Ír hangulat Kolozsváron – O’Peters Irish Bistro
Bevallom,
az ír konyhát nem ismerem, ráadásul Kolozsvár belvárosában nem szívesen járok
éttermekbe, mert az árak legtöbbször túllépik a lélektani határokat. Azonban
egyik nap az O’Peters Bistro reklámtábláját néztem az étterem mellett, amikor
egy pincér szolgálatkészen jött segíteni. Akkor még elsétáltam, de úgy
gondoltam, ha már ennyire segítőkészek, visszamegyek. Aztán a hét során még egy
alkalommal meglátogattam a helyet. Ezekről az élményekről fogok ma írni.
A hely
maga tágas és kényelmes, a belső hangulatot a zöld szín és a falakon lógó
különböző whiskey-s, illetve ír szimbólumos képek találhatók. A hely beltere kicsit
sötét, de nem olyan szinten, hogy ez zavarná az étkezést (a képek minőségére
azonban sajnos rányomta a bélyegét). Apró kellemetlenség, hogy a konyha csak 14
óra után nyílik, de még éjjel is lehet ott enni. Valamit valamiért J
A tea
nagyon hamar megérkezett. Rögtön az első kellemes meglepetés itt ért, egy
helyben készített termék, legalábbis a tea biztos, az eperszirup szerintem
bolti. Kellemesen savanykás, üdítő íze van, nem hasonlítható egyik áruházban
kapható termékhez sem, amit kóstoltam. Nagyon ízlett.
A
hamburgert nem sokkal később hozták, és rögtön érkezett a második meglepetés: a
burgerhez ugyanis automatikusan járt a süt krumpli és a mártogatós. Így viszont
felül kell vizsgálnom az előbb elmondottakat: egy komplett burger menüért a 26
lej (kb. 1.770 ft) egyáltalán nem nagy ár, még akkor sem, ha a mártás
funkcióját hétköznapi ketchup tölti be. Maga az étel egyébként hétköznapi
összetevőkből állt, buci, hús, uborka, hagyma, paprika, saláta, szósz. A
viszkit nem nagyon lehetett felfedezni, talán a hús ízében éreztem valami extra
aromát, amit lehet, hogy ez a nemes folyadék használata okozott. Alkoholos íze
viszont egyáltalán nem volt semminek, ami szerintem pozitív, absztinensként ezt
ételekben sem szeretem.
A
sült krumpli sem mirelit termék volt, kellemes ízű, jól átsült burgonya, soha
rosszabbat! A buci is ízletes, kellemes pirítást kapott, de nem tolakodó. A hús
hagyományos marhapogácsa, ezzel a kis extra ízzel. Egy icike picikét
túlkészült, legalábbis a külső része már kicsit feketévé vált, de összességében
abszolute rendben volt. A zöldségek, ahogy az lenni szokott, frissek, finomak,
a savanyú uborkáért jár a piros pont. A szósz egy érdekes verzió volt, de
tetszett. Alapvetően majonéz, de picit továbbgondolva, savanykásabb ízt kapott.
A hagymával együtt kicsit olyan érzésem volt, mint amikor majonézes krumplit
eszem. Kellemes, nosztalgikus hangulatot adott. Az adag is elég korrekt, szóval
semmi gond nincs.
A
második nap, amikor itt jártam, üdítőből ugyanezt kértem, csak nem eper, hanem
kivi ízesítéssel. Az is finom volt, sőt, talán egy picivel a savanykásabb
háttéríz miatt még kellemesebb, ezenkívül a zöld szín kicsit jobban illett a
helyhez. Most viszont már egy klasszikusabb brit ételt, a Fish & Chipset
kóstoltam. A kiszolgálás ezúttal is gyors volt, ezúttal egy klasszikus
hasábburgonya érkezett, de ez is helyi terméknek tűnt, finom, ropogós. A mellé
kapott mártás egy zöldfűszeres tartár, megmondom őszintén, nem jöttem rá,
milyen fűszerrel. A lime ízét éreztem benne, de biztosan másfajta fűszereket is
használtak. Nem baj, a lényeg, hogy ízlett a kellemesen fanyar ízvilága és
színben is hozta, amit kell. Halból két szeletet kaptam, leginkább párizsi
bundára emlékeztető borításban, a belseje nagyon puha és kellemes ízű. Ez az
étel is abszolute hozza a szintet.
Végére
hagytam az almás desszertet, amit mindkét alkalommal kértem. Igazából egy
„álsütemény”, mert a fahéjjal, szegfűszeggel készült almát, ami olyan ízhatást
keltett, mint az almás pite belseje, egy tálba tették és rászórtak egy
piskótamorzsát, ami a tészta funkcióját töltötte be. Azóta kicsit utánanéztem és
megtudtam, hogy brit országokban árulnak ilyen desszerteket piteként, tehát nem
trükközésről van szó, hanem vélhetően átvettek egy receptet. De egyáltalán nem
zavart, hogy így készült, jobb, ha az alma íze dominál és a tészta csak
kiegészítő. A „süti” mellé vaníliasodót kaptam szép kiöntőben, nem túl
intenzív, de kellemes ízű mártás, ami édesítette az ételt. Működött a hideg-meleg
játék is, az alma töltötte be a meleg elemet, a mártás a hideget, a tészta
pedig normál hőmérsékletű volt. Talán a kedvenc desszertem, amit valaha
értékeltem a blog fennállása óta.
A két
főételből a burger 26, a Fish & Chips 29 lejbe került, az édesség 13, az
üdítő 14 lejbe. Együtt ez azért 50-55 lej közötti érték, ami már 3.500 forint
körüli, tehát nem kevés, de ha valaki csak főételt eszik, vagy az üdítőt
kihagyja, máris olcsóbb. De még ezért az árért is bőven megérte az árát.
Voltak
apróbb hibák ezekben az ételekben, mint például a kicsit túlkészült hús, de
összességében annyira komplexnek, igényesnek, és szeretetteljesnek éreztem az
egész közeget étellel, kiszolgálással, hangulattal, meg mindennel együtt, hogy
nem tudok mást mondani, mint:
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése