A 10 kedvenc magyar nyelvű karácsonyi dalom

Még 10 nap Karácsonyig, de már a legtöbb közterületen, Plázában, munkahelyen lehet (vagy inkább muszáj) karácsonyi dalokat hallgatni. Én nem akarom teletömni karácsonyi zenékkel a blogomat, de azért egy kicsit elkezdek már hangolódni az ünnepekre. A következőkben 10 olyan magyar nyelvű karácsonyi dalt fogok linkelni, amit szívesen hallgatok ebben az időszakban, és néhány mondatot írok is róluk. Ugyanakkor ezt most nem egy füst alatt fogom megtenni, hanem napi szinten teszek ki 1-1 zenét, és így december 23-ra lesz meg a 10-es lista. No de kezdjünk is neki!




Már a 90-es években is divatja volt annak, hogy a legtöbb zenekarnak, együttesnek van egy saját karácsonyi dala. Ezzel a Happy Gang sem volt anno másként, ugyanakkor ez kifejezetten jól sikerült. A gyermekhang remekül kiegészíti az együttes tagjainak hangjait, és a versszakok szövege is tetszik ("szeretet itt van és bekopogtat majd neked is a szíved ablakán"...ez a sor nagyon tetszik). Bár nem vagyok egy nagy Happy Gang fan, de ez a dal azért sosem hiányzik a karácsonyi repertoáromból.



A NOX a 2000-es évek elején még rá is tett egy lapáttal a tendenciára. Nem csak egy szimpla karácsonyi dalt hozott, hanem egy komplett karácsonyi lemezt, külön-külön nagyon szép nótákkal. A Tél dala nem egy klasszikus karácsonyi sláger, de a hangulatot nagyon adja. Kíváncsiságból végighallgattam a dal karaoke verzióját is, nagyon szép és egy téli táj hangulatát adja. A hangszerelését is nagyon szeretem, és Péter Szabó Szilvia énekhangja azokon a részeken, ahol minimális a hangszeres kíséret, nagyon szuggesztív. Ha egy apró kritikával is illethetem a dalt, azért a refrénben egy nyelvtantanár igencsak bele tudna kötni :)



A szövege akutabb, mint gondolnánk..."Fehér Karácsony, úgy vártunk rég". Várjuk már egy ideje. Ha jól emlékszem, talán 2001-ben volt utoljára igazi fehér Karácsony, legalábbis Pécsett. És a klímaelőzetesek szerint nem is várható nagyon újra a jövőben...no, de térjünk vissza a dalra! Tetszik a minimálhangszerelése és Dobrády Ákos hangja nagyon bensőséges, illik a karácsonyi hangulathoz, amit a refrénben a kórus felerősít. Szóval mindenképp a listán a helye. De megígérem, a következő már nem a 90-es évekből lesz :)



Nagyon szeretem azokat a karácsonyi dalokat, amik kiemelik az ünnep szépségét (tehát nem degradálóan szólnak az ünnepről), de azért rávilágítanak valamilyen problémára vagy ambivalenciára ennek kapcsán. A Neoton Família slágere éppen ilyen. Felhívja a figyelmet arra, hogy néhány napig a szeretet lángja nagyon erős, de amint elmúlik az ünnep, minden visszatér a régi kerékvágásba. Fontos viszont, hogy ha már ez elkerülhetetlen, akkor se múljon el teljesen az a szeretet, amit Karácsonykor érzünk egymást iránt ("Istenem, had legyen, egész évben ilyen a világ"). Bár a Neoton számai általában nem a mély mondanivalójukról híresek, ez egy kivétel, amelynek hangzásához ezúttal is sokat tesz hozzá a refrénben a kórus.



Szeretem a NOX karácsonyi albumát, nem véletlen, hogy két dalt is betettem róla a listámra (több nem lesz). Egész egyszerűen azt gondolom, hogy a zenekar original hangszerelése és Szilvi éneke nagyon illik a Karácsony hangulatához. A dal eleje, és a versszakok leginkább egy imára emlékeztetnek, a refrén meg kiemeli az ünnep szépségét. Már ha az ünnepét...mert erre semmilyen utalás nincs. Az álom-motívumok megjelenése meg elgondolkodtat, hogy egyáltalán miről is szól ez a refrén? Nem tudom, de mindenesetre nagyon tetszik.

Ezzel egyidejűleg egy JÁTÉKOT is meghirdetek! Szerintetek melyik dal lesz nálam az első? Lehet linkelni számokat vagy tippelni kommentben (de egy ember egyet). A győztes az lesz, aki helyes tippet ad le, az alábbi kitételekkel:

1. Ha többen adnak jó tippet, sorsolni fogok.2. Ha senki, akkor az nyer, akinek dala legjobb helyezést éri el a listámon.

A nyeremény egy meghívás a Mr. Remy gyros bárba vagy egy Hkk Tükördimenzió kiegészítő vagy egy cikk írása egy a győztes által választott témából.

Játszani dec. 21-ig (szombat) 20.00 óráig lehet azzal, hogy az addig megjelenő dalokra a megjelenés után már nem lehet tippelni!



A lista első feléhez értünk, amiben rögtön van egy kis trükk. Ez a dal ugyebár egy József Attila költeménynek a feldolgozása és megzenésítése. Ez azonban nem vesz el semmit az értékéből, sőt, inkább hozzáad. Ezúttal a dal mondanivalója nem annyira jelentős, egy történetmesélés, ahogy a 3 király Jézust köszönti. Ugyanakkor a hangszerelése nagyon jó, és öröm látni, ahogy ezek a zömmel rockzenében mozgó előadók egy ilyen dalt is tökéletesen előadnak (ez utóbbi az egész albumra igaz). Nos, igen, amihez Varga Miklós vagy Deák Bill Gyula hozzáér, az arannyá változik, itt sem lett ez másként.



Meglepően hatásos és mélyen elgondolkodtató dal, szinte már ellentmond Halász Judit munkásságának. Mind a 3 versszaka a mellett, hogy a Karácsony szépségeivel is foglalkozik, nagyon mély gondolatokat és problémákat oszt meg. Az első versszak arról, hogy a Karácsony a béke ünnepe, de a békének nem csak az ünnepeken kéne jelen lennie. A második versszak arról, hogy a Karácsony a szeretet ünnepe, de a gyűlölet még így is túl nagy, a harmadik pedig arról, hogy vajon a karácsonyi boldogságnak mi a kulcsa? Mert egyáltalán nem biztos, hogy az ajándékok...a hangszerelése alapvetően klasszikus karácsonyi, de mégis egy kicsit erőteljesebb, ami a dal mondanivalójához illik.



Zoránnak bár egyáltalán nincsen nagy terjedelmű hangja, de annyira szuggesztív, hogy az embert egész egyszerűen magával ragadja. Ennél a dalnál is ez történik. De nem csak emiatt szeretem, hanem a szövege miatt is. Egyszerre jelenik meg benne a Karácsony szépsége és kissé árnyoldala. A szép oldal olyan gyönyörű, de váratlan hasonlatok hozzák, mint a lázas gyerek homlokához érő tenyér, a rossz álomból felriadást követő ölelés. A másik oldal meg nagyon sejtelmes, hiszen csak a refrénben jelenik meg, ott is csak elgondolkodtató kérdések formájában, a hatás azonban nem marad el. Ezek együtt az egyik kedvenc karácsonyi dalommá teszik.



Egy másik Kormorán dal, amit nagyon szeretek, de igazából sokkal nehezebben tudom megfogalmazni, hogy miért. Talán tetszik, hogy a legtöbb karácsonyi zenéhez képest egy ritmusosabb, dallamosabb alkotás. Talán a fuvola és a furulyaszólók, amik megfognak benne. Talán az, hogy kevés az ilyen típusú, történetmesélős karácsonyi zene. És talán egy gyerekkori emlék is, hogy ezt a dalt megtanultuk egy iskolai karácsonyi rendezvényre az énekkarral, de aztán rövidíteni kellett a műsort, és ez maradt ki, pedig már akkor is szerettem. Nem tudom. De tény, hogy ez a dal sosem hiányozhat a karácsonyi repertoáromból.



Talán kicsit meglepő a végső döntés, hiszen mégiscsak egy gyerekdalt választottam. Tény, nincs benne nagyívű elmélkedés, sem eszméletlen énekhang, sem különleges hangszerelés. De mégis, ez a zene úgy tökéletes, ahogy van. A gyerek- és a felnőtt énekhang nagyon szépen együtt van, a szövege pedig olyan gondolatokkal van tele, amikre egy gyerek Karácsonykor gondol...mi lehet a dobozban, a papírangyal, amit a Jézuskának küldünk, a korlátlan játék. Persze mondhatjuk azt, hogy az ünnep erről a szól, de a gyerekeknek egy kicsit mégis, és ez nem is baj. Ezeket az érzéseket meg nagyon szépen közvetíti ez a zene. Amikor először meghallgattam, véletlenül egy youtube lejátszási listán, rögtön felfigyeltem rá. Másodjára meg már meg is könnyeztem.


Ezzel a dallal és a listával kívánok én is mindenkinek nagyon Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról