Régi-új vállalkozásom: Gyermekprogramok, fejlesztő, játékos foglalkozások szervezése

Nemrégiben változás állt be az életemben. Korábbi munkahelyemen felmondva egyéni vállalkozó lettem. Vállalkozói tevékenységem az újságírás és a tanácsadás mellett kvízek és programok szervezését is magában foglalja. Felnőtteknek szóló kvízes programokat a Quizzone projectjén keresztül szervezek, gyermekprogramokat ugyanakkor több mint egy évtizede szervezek zártkörű, iskolai eseményeken, illetve nyári táborokon. 


Ezt az idei évtől kinyitom mindenki számára, bárki megrendelheti gyermekeknek szóló programjaimat. Erről fogok írni ebben a posztomban.
  


Kínálatom


- Interaktív vitafoglalkozások

- Szituációs játékok

- Detektívjátékok

- Gyermek-kvízek

- Csapatversenyek


1.     Miért engem válassz?

 

Aki ismer tudja, hogy nem szeretek magam mellett korteskedni. De azért néhány információ azok számára, akiket érdekel a lehetőség.

Noha végzettségem szerint nem vagyok pedagógus, részt vettem a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány több pedagógusoknak szóló képzésén, valamint a Hősök Tere kezdeményezés trénere által tartott pedagógus-tréning ’The Bystander Effect’ és a ’The Growth Mindset’ elnevezésű modulain. E mellett 2008 óta foglalkozom nyári táborok és rendezvények szervezésével. A táborok között voltak vitatáborok, falusi hagyományőrzésről szóló táborok és hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett napközis és bentlakásos táborok egyaránt, így szinte mindenféle gyermekkel volt már dolgom. Valamennyi táborban programszervezőként is jelen voltam.

E mellett mai napig heti rendszerességgel kvízjátékokat tartok, valamint időnként iskolai vitafoglalkozásokat is, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Támogató Szolgálatának az önkénteseként hátrányos helyzetű személyek integrációjával kapcsolatos vitafoglalkozásokat szervezek egyetemi hallgatóknak.

Valamennyi program, amit használok, a saját szellemi termékem (1-1 olyan foglalkozás van, aminek az alaptörténete megjelent már máshol, de maga a koncepció, a feladatok kidolgozása az saját terv szerint készül), ezekkel más helyeken nem lehet találkozni.

Mellettem szól továbbá a rugalmasság, vállalkozóként akár rövid határidővel is rendelkezésre tudok állni.

 

2.     Mikor ne engem válassz?

 

Noha bármilyen megkeresést szívesen vállalok, a realitás talaján nézve nem mindig én vagyok az optimális jelölt. Néhány ilyen eset:

 

- Felnőtteknek szóló csapatépítés: A legtöbb programom gyermekeknek készül. Van köztük néhány olyan, amelyik egyetemisták számára érdekes lehet, de például céges csapatépítésekben nincs rutinom, arra biztosan van nálam alkalmasabb ember. Felnőtteknek csapatépítő kvízt a Quizzone-on keresztül vállalunk a QZ csapatával, az ottani árakkal. Ennek kapcsán a www.quizzone.hu oldalt lehet felkeresni.

- 9 év alatti csoportoknak: a foglalkozások nagy része írni- és olvasni tudást minimális szinten igényel, így ennek hiányában nehezebben élvezhetők gyerekek számára. Az nem baj, ha a csoportban van néhány olyan gyermek, aki nem éri el ezt az életkort, mert a többiek tudnak majd neki segíteni, de az nem szerencsés, ha a csoport nagy része ilyen gyermekekből áll.

- Speciális nevelési igényű gyermekek esetén. Noha én magam önkénteskedem ilyen gyermekek mellett, de más a gondozási feladat és más a programszervezés. Így azt vallom, hogy az ilyen csoportokhoz speciálisan ehhez a területhez értő emberek kellenek.

 

 

 

3.     Foglalkozásaim

 

A legtöbb foglalkozásom inkább kommunikációs, illetve szellemi, minimális fizikai feladattal. Mindegyik szolgálja a gyermekek fejlődését, de ők maguk ezt játékként fogják megélni. Az alábbi típusú foglalkozásokat kínálom:

 

·        Interaktív vitafoglalkozások (8-24 fő) – Jobb faluban élni, mint városban? Több testnevelés-órára lenne szükség? Kellenek fiú-lány osztályok? Be kellene tiltani a Forma1-et? Számos olyan téma van, ami a gyermekek körében is vitát generál. A foglalkozások alatt ezeket a problémákat vitatjuk meg játékos módon.

 

·  Szituációs játékok (8-24 fő) – Látássérült gyerekek érkeznek az osztályba? Egy osztálytársunknak az édesanyja csinálta meg a beadandó dolgozatát? Valakik egy táborban alkoholt ittak? Mit tegyünk ilyenkor? Ezekben a foglalkozásokban a csapatok egy-egy szituáció főszereplőjévé válnak, és a szereplő személyébe belebújva kell átgondolniuk, hogy mit tegyenek. A végén pedig valahogy lezárul a történet…
 

·      Detektívjátékok (12-40 fő) – egy gyilkosság történt a városban / egy repülőn / egy vidéki nyaralóban. A szemtanúk felsorakoztak, ki lehet őket kérdezni. Csakhogy a tanúk között valahol ott a gyilkos is…felismerik-e, hogy ki az, aki hazudik, és mi volt a gyilkosság indítéka? Ez a megfelelő kérdéseken és a feladatok gyors elvégzésén múlik…

·        Gyermek-kvízek (12-40 fő) – klasszikus kvízjáték. Ki tudja a legtöbb kérdésre a jó választ? Mennyire erős a lexikális tudásotok, illetve milyen jó a memóriátok? A hagyományos kérdések 1-1 ügyességi és gondolkodást igénylő játékkal is színezhetők.

·        Csapatversenyek (12-30 fő) – itt nem az ügyességi akadályversenyekre kell gondolni. Olyan állomásos versenyeket szoktam szervezni, ahol minden állomáson különböző feladat megszerzésével lehet pontokat szerezni (vagy az elején megkapott pontokat megtartani).

 

A programok minimális időtartama 2 óra (amibe benne vannak az előkészületek, jégtörő játékok, illetve némi szünet is), vannak egymásra épülő tematikák, amikkel egy egész napot végig lehet játszani.

 

4.    Az árakról

 

A foglalkozásaim árlistája itt található meg. Az árak alapesetben a teljes költséget lefedik, e mellé további járulékos költségek nincsenek. Ez alól az egyetlen kivétel a megyén túli, nagy távolságú utazások, ahol megegyezés szerint teljes vagy részleges útiköltség-térítésre igényt tartok. Az utazásra szánt órák díja nem kerül felszámításra.

A kiegészítő árlistán szereplő szolgáltatásuk önmagukban nem vehetők igénybe, tábori felügyelőnapok kizárólag legalább négy órányi vagy egy egész napos megrendelés esetén rendelhető.

A szolgáltatás díjáról számla készül (lehetséges TEÁOR-számok: 855901 - M.n.s. egyéb oktatás, 932901 - M.n.s. egyéb szabadidős tevékenység, 932907 - Vegyes szórakoztatás).

A számla kiállítására és a szolgáltatás megfizetésére a program teljesítése után kerül sor. Az előzetes megrendelés egy héttel a program előtt díjtalanul felmondható, a egy héten belül a szolgáltatás díjának 50%-a, 48 órán belül annak 100%-a megfizetendő. A program megbeszélttől eltérő időpontra történő áttétele egyszeri alkalommal, előzetes egyeztetést követően díjtalanul lehetséges a program kezdetét megelőzően legalább 2 nappal.

Amennyiben szociálisan hátrányos helyzetű személyeknek szóló (diákok számára ingyenes vagy csak jelképes összegű) táborba vagy más, karitatív jellegű eseményre hívnak, akkor a fenti árak mérséklése szóba jöhet.

 

5.     Segítő személyzet, technikai eszközök, alkalmas helyszín

 

Interaktív vitafoglalkozások, szituációs játékok és gyermek-kvízek lebonyolításához további felnőtt személyek segítségére nincs szükség, legfeljebb felügyelet céljából szerencsés, ha valaki még jelen van. Detektívjátékokhoz és csapatversenyekhez ugyanakkor 3-4 segítő személyre szükség van. Ezek lehetnek idősebb diákok, illetve felkészítő-tanárok is, akiket a foglalkozások előtt betanítok, illetve, ha ez nem megoldható, akkor a kísérői extra költségek megfizetésével magam is meg tudom szervezni a kísérőket.

A foglalkozásokhoz szükséges eszközöket viszem magammal, egyedül a gyermek-kvízekhez van szükségem projectorra/képernyőre, illetve opcionálisan hangfalra.

A foglalkozásoknak nincs nagy helyigénye, fontos kritérium, hogy minden gyerek le tudjon ülni, ki lehessen alakítani kisebb csoportokat és szabadtéri helyszín esetén legyenek esőtől védett helyek (vagy reménykedjünk, hogy nem fog esni). A detektívjátékokhoz és a csapatversenyekhez szükséges 4-5 olyan egymástól megfelelő távolságban lévő helyszín kialakítása, ahol elfér egyszerre 4-8 gyermek és amelyek között nincs áthallás.

 

6.    Milyen határidővel keressenek?

 

Mivel viszonylag rugalmas vagyok, akár 3-4 nappal az esemény előtt is általában nyugodtan lehet keresni. Ugyanakkor minél előbb keresnek meg, annál nagyobb az esélye annak, hogy az adott napra nincsen más programom. Így célszerű minél előbb.

 

7.     Elérhetőségeim

 

E-mail: andras.dr.szabo@gmail.com

Telefonszám: +36-30-5753214

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról