Na, ez most meglepett! – Titiz étterem, Budapest
Most
már rengeteg török étteremről írtam, és néha már magam is úgy érzem, hogy ez
egy kicsit sok. Ugyanakkor minél több ilyen helyen járok, annál inkább érzem,
hogy azért vannak különbségek ezek a helyek között. Ezért szívesen próbálok ki
új helyeket, legutóbb az Arany János utcától nem messze lévő Titiz étterem volt
a szerencsés.
És ez
volt az a hely, ahol rögtön az elején elbizonytalanodtam, hogy kebab-tálat
kóstoljak-e. Ugyanis a pulton olyan előkészített, előpácolt húsok voltak,
amiket frissen készítenek a vendégeknek és meg kell valljam, nagyon gusztán
néztek ki. De végül úgy döntöttem, hű maradok önmagamhoz és egy csirkés kebab-tálat
kérek, illetve desszertként egy profiterolt. Az étterem területe egyébként jó
nagy, a mosdó nagyon kulturált, a falakon lévő festmények meg még látványosabbá
teszik a helyet.
Maga a tál az átlag kebabokhoz képest kifejezetten esztétikusan van tálalva, ez pozitív. Amit
megemlítenék, hogy magához az ételhez jár egy zsemle, ami teljesen eltér
azoktól a pitáktól, amiket más helyeken kaptam. Ugyanakkor nagyon meglepett,
mert hasonlót nem láttam és elég frissnek tűnt. Lehet, helyben készítik? Nem
tudom, nem akarom ilyen hitben ringatni magam egyelőre, de ami tény, hogy egy
nagyon kellemes, édeskés íze volt, egy pici keleti fűszerezéssel, nagyon
bejött. A tál méretéhez mérten kicsit talán kicsi volt, de ez már tényleg csak
szőrszálhasogatás.
A hús
nagyon ízlett, egy hagyományosabb, ám ízletes és omlós csirke, teljesen jó.
Ugyanez igaz a zöldségekre is, minőségben és mennyiségben is magasan viszi a
lécet. A csípős szósz a mellett, hogy csípett, volt szintén egy kis keleties
mellékíze, ami nekem nagyon tetszett. A joghurtos szósz adta számomra a
legnagyobb élményt. Sokszor róvok fel egy kellemetlen utóízt a török kebabosok
kapcsán, amit a szószaikban érzek. Most itt is éreztem ezt a fűszert…viszont
nem volt kellemetlen. Valahogy itt harmóniába került a többi összetevővel és
így egy kiegyensúlyozott mártást kaptam. A hasábburgonyáról sok mindent nem
tudok írni, ez egy hétköznapi termék volt, de legalább frissnek éreztem, ami az
ilyen helyeken ritka, összességében az is egy élvezhető elem volt.
A
profiterol tovább hozta a pozitív sort. A csokoládékrémen valóban a csokoládét
lehetett érezni, ám nem ezt a nagyon tömény, kesernyés ízt, hanem egy kellemes,
lágy összhatást. Az égetett tészta nagyon jól készült, a belsejében lévő krém
meg egy finom, édes töltelék. Nekem nem is kell más, ezzel remekül elvagyok.
A tál
ha jól emlékszem, 3.500 forintot kóstál, kicsit drágább, mint az átlag, viszont
cserébe sokkal finomabb. Az eddigi török kebabosok kóstolása után ez most egy
hihetetlenül meglepő élmény volt, de kellemesen. Éreztem benne tradíciókat,
ízek voltak a tányéron, mindezt úgy, hogy igazából itt a felszínt súroltam
csak. Hiszen ebben az ételben azért túl sok tradicionális elem nincs, szinte
minden összetevő előre elkészíthető, így szinte még semmit nem láttam.
Két
okból nem adom meg most még a maximális pontot. Az egyik, hogy az első
allkalmam óta volt egy kóstolásom az Etele Plázában lévő éttermükben is, és bár
az is nagyon ízlett, ott a krumpli nem volt igazán friss. A másik pedig az,
hogy bár nagyon ízlett az étel, de az egyedi zsemlén kívül olyan extrém nagy
meglepetés nem ért, és nagyon szeretném látni a frissen sült ételeiket és azt,
hogy itt milyen meglepetéssel tudnak szolgálni. De ez egy nagyon erős kezdés
volt. Szóval hamarosan visszatérek.
Értékelésem: 9/10 (Hogy ez
pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben a helyről: http://www.titiz.hu/
Ha szeretnél értesülni az új cikkekről,
csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése