Új irány – Jam Döner & Pizza, Pljeskavica Jamburger
A Jam
Döner & Pizzát kihagytam a tavalyi év végi és idei év eleji Gyros/kebab
tesztemből. Igazából nem véletlenül. Korábban több alkalommal ettem ott és igen
pozitív élményem volt, azonban amikor a februári tesztre sor került, meglepően
gyenge terméket kaptam, hideg hússal és alig volt benne szósz. Nem tudtam
eldönteni, hogy a hely romlott le, vagy egyszeri hiba történt. Azonban
kolozsvári utam megakadályozta, hogy többször menjek. Aztán amikor július
elején újra meg akartam látogatni a helyet, épp zárva volt és új étlapot
készítettek. De most már ismét kinyílt, így semmi nem akadályozhatta a
következő tesztem.
Az
étlapon azonban több korábban nem látott ételt véltem felfedezni, köztük az ún.
jamburgereket. Hamburgerszerű ételek, de mégsem az, hiszen nem buciban, hanem
lepényben jár az étel, ami nem is (csak) marhahúsból készül. Sokféle húsból
lehet választani, van kolbászos, roston sült csirkés, és pljeskavica is. Ez
utóbbi szerb eredetű fűszeres kevert hús (ezen a helyen a facebook alapján
borjúhús) nekem nagy kedvencem, ezért úgy döntöttem, kipróbálom az ételt,
méghozzá menüben, amihez üdítő és krumpli is dukál. A hely egyébként továbbra
is hangulatos, asztalokon ott vannak a fűszerek, a személyzet kedves és
mosolygós, ezzel nincs gond.
Már
az elején észrevettem, hogy az üdítő eltér a szokásostól. Ugyanis most már nem
csak műanyag üveges üdítők vannak, hanem egy automatából (a márkát nem
jegyeztem meg, sorry) lehetett választani különböző italokat, többek között
limonádét, narancs-, alma-, kiwiitalt, kólát és még sok minden mást. Ami külön
tetszett, hogy rendes üvegpoharat kaptam feltöltésre, környezettudatosságból
egy jó pont. A narancsos italt kóstoltam meg, alapvetően kellemes ízű, nem
szénsavas, de a gyümölcs íze érződött belőle. Beszélték egyébként a rendelésem
után, hogy valami baj van a géppel, mert a narancsos ital nagyon meleg, de én
ezt nem éreztem. Nem jéghideg, de kellemesen hideg italt ittam, semmi baj nem
volt vele.

A
krumpli még nagyon meleg volt, amikor megkaptam, így kicsit várnom kellett
vele, de az íze teljesen rendben van, friss, ropogós, nem is nagyon kell több.
A buci funkcióját a kebab pita tölti be gyakorlatilag, ami viszont itt egy
helyi termék, kellemes belül puha, kívül ropogós tészta, ezt amúgy is nagyon
szeretem, a legkevésbé sem zavar, hogy ezt használják. A hús is ízletes, az a
puha omlósság, ami pljeskavica sajátja, itt is megjelenik. Fűszerezésben nem
túl intenzív, de nem is nagy baj, a hús íze dominál benne, amit kiegészít a
többi összetevő.
A
szószválasztásért nagyon nagy dicséret. Kétféle szószt kap hozzá az ember, az
egyik egy helyi titkos szósz, ami majonézes alapú, de édeskés, talán egy nagyon
kicsit pikáns is, illetve az ajvárt, ami a klasszikus
paradicsom-paprika-padlizsán vonalat viszi. Külön-külön is ízletes mindkettő,
de együtt még hatékonyabb, az egyik lágysága és édessége jól harmonizál a másik
kissé kesernyésebb, erősebb ízvilágával.
Zöldségekből
jégsaláta, hagyma, paradicsom és lilakáposzta került az ételbe, mindegyik
friss, finom. Hanem örültem volna, ha az étel tartalmaz még valami kis savanyú
elemet, egy kis savanyú paprikának vagy uborkának örültem volna hozzá. Biztos,
hogy van ilyenjük a raktáron, hiszen a sült kolbászos vagy a csülkös
jamburgerhez például adnak, szerintem ide is nyugodtan be lehetne tenni a
zöldségek mellett (vagy akár a lilakáposzta helyett is). Ezzel együtt így is
nagyon finom ételt ettem.
Az
egészért körettel és a fél liter üdítővel 2.000 forintot fizettem, ami még oké,
hiszen nem csak egy sima kebabot ettem. Azt kell mondjam, hogy határozottan
tetszik ez az új irány. Bevallom őszintén, amikor még csak kebabos meg pizzás
hely volt, nem sűrűn látogattam, egész egyszerűen azért, mert a belvárosban ezen
a fronton volt olyan hely, ahova szívesebben jártam abban a nyitvatartási
időben, amiben a Jam tart. Ez az élmény viszont jóval egyedibb volt, nem is
nagyon tudnám megmondani, hogy hol kapok még Pécsett ilyen ételt (meg lehet
írni nyugodtan! J). Úgyhogy biztos jövök még, remélem, addigra megoldják a
savanyúság kérdését és kicsit rendet raknak a konyhában, és akkor minden
tökéletes lesz. De így is határozottan jó.
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése