100.000 forint az oltásért?

 

A Momentum Mozgalom nemrégiben érdekes javaslattal állt elő: mindenkinek, aki beoltatja magát, az állam fizessen 100.000 forintot. A párt szerint ezzel két legyet ütnek egy csapásra, egyrészt megnő az oltás iránti igény, másrészt segít a bajbajutott, munkájukat elvesztő személyek talpra állításában. Előrebocsátom, alapvetően értem a javaslatnak a szándékát, és, hogy mit akarnak kihozni ebből. Ugyanakkor mégsem vagyok biztos abban, hogy ez a megoldás lenne a legkézenfekvőbb. A következőkben azt írom le, hogy miért gondolom így.

 


 

Egy egyszeri alapjövedelem

 

A Momentum érvelése ugyebár két pólusú. Az egyik arra épül, hogy kevesebb ember igényli az oltást, mint amennyi a hatékony védekezéshez szükséges lenne, másrészt, hogy a rossz helyzetbe került embereknek kell a segítség. Vajon mind a két érv releváns? Személyes véleményem szerint csak az egyik, ami jelenleg valódi probléma.

Dömötör Csaba szerint eddig 1.750.000 ember regisztrált védőoltásra. Önmagában véve ez persze kevesebb mint a lakosság 20%-a, viszont ha azt vesszük alapul, hogy a rendelkezésre álló vakcinák száma jelenleg kevesebb mint 200.000, és ezen a héten sem várható milliós nagyságrendben, akkor azért kicsit más a leányzó fekvése.

Jelenleg tehát az a helyzet áll fenn, hogy a vakcina mennyisége sokkal nagyobb probléma, mint az oltásra jelentkezők mértéke. És ne feledjük, az, hogy most ennyi a jelentkezők száma, nem feltétlenül jelenti azt, hogy mások nem akarják beoltatni magukat. Lehetséges, hogy csak várnak az első oltások eredményére, vagy mivel tudják, hogy az oltás beadása veszélyeztetettségi sorrendben történik, nem sietik el a jelentkezést. Tehát jelenleg azt mondani, hogy Magyarországon nincs meg az oltási hajlandóság, álláspontom szerint nem állj meg a helyét. Éppen emiatt teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy Magyarországon nem akarja elég ember beoltatni magát, meglátásom szerint nem lehet.

A valódi érv azt gondolom, inkább a második. A Momentum célja az emberek megsegítése akként, hogy mindenkinek biztosítanak egy egyszeri, alapjövedelem-szerű járandóságot.  És ez az, amit az oltáshoz kötnek azért, hogy így a veszélyhelyzettel összekapcsolják a szociális segítségnyújtást.

 

Hogy változtatná a 100.000 forint az oltáshoz való hozzáállást?

 

A Momentum javaslata alapján a pénzt természetesen mindenki megkapná, az is, aki eddig jelentkezett, illetve már megkapta az oltást. Hozzáteszem, ez az egyetlen ésszerű megoldás, minden más eléggé igazságtalan lenne. De vajon egy ilyen hír milyen hatással lenne az emberekre?

Nyilván, aki eddig be akarta oltatni magát, az ezután is be akarja. Aki hezitál, annak lehetséges, hogy ez egy komoly mozgatórugó, főleg, ha tényleg rossz anyagi helyzetbe került. Akik viszont eddig oltás ellenesek voltak, kérdés, hogy ezzel a gesztussal mit fog kezdeni. Nyilván, aki rászorul, az lehet, hogy ezután bevállalja az oltást. De aki nem, az kétlem, hogy csak emiatt visszakozna. Sőt, van egy olyan rossz érzésem, hogy néhány oltásellenes influenszer ezt még fel is használná, hogy „ez biztosan azért van, mert nem megbízható az oltóanyag”. Kérdés, ez mennyire lenne szerencsés. Mindazonáltal biztos, hogy a pénz hatására megnőne a jelentkezők száma, de kérés, hogy mennyivel.

 


Mit segít a 100.000 forint az embereknek?

 

Nyilván 100.000 forint egy mai átlag magyar számára jelentős összeg. A bajba jutottaknak minden fillér fontos, akik megőrizték a munkájukat és egzisztenciájukat, azoknak meg egy olcsóbb belföldi nyaralás kijön belőle, szóval hasznos. Az viszont óhatatlanul felmerül, hogy vajon ez mennyire lenne jó válságkezelés.

Én pont az egységessége miatt mondom azt, hogy igazából nem lenne jó erre a célra. Ugyanis ez azt jelenti, hogy Csányi Sándor éppúgy megkapja ezt a pénzt, mint az éppen csődbe menő kocsmatulajdonos. Az egyiküknek ez az összeg gyakorlatilag semmit nem jelent, a másik problémájának megoldásához pedig édeskevés. Pontosan abból adódóan, hogy a válság különböző mértékben érintette az embereket nem igazán tudnék preferálni egy egységmegoldást. Nyilván én is örülnék a 100.000 forintnak. De reálisan nézve, nekem a fő munkahelyem megmaradt, az egyéb, tiszteletdíjakon alapuló megbízásaimból is mindösszesen 17.000 forintot buktam el, cserébe viszont megspóroltam magamnak a vírushelyzet alatt egy csomó utazási költséget. Tehát engem viszonylag kevésbé érintett a dolog. Nem érezném igazságosnak másokkal szemben, ha azok helyett én kapnék, akiknek tényleg minden bevételi forrása megszűnt.

Persze, nyilván segítség lenne, nyilván lenne gazdaságélénkítő hatása, de összességében több populizmust érzek ebben, mint szakmai megalapozottságot.

 

Konklúzió

 

Összességében a Momentum javaslata két különböző problémára reagálna, az oltásellenességre, és a gazdasági válságra. Mindkét problémának van valóságalapja (bár az elsőnek kérdés, hogy mekkora), annak kapcsán viszont vannak bennem kétségek, hogy vajon ezek kezelése együttesen szükséges-e. Főleg, mert nem feltétlenül egyezik azoknak a köre, akiket ez érint. Nem szükségszerűen oltásellenes egy csődbe ment vállalkozó, és nem biztos, hogy az oltásellenesek gazdasági helyzete ma a legrosszabb az országban. Lehetnek persze átfedések, de általános szabályként ezt nem lehet rögzíteni.

Azt gondolom, hogy a két problémát külön-külön kell kezelni. Az oltásellenes hangulaton segítene sokat egyrészt a hiteles tájékoztatás, az oltásra lehetőségeinek a bővítése, és az, ha a kormány tényleg csak az EU által hitelesített oltóanyagot használna és szerezne be. A gazdasági problémákon pedig egy valódi, rászorulási alapon működő rendszer segíthetne, ami megoldja azok problémáját, akik a vírushelyzet alatt nem vagy csak minimális bevételt tudtak szerezni.

 

Ha mást a véleményed, írd meg kommentben!

 


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról