Hamburger? Halburger! – Hakni Burgers, Pécs, Fishguard menü
A
hamburgerek kapcsán nagyon gyakori kritika a nagy mennyiségű marhahús
fogyasztás, amelynek előállítása a hagyományos húsok közül a legdrágább és a
legnagyobb környezeti kárt is eredményezi. Ezért kíváncsian szoktam figyelni
azokat a hamburgereseket is, ahol a marhahúst valamivel megpróbálják kiváltani.
A sertés- és csirkeburgerek viszonylag népszerűek, ahogyan a vegetáriánus
verziók is, a halfélékkel azonban kevesebben próbálkoznak. Pedig egy jól
összerakott halas burgernél úgy gondolom, kevés finomabb van. Ugyanakkor az is
fontos, hogy az étel többi összetevője is idomuljon a halhoz, mert ugyanazokkal
a zöldségekkel, szószokkal, amiket a marhaburgerekhez használnak, valószínűleg
diszharmonikus lesz az étel. A Hakni Burger halas szendvicsére két okból esett
a választásom. Az egyik, hogy láttam, hogy másféle összetevőkkel dolgozik, mint
a hagyományos burgereikben, a másik pedig, hogy a tavalyi kritikám óta kíváncsi
voltam, hogy mi változott a helyen. Sajnos a kóstolásra kb. 3 hónappal ezelőtt
került sor, csak valamiért kimaradt a repertoáromból, de remélem, azóta nem sok
minden változott.
A
kiszolgálás megtartotta ugyanazt a kedves, segítőkész, együttműködő változatát,
amit már tavaly is megtapasztaltam, ezúttal viszont az alkalmazott mellet egy
üzletvezető (vagy maga a tulajdonos) is érdeklődött, hogy ízlett-e az étel.
Értékelem ezt a fajta kedvességet. A menü most is kb. 10-15 perc alatt készült
el, mint múltkor, és mennyiségileg is hasonlónak láttam. A zöldsaláta és a
csomagos ketchup ezúttal kimaradt, utóbbit nem is nagyon hiányoltam, már
korábban is feleslegesnek éreztem, a salátáról meg mondták legutóbb, hogy csak
pénteki extra meglepetés volt, így nem lepődtem meg, hogy ezúttal nem járt (bár
kicsit hiányzott).
A
buci hasonló volt, mint legutóbb, ahogyan a krumpli is, ezek tekintetében nem
szeretném ismételni magam. A tőkehal ugyanakkor kicsit meglepett. Elsőre elég
kicsinek tűnt, gyakorlatilag teljesen belefért az amúgy közepes buciba. Viszont
súlyra igen tekintélyes, szép, vastag szelet. A bundája ropogós, a hal meg
belül puha, nagyon ízletes. És aminek örülök, hogy nem túlsózott egyáltalán.
Múlt alkalommal ez egy erős kritikám volt, hogy sósnak éreztem az étel minden
elemét, itt viszont sokkal inkább éreztem a harmóniát.
Ehhez
még nagyon sokat tett hozzá a szósz is, amiben a fokhagyma és a citrom íze
dominált. Mindkettő nagyon illik a halakhoz, azonban egyik sincs túltolva.
Sajnos ez szintén egy gyakori hiba a halas menüknél, hogy annyira intenzív
mennyiségű citromot adnak hozzá, hogy az már elnyomja a hal ízét. Itt viszont a
hal, a citrom és a fokhagyma tökéletes harmóniája figyelhető meg, egyik sem túl
sok, de nem is bújtak el. Nagyon örültem neki, hogy a múltkori kritikám után e
téren változást tapasztaltam, és most abszolute egyensúlyban maradtak az édes,
savanyú és sós ízek. A zöldségek ismételten hozták a szintet, friss és finom az
összes.
Az
egyetlen olyan múltkori kritikám, amivel még nem foglalkoztam, az az
ár-mennyiség arány. És sajnos e tekintetben nem is tudom felülírni a korábbi
álláspontomat. Az ételért 2.280 forintot fizettem, amit már önmagában véve sokallok
egy olyan hamburger menüért, amihez csak krumpli és üdítő van. Ráadásul ez
ugyebár nem is marhaburger, ehhez képest azoknak az árán van (abból sem az
olcsóbbakén). Ezt az egy dolgot leszámítva azonban minden más téren meg voltam
elégedve az étellel, amit kaptam.
Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/hakniburgers/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog
facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése