Képzavar… – Mátyás Pince, Debrecen
Amikor
legutóbb Debrecenben jártam, akkor úgy volt, hogy az első ebédemet egy kedves
ismerősöm társaságban fogom eltölteni. Sajnos azonban a kisfia megbetegedett,
így az utolsó pillanatban ez a program elmaradt, így egyedül kellett ebédelnem.
Ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálok egy olyan helyet a városban, ahol még nem
jártam. Ez végül a Mátyás Pince lett, ami külsőre leginkább hagyományos
étteremnek tűnt, de a kínálatában 1-2 modernebb ételt is láttam. Végülis egy
gyümölcsös csirkemellet, egy limonádét és egy somlóival töltött palacsintát
rendeltem.
A
limonádét viszonylag gyorsan kaptam meg, és őszintén meglepett, mert az árához
képest kifejezetten kellemes íze volt, az áfonyától édeskés, amúgy viszont
kellemesen savanykás, nekem nagyon működött. Úgyhogy ez egy jó pont volt.
Ezután
érkezett a főétel, a csirkemell, a krumplipüré és a gyümölcsök. És sajnos ezzel
kapcsolatban már vegyes érzéseim voltak. A csirkével és a krumplival – bár nem
voltak tökéletesek – azért nagyon nagy bajok nem voltak. A csirke picit száraz,
de azért ízletes, a krumpli picit darabos, de ízében kellemes.
Hanem
a gyümölcsökkel nagyon nem voltam kibékülve. Önmagában egy picit az is zavar,
hogy a gyümölcsök egy része érezhetően konzerv volt, de ez még oké. Viszont az
elkészítése már nagyobb baj. Körülbelül az volt az érzésem, mintha nem történt
volna velük semmi, csak felmelegítették volna őket. Márpedig a legnagyobb nyári
rekkenő hőségben az embernek minden vágya a felmelegített gyümölcs. Ami meg még
zavar, hogy a fűszerezésben sem törekedtek arra, hogy a különböző összetevők
harmóniában legyenek. Én nem vagyok az édes-sós ételek ellen, kifejezetten
szeretem a gyümölcsös húsokat, de egy hagyományos húsra rátenni ezt a
gyümölcsöt, ez egyszerűen nem volt szinkronban. És azért ez az étel
élvezhetőségére is kihatott.
Ezután
jött a desszert, ami sajnos folytatta a „nem értem” sort. Ugyanis a palacsinta
tésztája bár jó volt, amikor beleharaptam, az volt az érzésem, mintha egy
piskótával töltött palacsintát ennék. Szögezzük le, a somlóiban tény, hogy van
piskóta, de e mellett van benne krém, rum, csokoládé, mazsola, dió (oké, az nem
a kedvencem), egy igazi ízbomba, és ebből nem éreztem semmit. Egy ilyen
ételnél, ha nekem egy elemet kellene kihagynom a somlói elemei közül, az éppen
a piskóta lenne, mert a palacsinta-tészta kb. ellátja ugyanazt a funkciót. De
még az sem baj, ha benne van. De itt a piskóta olyan szinten nyomta el a többi
összetevőt, hogy a végeredmény egy piskótával töltött palacsinta lett, egy nagyon
gejl módon édes termék. Ezt ráadásul fokozta a mellé adott vaníliamártás – ami önmagában
egyébként jó volt – a babapiskóta (mert nincs elég piskótánk), és a nekem
kicsit retro tejszínhab is. Szóval maradt bennem itt is hiányérzet.
Maga
az étel egyébként éttermi viszonylatban nem drága, a főétel, a desszert és az
üdítő együtt nem érte el a 6.000 forintot, ami a mai éttermi árakból kiindulva
nem vészes egyáltalán. A mennyiség is oké, nem rengeteg, de bőven jól lehet
vele lakni. És azért vagyok igazán zavarban, mert külön-külön kóstolva az egyes
ételeket – a gyümölcsöket leszámítva – nem voltak rosszak. De valahogyan azt
érzem, mintha az egész nem állt volna össze egy egységes egésszé. Miközben a
hely hangulata, légköre oké, és ezeknek a hagyományosabb ételeknek is megvan a
maga létjogosultsága. De ha modernizálni akarunk, azt meg nem így kell.
Remélem, a jövőben sikerül jobb irányba elmenniük.
Értékelésem: 6/10
(Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.matyaspincedebrecen.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése