Kolbászból a kerítés? – Jam döner Kebab, kolbászos „jamburger” grilltál
A Jam
Döner tavalyi megjelent új étlapjáról a pljeskavica burger menüt már kóstoltam,
és bár a kiszolgálás nem volt az igazi, az étellel nagyon meg voltam elégedve.
Már akkor említettem, hogy nem a szokványos hamburger vonalban gondolkodnak,
hanem a házi lepényükből és többféle húsból lehet választani. A grillezett
csirke, a tarja, a grillsajt vagy a csülök is csábító opció, de még kíváncsibb
voltam a házi kolbászra. Egyszerű, hagyományos étel, de jól elkészítve mégis
nagyon kellemes. Azonban, hogy legyen valami változatosság is, ezúttal nem
burger menüben kértem az ételem, hanem grilltál formájában. Ehhez hasábburgonya
nem jár (illetve járhat, de én lepénnyel kértem), helyette a kolbászt, a
zöldségeket, a lepényt és a szószt tálon kapjuk meg, kissé nagyobb
mennyiségben, és azért az elfogyasztása is kényelmesebb.
Ami
még mindig járhat a menühöz, az az üdítő, ahol a hagyományos palackozott italok
mellett továbbra is választhatók a Grappa üdítők. Amióta utoljára írtam, már
próbáltam a limonádéjukat, a kólájukat és egy málnás üdítőjüket is, és
mindegyik ízlett, egyikre sem mondanám, hogy olyan frenetikus, hogy mindig ezt
akarnám inni, de egy menühöz nagyon korrekt, ráadásul fél liter jár hozzá és
nem használok műanyagot mellé. Szóval részemről ez oké. A kiszolgálással
ezúttal minden rendben volt, mind a személyzet kedvessége, mind az étel
elkészítésének ideje magasan megütötte az elvárt szintet (kb. 10-15 percet
kellett várnom, de ennyi kell is, ha frissen sütik meg a kolbászt).
A tál
első ránézésre nagyon esztétikusnak tűnt, rajta a kolbásszal, a csíkokra
vágott, jól megsült pitával, a mustárral és a salátával…utóbbi viszont kissé
meglepett. Egy görög salátát kaptam, ami azért furcsa, mert tisztán emlékeztem,
hogy minden burger zöldségadagját kicsit a húshoz igazítják, és a kolbászhoz
például kovászos uborka dukál. Megnéztem az étlapot, ekkor láttam, hogy nincs
tévedés, ezek a különbségek csak a burgereknél vannak, a saláta egységesen
görög saláta. Oké, ezen lépjünk túl.
A
kolbász az általam kóstolt „városi” kolbászokhoz képest kissé rendhagyó. Én a
fél gyerekkoromat falun töltöttem és hozzá vagyok szokva az intenzív
fűszerezésű házi kolbászokhoz. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy a legtöbb
vendéglátóhelyen kissé visszafogottabb fűszerezésű kolbászt kínálnak, leginkább
gondolom a popularitás kedvéért. Ennek a kolbásznak a fűszerezése viszont
emlékeztetett arra, amit a falvakban szoktam enni. Lehet egyesek számára ez
megosztóbb, de én nagyon örülök neki, hogy ezt a hagyományos ízesítést
kóstolhattam. A másik nagy pozitívum ezúttal is a lepény, ezúttal is ízletes,
ropogós volt, és talán még az előző kóstolásnál is frissebb.
A
mustár egy átlagos termék, de finom, a funkcióját ellátja. A legvegyesebb
érzéseim talán a salátával voltak. Önmagában értékelve ez egy nagyon finom
görögsaláta, sokféle összetevőből áll, a hagyományos zöldségek mellett paprikát
is tettek bele, és a feta sajttal sem spóroltak. Viszont komplexen nézve egy
sült kolbászhoz nem annyira illik, főleg a feta sajt sós íze az amúgy is sós
kolbásszal kissé diszharmonikus és az olíva sem igazán kolbászhoz való (oké,
ebben elfogult vagyok, mert az olívabogyót egyáltalán nem szeretem). Jó, tudom
az étlap görögsalátát írt, de étlap ide vagy oda, nem értem, hogyha egy
burgernél meg tudják oldani, hogy a zöldségeket kicsit a húshoz igazítják,
akkor egy tálon lévő salátánál ez miért jelent gondot. Az a kis kovászos uborka
a savanyúságával és néhány másik kísérő zöldséggel jobban illett volna az
ételhez, mint ez.
Na
jó, jegeljük a témát, mielőtt még valaki azt hiszi, hogy nem voltam elégedett.
Abszolute az voltam, a tálnak minden eleme nagyon finom és laktató az egész. A
2.040 forint amit fizettem érte (még a vírushelyzet előtt, nem tudom, azóta
változott-e) teljesen rendben van, főleg, hogy ital is dukált mellé. És a hiba
amit említettem összességében nem olyan nagy, inkább csak azért emeltem ki,
mert egy könnyen javítható probléma, és nálam az ilyenek választják el a
tökéletes ételeket a „csak” nagyon jó ételektől. Viszont, hogy ajánlom-e a
helyet, az továbbra sem kérdés.
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése