Na, ez most meglepett! – Titiz étterem, Budapest

 

Most már rengeteg török étteremről írtam, és néha már magam is úgy érzem, hogy ez egy kicsit sok. Ugyanakkor minél több ilyen helyen járok, annál inkább érzem, hogy azért vannak különbségek ezek a helyek között. Ezért szívesen próbálok ki új helyeket, legutóbb az Arany János utcától nem messze lévő Titiz étterem volt a szerencsés.

 

És ez volt az a hely, ahol rögtön az elején elbizonytalanodtam, hogy kebab-tálat kóstoljak-e. Ugyanis a pulton olyan előkészített, előpácolt húsok voltak, amiket frissen készítenek a vendégeknek és meg kell valljam, nagyon gusztán néztek ki. De végül úgy döntöttem, hű maradok önmagamhoz és egy csirkés kebab-tálat kérek, illetve desszertként egy profiterolt. Az étterem területe egyébként jó nagy, a mosdó nagyon kulturált, a falakon lévő festmények meg még látványosabbá teszik a helyet.

 



Maga a tál az átlag kebabokhoz képest kifejezetten esztétikusan van tálalva, ez pozitív. Amit megemlítenék, hogy magához az ételhez jár egy zsemle, ami teljesen eltér azoktól a pitáktól, amiket más helyeken kaptam. Ugyanakkor nagyon meglepett, mert hasonlót nem láttam és elég frissnek tűnt. Lehet, helyben készítik? Nem tudom, nem akarom ilyen hitben ringatni magam egyelőre, de ami tény, hogy egy nagyon kellemes, édeskés íze volt, egy pici keleti fűszerezéssel, nagyon bejött. A tál méretéhez mérten kicsit talán kicsi volt, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás.

 

A hús nagyon ízlett, egy hagyományosabb, ám ízletes és omlós csirke, teljesen jó. Ugyanez igaz a zöldségekre is, minőségben és mennyiségben is magasan viszi a lécet. A csípős szósz a mellett, hogy csípett, volt szintén egy kis keleties mellékíze, ami nekem nagyon tetszett. A joghurtos szósz adta számomra a legnagyobb élményt. Sokszor róvok fel egy kellemetlen utóízt a török kebabosok kapcsán, amit a szószaikban érzek. Most itt is éreztem ezt a fűszert…viszont nem volt kellemetlen. Valahogy itt harmóniába került a többi összetevővel és így egy kiegyensúlyozott mártást kaptam. A hasábburgonyáról sok mindent nem tudok írni, ez egy hétköznapi termék volt, de legalább frissnek éreztem, ami az ilyen helyeken ritka, összességében az is egy élvezhető elem volt.

 

A profiterol tovább hozta a pozitív sort. A csokoládékrémen valóban a csokoládét lehetett érezni, ám nem ezt a nagyon tömény, kesernyés ízt, hanem egy kellemes, lágy összhatást. Az égetett tészta nagyon jól készült, a belsejében lévő krém meg egy finom, édes töltelék. Nekem nem is kell más, ezzel remekül elvagyok.

 


A tál ha jól emlékszem, 3.500 forintot kóstál, kicsit drágább, mint az átlag, viszont cserébe sokkal finomabb. Az eddigi török kebabosok kóstolása után ez most egy hihetetlenül meglepő élmény volt, de kellemesen. Éreztem benne tradíciókat, ízek voltak a tányéron, mindezt úgy, hogy igazából itt a felszínt súroltam csak. Hiszen ebben az ételben azért túl sok tradicionális elem nincs, szinte minden összetevő előre elkészíthető, így szinte még semmit nem láttam.

 

Két okból nem adom meg most még a maximális pontot. Az egyik, hogy az első allkalmam óta volt egy kóstolásom az Etele Plázában lévő éttermükben is, és bár az is nagyon ízlett, ott a krumpli nem volt igazán friss. A másik pedig az, hogy bár nagyon ízlett az étel, de az egyedi zsemlén kívül olyan extrém nagy meglepetés nem ért, és nagyon szeretném látni a frissen sült ételeiket és azt, hogy itt milyen meglepetéssel tudnak szolgálni. De ez egy nagyon erős kezdés volt. Szóval hamarosan visszatérek.

 

Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)

 

Bővebben a helyről: http://www.titiz.hu/  

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról