Amikor nehéz értékelni – DZ Street-Food, Pécs, marhaburger


A postától a Jókai térre vezető kis utcán igen gyakran sétálok át, de vásárolgatni vagy éppen enni ritkán szoktam ezen a helyen, hiszen a környéken van a Jam Döner, amit a megújulása óta nagyon megkedveltem. Ugyanakkor többször sétáltam el egy újnak tűnő hely, a DZ Street Food mellett (közben kiderült, hogy már 2 éves a hely, úgyhogy valószínű csak figyelmetlen voltam eddig – a szerk.), ami a kiírása alapján hamburger és taco vonalon mozog. Egy alkalommal úgy gondoltam, ideje tenni velük is egy próbát.

Nézegettem az étlapot, de végül úgy gondoltam, egy sima hamburger menü első alkalommal megteszi. Itt ért az első meglepetés. Az eladónak – aki feltételezem a tulajdonos is – nem igazán ment a magyar nyelv, így gyorsan átváltottunk angolra. Engem ez nem zavar különösképpen, nyilván a mi anyanyelvünk nem annyira könnyen tanulható és maximálisan elfogadom, ha van valaki, akinek ez még nem megy. Ugyanakkor nem tudom, hogy mit kezd azzal a szituációval, amikor valaki csak magyarul beszél. Mikor leadtam a rendelésem, rákérdezett, hogy milyen szószt kérek, de a szószokat nem ismertem, így megkérdeztem, mit ajánl. Végülis ajánlott egy szószt, ami elmondása szerint nagyon finom, de picit csípős (a nevére nem emlékszem, ezért elnézést), majd mondta, hogy menjek fel, ő elkészíti a kaját, és hozza.

Sajnos azt muszáj megemlítenem, hogy a fenti rész hagyott kívánnivalót maga után, nem is keveset. Az asztalokon több helyen találtam ételmaradékot, valamilyen gép is volt fenn (talán szagelszívó?) ami egy légtérben helyezkedett el a vendégekkel, meg úgy unblock nem egy modern étterem benyomását keltette. Egyébként kb. 20 ember azért elfér ott, tehát kellőképpen tágas, ilyen téren nincs panasz.

A hamburgert kb. 10-15 perc alatt kaptam meg…és ez most sajnos nem elírás. Ugyanis nem menüt kaptam, hanem csak magát a burgert. Valószínű a nyelvi nehézségek miatt csúsztunk el. Gondolkodtam, hogy szóljak-e utólag, de attól féltem, hogyha akkor állnak neki krumplit sütni, akkor mire megkapom, már a hamburger nem lesz annyira friss, meg különben sem nagyon akaródzott még 10 percet várni, úgyhogy elfogadtam ezt így, remélve, hogy legalább nem a menü árát fogják felszámítani.

A buci egyszerű, hétköznapi, szerintem bolti termék, kapott némi pirítást de nem mondom, hogy túl sokat hozzátett volna az összképhez. A hús viszont annál érdekesebb élményt nyújtott. A marhahús íze kétségkívül kiérezhető belőle, a fűszerezése azonban eltér a szokásostól, nem a klasszikus só-bors vonulatot képviseli, hanem egy szokatlanabb, kissé pikáns, a mexikói konyhára emlékeztető ízvilága volt. Első harapásra ez kifejezetten furcsán hatott, aztán miközben eszegettem egyre jobban úgy éreztem, hogy eteti magát és a végére már kifejezetten kellemesnek tűnt. Ehhez pedig hozzátett a szósz is, amiből tényleg jót ajánlott az eladó. Ez is eltér a szokványos burgerszószoktól, kicsit paprikásabb ízvilágot éreztem, és valóban csípett picit, de nagyon ízlett, és jól harmonizált a hússal. A kötelező saláta-paradicsom-hagyma hármas még megjelent, ezekkel semmi gond nem volt, frissek és finomak. Méret tekintetben közepesnek mondanám, ettem már nagyobbat, de lényegesen kisebbet is.

Az ételért 1.090 forintot kellett volna fizetnem, de 15%-os kedvezményes időszakban ettem, így végül 930 ft-ból jöttem ki, ami egy drága-közepes kebab ára, de egy marhaburgerért teljesen oké, sőt még olcsónak is számít. Azt még meg kell említenem, hogy véletlenül sikerült ott hagynom a hátitáskámat, elég értékes dolgokkal, de az eladó eltette nekem, így amikor visszamentem minden hiánytalanul megvolt.

Nehéz ilyenkor értékelni. Az étel, amit kóstoltam, biztos, hogy sokak számára lesz idegen, vagy épp megosztó, de tulajdonképpen teljesen jó, nem tudnék komolyabb hibát mondani. Az egyéb területeken azonban ott vannak a korábban írt problémák, amiken nem volna nehéz javítani, de így mégis vegyes érzésekkel hagytam el a helyet. Utólag átgondolva az egészet, lehetségesnek tartom, hogy ez a hely inkább taco fronton erős és a hamburger a piaci verseny miatt jelent meg. Ez nem lenne idegen, számos olyan egyébként jó hely van Pécsett, ahol a főprofil nem a hamburger, de az étel népszerűsége miatt készítenek, és általában ezeken a helyeken nem is olyan jó a burger, mint az ilyen profilú éttermekben (bár nemrégiben rendeltem burgert a Pizza Kingtől és ott pont az ellenkezőjét tapasztaltam…de erről majd máskor). Ha pedig ez a teóriám igaz, akkor muszáj kipróbálnom a tacojukat valamikor, hátha az még finomabb lesz. Ez utóbbi kóstolás felé visz az a rengetet facebook-komment, amit látok a helyről és gyakorlatilag egytől egyig kiválónak titulálják. Úgyhogy az is lehetséges, hogy valójában csak rosszkor érkeztem, ennek tudhatók be azok a hiányosságok, amiket tapasztaltam. Próbáljátok ki, hátha megtudjátok!



Értékelésem: 7/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról