fektették a holland csapatot, ezáltal a 8 közé jutottak. Ott ugyan nem sikerült a továbbjutás a dánok ellen, de ezzel együtt is az elvárások felett teljesítettek.

 

3. Svájc

 


Picit hasonló karrierút, mint a cseheké, sőt, talán az is kijelenthető, hogy náluk valamivel könnyebb csoportba kerültek. Akkor mégis miért végeztek a listán előttük? Azt gondolom, hogy a Vb-címvédő franciák kiejtése önmagában egy nagyon kiemelkedő teljesítmény, a torna addigi kétségkívül legnagyobb meglepetése volt, ráadásul mindezt úgy, hogy az utolsó 15 percben kétgólos hátrányt dolgoztak le, ami nem kicsi tartásról tesz tanúbizonyosságot. Ráadásul ezek után még a spanyolokat is sikerült a tizenegyes-párbajra kényszeríteni, ott azonban már nem ment olyan jól a büntetőlövés, mint korábban. De a csapat összteljesítménye így is megsüvegelendő.

 

2. Anglia


 

Ahogy a Vb-n, úgy nálam is az angolok érték el az ezüstérmet. Az számomra teljesen egyértelmű volt, hogy a csoportjukból tovább fognak jutni, de a horvátok legyőzése nekem már kisebb meglepetés volt. A csoportelsőséggel viszont azt is elérték, hogy szinte bizonyosan a német-francia-portugál hármasból kapnak ellenfelet. Ez végül Németország lett, akiket a Wembleyben évtizedes átkot megtörve tudtak legyőzni, majd meg sem álltak egészen a döntőig, ahol, ha nincs a – szerintem – rossz edzői döntések sorozata a büntetőrúgásoknál, akár nyerhettek is volna. Persze az is igaz, hogy az angolok Fortunával sem álltak hadilábon, az előzetesen ő águkra kerülő potenciális csapatok közül a spanyolok botlottak, és a másik ágra csúsztak, a hollandok idejekorán kiestek, így a meglepetéscsapatokon keresztül vezetett az út a döntőig, ezenkívül sokan megkérdőjelezik a Dánia elleni büntető jogosságát is. De ettől függetlenül ez egy szép teljesítmény volt.

 

1. Dánia

 


Érzelmekkel teli EB volt ez a legdélebbi Skandináv országnak. Már a nyitómeccsen óriási sokkhatás érte őket Christian Eriksen kis híján halálos kimenetelű összeesése után. Azt a mérkőzést elvesztették, majd a belgák ellenit is, és úgy tűnt, hogy a dán válogatott – fel nem róható módon – már nem fog tudni megújulni erre az EB-re. Aztán amikor kellett, látványos és erőteljes győzelmet arattak Oroszország felett, ami a továbbjutást is jelentette, majd a Walesi válogatottat is magabiztosan verték, és a csehek sem tudták megállítani őket. A búcsú csupán az elődöntőben érkezett, amikor egy óriási, hosszabbításos küzdelemben kaptak ki Angliától. Csapategységből, kitartásból és összetartásból azonban egyértelműen jelesre vizsgázott a dán csapat.

 

Ez volt a listám. Biztos sokan fogjátok feltenni a kérdést, hogyha a 16 közé jutó svédek bekerültek a listámra, akkor az őket búcsúztató ukránok miért nem? Elsősorban azért, mert próbáltam az egész EB-t figyelembe venni az első meccstől az utolsóig. Az ukránok a csoportjukban mindösszesen egy győzelmet tudtak szerezni, 2-1-re verték meg a ranglisták alapján abszolút utolsó Észak-Macedóniát. Kikaptak a hollandoktól (az mondjuk nem volt rossz meccs), majd az osztrákoktól is, és ha a spanyolok nem teszik meg azt a szívességet, hogy kitömik Szlovákiát, már a csoport végállomás lehetett volna nekik. Utána a csoportelső svédeket ugyan legyőzték, ami szép volt, ám Angliától nagyon látványosan kaptak ki. így összességében azt éreztem, hogy itt a 8 közé jutást inkább volt a szerencsének betudható, mint a fergeteges ukrán játéknak. Ezzel együtt, ha csak a helyezést nézném, biztos ők is felkerültek volna a listára.

 

Ha más a véleményed, írd meg kommentben!


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról