Érted morgok, nem ellened!

 

A keddi közgyűlésen egy olyan esemény történt, ami kiváltotta a nemtetszésem és ennek több platformon is hangot adtam. És kaptam is emiatt kritikát, hogy miért hajtom a Fidesz malmára a vizet. Ugyanakkor azt gondolom, hogy elsősorban nem én vagyok az, aki ezt tette, hanem mások, és ha nem mondjuk ki, hogy itt valami nagyon gáz dolog történt, akkor sokkal nagyobb kárt okoznunk, mint ha csendben maradunk. A következőkben leírom, hogy mi is történt, és miért aggályos a történet.

 


Mi is történt?

 

Majdnem este fél 11 volt, amikor a közgyűlésnek vége lett. Ennek több oka volt. El lehet ott kezdeni, hogy a későn kezdődő és elhúzódó Környezetvédelmi és Innovációs Bizottság ülése miatt eleve háromnegyed órával később kezdődött a közgyűlés. Folytatni lehet azzal, hogy 42 percig tartott egy napirendi pont, aminek a fő témája egy logopályázat ötödik zsűritagja volt. Hozzátehetjük azt, hogy a 45 perces ebédszünet közel 75 perc lett és a kérdések órája is majdnem másfél óra lett.

De az igazi probléma nem ezekkel volt. Hanem, hogy Péterffy Attila polgármester 15 óra 40 perckor rendkívüli, 35 perces technikai szünetet rendelt el. Először azt hittem, hogy azért, mert felhúzta magát a kérdések óráján, de aztán később rájöttem, hogy nem: ugyanis február 21-én volt Dobrev Klára pécsi nagygyűlése is, ami 4-kor kezdődött. Így hát polgármesterünk és a DK-s frakciótagok fogták magukat, és odamentek az elején, majd visszajöttek. De az egész nem 35, hanem nagyjából 68 perc volt. És mondanom sem kell, a helyi fideszesek rögtön rávetették magukat a témára, tegyük hozzá, nem is ok nélkül.

 

Nem csak magukkal (és a fideszesekkel) szúrtak ki

 

Miután a Bahíron Vági Márton kollégám megírta, hogy ez a tett egyszerűen elfogadhatatlan, mert más idejével ne játsszunk, DK-s kommentek érkeztek nagy számban, akik védték a tettet, leginkább azzal, hogy párhuzamban állították azzal, hogy a Fidesz bojkottálta az ellenzéki parlamenti üléseit, bizottsági üléseit és a választási vitákat. Tegyük hozzá, én is mind a hármat elítélem, de mégsem gondolom, hogy ez egy releváns érv lenne.

Egyfelől azért nem, mert ha az a cél, hogy a Fideszt megdöntsük illetve megakadályozzuk, hogy a jövőben hatalomhoz jussanak, akkor nem elfogadható, hogy az ő módszereiket alkalmazzuk (ha én ittasan vezetek és lecsekkolnak, én sem hivatkozhatok arra, hogy 3 napja a Jóska is piásan vezetett). Másrészt, ami sokkal fontosabb, hogy itt messze nem csak a Fideszeseknek kellett várakozni. Ha az ÖPE jelöltjeit is figyelembe vesszük, akkor összesen 6 Fideszhez közeli képviselő volt jelen a közgyűlésben. E mellett ott volt 4 MSZP-s, 2 Jobbikos, 1 Momentumos, 1 LMP-s és 5 párton kívüli képviselő, akiknek szintén várakoznia kellett. És akkor még nem beszéltünk az alkalmazottakról és előterjesztésben érdekelt szakértőkről, akiknek ugyanúgy ki kellett várnia, amíg a képviselők vissza nem érkeztek. Tehát itt tulajdonképpen 5 emberre várt minimum 25, de lehet jóval több is.

 


Lett volna jobb megoldás

 

Én önmagában véve egy felesleges momentumnak tartom, hogy Pécs város polgármestere egy DK-s pártrendezvényes vesz részt, már csak azért is, mert még csak nem is DK-s polgármesterről beszélünk (bár nyilván támogatták őt). Meg eleve nem igazán értem, hogy mit adott ő hozzá ehhez az eseményhez. Szerintem semmit. Noha Péterffy azt mondta, hogy a hulladékügyben beszélt Dobrev Klárával, de egyrészt kérdés számomra, hogy ez valóban így történt-e, másrészt, ha el is fogadom igaznak, ez egy telefonon vagy e-mailben megtörténhetett volna, semmi szükség nem volt a személyes találkozóra.

Szerintem, ha mindenképpen azt akarták volna, hogy a polgármesterünk találkozzon Dobrev Klárával, akkor ezt fordítva kellett volna megoldani: mint EP képviselő, Dobrev Klára bemehet bármelyik közgyűlésre, és még fel is szólalhat. Ezt kellett volna tenni, bemegy, egyik téma kapcsán elmond valamit, aztán megy a saját fórumára. És akkor nem történik semmi olyan, ami a közgyűlést komolyan lassítja.

De ha mindenképpen ott akart lenni Péterffy az eseményen, akkor miért nem úgy oldották meg, hogy ő és egy másik DK-s képviselő elmegy, közben átadja az ülés vezetést az alpolgármesternek és a 20 fővel maradt testület még bőven határozatképességgel folytatja a munkáját. Nyilván a politikai támadásokat ezzel se lehetett volna elkerülni, de legalább az ülést lehetett volna folytatni.

 

A Fidesz-média erre még le fog csapni

 

Számomra picit meglepő volt, hogy a helyzet (tragi)komikuma ellenére a helyi fideszes média viszonylag takaréklángon foglalkozott ezzel a kérdéssel. Megjelent 1-2 cikk meg mém, de összességében túl nagy feneket nem kerítettek ennek. Hogy miért, annak szerintem két oka van. Először is az, hogy általában a pécsi emberek nem annyira érzékenyek a közgyűlések eseményeire, ez a Bahírnál is tapasztaljuk (már nem csinálunk élő közvetítést a közgyűlésről, mert alig van olvasottsága). De én inkább azt látom, hogy félretették az ügyet, és tartalékolják a kampány komolyabb időszakára, amikor mindig jól jön majd egy lejárató videó, és amikor már jobban érdekli az embereket a helyi politika. Ez azért is indokolt, mert Péterffy Attila néhány hete bejelentette, hogy újrázni fog, tehát kárba nem vesznek az anyagok.



Ami egyébként a legjobban zavar az ügyben, hogy ezzel két nagyon komoly támadási felületet adott a polgármester a Fidesznek. Egyrészt azt, hogy fontosabb neki egy DK-s rendezvény, mint a közgyűlés, másrészt azt, hogy Dobrev Klára – vagyis közvetett módon Gyurcsány Ferenc – eseménye annyira fontos neki, hogy biztosan ő is Gyurcsány embere.  És bár egyikre sem jelentem ki, hogy igaz, de mindkettőre egy olyan alátámasztás ez az esemény, amit nagyon nehéz lesz kimagyarázni. És tudjuk, hogy a Fidesz médiumai mit meg nem tesznek, ha valakit le kell járatni. Ha dobáljuk oda nekik az anyagokat, amiket majd szépen egyesével felhasználhatnak, akkor eljutunk oda, hogy a kampányidőszakban ők már csak egy kávét kérnek és gyakorlatilag minden a rendelkezésükre áll majd. Ezt kellene elkerülni, de így nehéz lesz.

 

Ha van véleményed, írd meg kommentben!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról