Ebédmenük – Aranykacsa étterem
Egy
időszakban rendszeresen írtam a pécsi éttermek ebédmenüiről, utóbbi időben
ezekkel kevésbé tudtam élni, de a héten el tudtam jutni az Aranykacsa étterembe
egy menüs ebédre. Az étterem – akinek vezetőjével készítettem már interjút a
Bahíron – menüs étlapja egyszerre állandó és változó. Levesből kettő közül
lehet választani, amiből a nyári időszakra tekintettel az egyik minden nap a
hideg meggyleves, a másik naponta változik. Főételekből rögtön hatféle is van,
de ebből 5 állandó (ritkán változik), egy pedig naponta változik. Az ár, ha
valaki a napi főételt kéri, 1.380 forint, ha az állandók egyikét, akkor 1.490.
Amikor mentem, már elterveztem, hogy a meggylevest kóstolom meg, ám a napi levesnél láttam, hogy az is egy gyümölcsös leves, konkrétan citrus-mix leves fahéjas kiflidarabokkal. Na, erre annyira kíváncsi voltam, hogy végül módosítottam a terveimen és ezt kóstoltam meg. A napi változó menü pedig rántott csirkemell volt sajtos burgonyapürével, ez teljesen jó, hagyományos, de finom. Nem sokat hezitáltam a dolgon. Italt külön nem kértem, de vizet természetesen hoztak.
A
leves gyorsan megérkezett. Picit félve kóstoltam meg, mert még soha nem ettem
citrusos levest így magában (citromos uborka- vagy almalevest igen, de ez azért
más), de az íze nagyon hamar eloszlatta minden kétségem. Egyszerre volt meg
benne az az édesség, ami a gyümölcsleveseknek gyakran sajátja, és az a savanyúság,
amit a citrusfélék adnak, így mégsem volt igazán édes, nagyon etette magát az
étel. Különleges volt és finom. A roppanós elemként megjelenő fahéjas kifli szintén
ízlett, a fahéj íze jól passzolt a citrusfélékhez, először féltem, hogy a
nagyra vágott, kissé megpirított kiflikarikákat nehéz fel felvágni, de a leves
feláztatta annyira, hogy ezzel se legyen baj, a kifli belseje viszont így is
ropogós maradt. Remek kezdés.
A
leves után nem sokkal érkezett a főétel. Aminek örültem, hogy két, külön-külön
nem is kicsi húst kaptam. Járt hozzá a püré, meg egy kevés salátalevél is, ami
bár elsősorban dísz, én mindig örülök, ha van valami zöldség a tányéromon.
Ezenkívül egy kis csillag alakú sajtdarabot is kaptam, szintén elfogyasztható
dísznek. Ezek apróságok, de mégis örülök neki, hogyha egy étterem a menük szintjén
is érezteti, hogy egy étteremben és nem egy menzán vagyunk, szóval nálam ezek
nagyon jó pontok. A hús remekül sikerült, kívül a panír ropogós, belül a hús
szaftos maradt, a száraz érzés sehol sem jelent meg, nagyon jól készítették el.
A
krumplipüré volt az egyetlen, aminél azért maradt hiányérzetem. Állagra nagyon
jó volt, krémes, lágy, a fűszerezése is oké, de a sajtot egyáltalán nem éreztem
az ízében. Persze lehet, hogy a krémes állag elérésében fontos szerepe volt,
csak én a sajtos krumplipüréből azt gondoltam, hogy ezt az ízében kellene
megéreznem a sajtot, és ez nem volt meg. Vagy kevés sajttal dolgoztak, vagy az
íze nem volt elég markáns (máshol korábban egyszer ettem füstölt sajtos
krumplipürét, ott jobban éreztem a sajtot). Persze ettől még jó volt a püré,
nem is azt akarom mondani, hogy nem ízlett, csak tényleg egy picike
hiányérzetem volt.
Összességében
azért így is nagyon ízlett ez a menü, az ára nagyjából átlagos a mai pécsi
menüárak mellett, minőségét tekintve mind a két fogás magasan üti a mércét, ami
a mennyiséget illeti, a levesből egy keveset még tudtam volna enni, a főétel
viszont kifejezetten nagy adag volt. Nem akarom egyelőre ellőni a legmagasabb
pontomat, mert várom azt a pillanatot, amikor azt mondom az Aranykacsa
menüételéről, hogy ebben tényleg akkor sem találok semmi kivetnivalót, ha
kötekedni akarok. Ezt itt még – éppen csak – nem éreztem, de ezzel együtt is az
egyik legfinomabb ebédmenü volt ez, amit Pécsett ettem.
Értékelésem:
9/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: http://www.aranykacsa.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog
facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése