Osztrák hangulat (?) Kolozsváron – Bistro Viena

A
hely menüje 25 lejes és tartalmaz egy levest és egy sült kolbászt körettel, a
kóstolásom napján grízgombócos csirkehúslevest és egy chilis kolbászt
krumplisalátával. Gondoltam, hogy e mellé még egy desszertet is rendelek, egy
almás pitét választottam vanília öntettel. Egyébként egy kolbász és egy köret
eleve 25 lej a helyen, így a menüben tulajdonképpen egy ajándék leves van (és
gondolom kicsivel kevesebb köret). A levesre kb. 6-7 percet kellett várnom, ami
nem nagy idő, ráadásul szép nagy tányérban érkezett. A lé mellett pár szelet
csirkehúst, kevés zöldséget és két öklömnyi méretű grízgombócot találtam.
Megkóstolva a leves kifejezetten kellemes, a hús íze kiérezhető benne és a
fűszerezése is hagyományos, de finom. Amivel viszont kevésbé voltam kibékülve,
az a grízgombóc. Nem is az ízével volt a baj, mert kapott egy kis fűszerezést,
szóval ez teljesen oké. Inkább azzal, hogy ez a 2 gombóc nagyon sok helyet
foglalt el a tányérból, a többi összetevő rovására. Ezenkívül, amikor a gombóc
szétmállik, és a lé többsége is elfogy, akkor egy kásás-grízes állagot ad a
leves maradékának, ami szerintem egyáltalán nem kellemes. Ha csak 1 gombócot kaptam
volna és kicsit több levet meg zöldséget, akkor sokkal jobbnak értékeltem volna
az ételt. Sajnálom.
A
főétel nagyjából 5 perccel azután érkezett, hogy megettem a levest. Egy dolgot
le kell szögeznem: az étlap szerint minden kolbászhoz jár kenyér és mustár. Úgy
látszik, ez menüre nem vonatkozik, mert ez kimaradt. Persze oké, a menühöz
mindig kicsit kevesebb jár, mint az étlapi kínálathoz, de mégsem érzem azt,
hogy egy kenyéren és némi mustáron kéne spórolni. Főleg mert nekem a kenyér
hozzátartozik a sült kolbászhoz, nélküle nem teljes az összkép. Egyébként
sajnos ezzel az étellel is a legnagyobb bajom az volt, hogy 2 összetevő nagyon
nem passzolt össze. A kolbász igazán karakteres, húsos és a csípősséget is igen
jól lehet rajta érezni, a saláta meg tipikusan a retro ecetes krumplisaláta
vonalat képviseli. Külön-külön nagyon jól el voltam a kettővel, de egy eleve
csípős ételhez a legkevésbé vágyom egy ecetes köretre, ami még jobban kiemeli
az amúgy is intenzív chilit. Persze ha az ember maga választja ezt a kombinációt,
akkor lelke rajta, de egy menünél szerintem illett volna jobban figyelni a két
elem harmóniájára.

Ezekkel
a hullámzó érzelmekkel távoztam, majd tértem vissza 2 nappal később egy sima étlapos
étkezésre. Maradtam a kolbászfronton, de ezúttal egy hagyományos, sajttal
töltött kolbászt kértem, süt krumplival és desszertként gőzgombóccal. Múltkor a
felszolgálással nem volt bajom, ezúttal viszont sajnos muszáj ezt is kritikával
illetnem. A hölgy, aki az ételeket hozta ki, finoman szólva is bunkó volt. Az,
hogy nem mosolyog, még esetleg betudható azzal, hogy rossz napja van, de az,
hogy kérek angol étlapot és megkapom a románt (oké, tudtam értelmezni, de akkor
is…), hogy a kajákat szinte csak löki elém, és hogy egyáltalán 20 percbe került
mire méltóztatott felvenni a rendelést…hát hogy is fogalmazzak, én ezt nehezen
tudom vendéglátásnak nevezni.

Másik
oldalról nézve viszont a kaja megint tök jól sikerült. A kolbász tartalmas,
fűszeres, a benne lévő sajt is jó ízű, nem csak valami alsópolcos íztelen
növényi sajtféle, és külön pozitívum, hogy a krumplinál sem ragadtak le a
mirelitnél, nagyon kellemes, frissen sütött csemege, amin még a krumpli héja is
ott maradt. Nagyon ízlett mindkettő és ezúttal a harmónia is működött.
Ezután
ismételten vártam a desszertre több mint 20 percet. Ezt megint rengetegnek
tartom, főleg úgy, hogy már így is majdnem 40 percet várakoztam és 15-20 percet
ettem is. Kinézetre azonban megint egy nagyon imponáló édességet kaptam.
Gyönyörű a gombóc, rajta vanília öntet és mák, mindez igencsak emberes
méretben. És kaptam hozzá evőeszközként…egy desszertkanalat. Most komolyan,
kialudta magát rendesen a személyzet? Egy szilárd, vastag tésztás desszerthez
nem adunk kiskanalat evőeszközként, mert nagyon nagy szenvedés vele bármit
elvágni, különösen a gőzgombócot, ami egy keményebb tészta! Persze lehet, hogy
lágyabb, mint hinném, próbáljuk ki! Kipróbáltam…nem. A tetejét is nagyon
nehezen lehetett vele elvágni, az alja meg annál is keményebb volt. Az első
vágás után rögtön jött a következő kellemetlenség. A gombóc belseje üres? Nem
szokták ezt valamivel tölteni? Később kiderült, hogy de, szilvalekvár van
benne, de csak az egyik részén. A lekvár íze nagyon imponáló, nekem a nagymamám
lekvárja jutott róla eszembe, semmi köze nincs a boltban lekvárnak csúfolt
képződményekhez. Viszont az elkészítés során eszméletlenül felforrósodott,
konkrétan kezdetben égette a nyelvem.

A
kolbász-menükért mindkét alkalommal 25 lejt, a desszertekért 14 ill. 16 lejt fizettem,
tehát egy 40 lej körüli árból kihozható a kétfogásos étkezés. Ez éttermi
szinten elfogadható ár, márpedig a hely minőségét tekintve kétségkívül éttermi
szinten van és mennyiségileg is oké. Sajnos mégsem tudom igazán pozitívra
értékelni az összképet. Egész egyszerűen ezek a személyzeti hiányosságok,
indokolatlan spórolások a kiegészítő elemeknél olyan mértékben voltak jelen,
ami már az étel élvezhetőségének rovására ment. Amit sajnálok, mert egyébként
magában az étteremben van potenciál, magasan abszolválják a minőségi
kritériumaimat, viszont ahol már csak annyit kéne tenni, hogy normálisan
teljesítik a feladatukat, elbuknak. Nem vagyok hálás ezért. Ennek ellenére ajánlom
mindenkinek kipróbálásra, lehet, hogy csak én fogtam ki rossz napokat!
Értékelésem:
7/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.bistroviena.ro/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése