Új irány – Jam Döner & Pizza, Pljeskavica Jamburger


A Jam Döner & Pizzát kihagytam a tavalyi év végi és idei év eleji Gyros/kebab tesztemből. Igazából nem véletlenül. Korábban több alkalommal ettem ott és igen pozitív élményem volt, azonban amikor a februári tesztre sor került, meglepően gyenge terméket kaptam, hideg hússal és alig volt benne szósz. Nem tudtam eldönteni, hogy a hely romlott le, vagy egyszeri hiba történt. Azonban kolozsvári utam megakadályozta, hogy többször menjek. Aztán amikor július elején újra meg akartam látogatni a helyet, épp zárva volt és új étlapot készítettek. De most már ismét kinyílt, így semmi nem akadályozhatta a következő tesztem.

Az étlapon azonban több korábban nem látott ételt véltem felfedezni, köztük az ún. jamburgereket. Hamburgerszerű ételek, de mégsem az, hiszen nem buciban, hanem lepényben jár az étel, ami nem is (csak) marhahúsból készül. Sokféle húsból lehet választani, van kolbászos, roston sült csirkés, és pljeskavica is. Ez utóbbi szerb eredetű fűszeres kevert hús (ezen a helyen a facebook alapján borjúhús) nekem nagy kedvencem, ezért úgy döntöttem, kipróbálom az ételt, méghozzá menüben, amihez üdítő és krumpli is dukál. A hely egyébként továbbra is hangulatos, asztalokon ott vannak a fűszerek, a személyzet kedves és mosolygós, ezzel nincs gond.

Már az elején észrevettem, hogy az üdítő eltér a szokásostól. Ugyanis most már nem csak műanyag üveges üdítők vannak, hanem egy automatából (a márkát nem jegyeztem meg, sorry) lehetett választani különböző italokat, többek között limonádét, narancs-, alma-, kiwiitalt, kólát és még sok minden mást. Ami külön tetszett, hogy rendes üvegpoharat kaptam feltöltésre, környezettudatosságból egy jó pont. A narancsos italt kóstoltam meg, alapvetően kellemes ízű, nem szénsavas, de a gyümölcs íze érződött belőle. Beszélték egyébként a rendelésem után, hogy valami baj van a géppel, mert a narancsos ital nagyon meleg, de én ezt nem éreztem. Nem jéghideg, de kellemesen hideg italt ittam, semmi baj nem volt vele.

A pultnál és a konyhában fiatalokat láttam, a hangulat laza volt, talán túlságosan is. Miközben ment a nevetgélés, az egyik benn lévő fiatal hölgy, aki a főnöknek tűnt, egyszer kiakadva mondta, hogy a vendég már 5 perce leadta a rendelést, és a húst még nem kezdték el készíteni. Sejtettem, melyik vendégről van szó…aztán vártam tovább, és láttam, ahogy az ételem lassan, de biztosan készül, és a lány magyarázza egy alkalmazott fiúnak, hogy a húsra kell az ajvárt tenni, mert a lepény felszívja és úgy nem jó. Ez szimpatikus volt abszolute, de a következő párbeszéd kevésbé. Jelezte, hogy kéri a krumplit a menü mellé, erre kiderült, hogy még el sem kezdték készíteni. Megint beszólt a konyhába, hogy ez így nem oké…már kb. 20 perc telt el, és ekkor kaptam meg a jamburgeremet azzal, hogy néhány perc múlva érkezik a krumpli. Semmi kommentárt nem tett hozzá, de nem is kellett. Nos, mire azt is megkaptam, kb. 25 perc eltelt a rendelésem óta, ami egy gyorsétterem jellegű helyen sok, főleg, mert a benn lévő vendégek létszáma ezt a legkevésbé sem indokolta. Az viszont pozitív, hogy azt a lányt, aki vezetőként viselkedett, szemlátomást zavarta az eset, még jobban is, mint engem. Lelkiismeretesnek tűnt, ami fontos egy ilyen szakmában.

A krumpli még nagyon meleg volt, amikor megkaptam, így kicsit várnom kellett vele, de az íze teljesen rendben van, friss, ropogós, nem is nagyon kell több. A buci funkcióját a kebab pita tölti be gyakorlatilag, ami viszont itt egy helyi termék, kellemes belül puha, kívül ropogós tészta, ezt amúgy is nagyon szeretem, a legkevésbé sem zavar, hogy ezt használják. A hús is ízletes, az a puha omlósság, ami pljeskavica  sajátja, itt is megjelenik. Fűszerezésben nem túl intenzív, de nem is nagy baj, a hús íze dominál benne, amit kiegészít a többi összetevő.


A szószválasztásért nagyon nagy dicséret. Kétféle szószt kap hozzá az ember, az egyik egy helyi titkos szósz, ami majonézes alapú, de édeskés, talán egy nagyon kicsit pikáns is, illetve az ajvárt, ami a klasszikus paradicsom-paprika-padlizsán vonalat viszi. Külön-külön is ízletes mindkettő, de együtt még hatékonyabb, az egyik lágysága és édessége jól harmonizál a másik kissé kesernyésebb, erősebb ízvilágával.

Zöldségekből jégsaláta, hagyma, paradicsom és lilakáposzta került az ételbe, mindegyik friss, finom. Hanem örültem volna, ha az étel tartalmaz még valami kis savanyú elemet, egy kis savanyú paprikának vagy uborkának örültem volna hozzá. Biztos, hogy van ilyenjük a raktáron, hiszen a sült kolbászos vagy a csülkös jamburgerhez például adnak, szerintem ide is nyugodtan be lehetne tenni a zöldségek mellett (vagy akár a lilakáposzta helyett is). Ezzel együtt így is nagyon finom ételt ettem.

Az egészért körettel és a fél liter üdítővel 2.000 forintot fizettem, ami még oké, hiszen nem csak egy sima kebabot ettem. Azt kell mondjam, hogy határozottan tetszik ez az új irány. Bevallom őszintén, amikor még csak kebabos meg pizzás hely volt, nem sűrűn látogattam, egész egyszerűen azért, mert a belvárosban ezen a fronton volt olyan hely, ahova szívesebben jártam abban a nyitvatartási időben, amiben a Jam tart. Ez az élmény viszont jóval egyedibb volt, nem is nagyon tudnám megmondani, hogy hol kapok még Pécsett ilyen ételt (meg lehet írni nyugodtan! J). Úgyhogy biztos jövök még, remélem, addigra megoldják a savanyúság kérdését és kicsit rendet raknak a konyhában, és akkor minden tökéletes lesz. De így is határozottan jó.





Értékelésem: 8/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/JAMPIZZA/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról