Amikor már nincs mit tenni…


A tegnapi nap során a Jobbik Magyarországért Mozgalom győri területi szerve döbbenetes dolgot tett: bejelentette, hogy mind a 4 képviselőjüket, aki az ellenzéki összefogás színeiben indulna Győrben, visszaléptetik. A döbbenetet csak fokozta, hogy Fodor Roland posztja alapján ez egy előre kitervelt akció volt, amely azzal a céllal jött létre, hogy az ellenzéki összefogás tagjai ne tudjanak frakciót alapítani. Noha azzal kapcsolatban komoly viták vannak országszerte, hogy egy teljes ellenzéki összefogás mennyire vállalható, és, hogy hosszú távon működőképes lesz-e, ugyanakkor egy ilyen megnyilvánulás a mellett, hogy szinte teljesen esélytelenné tette Győrben az ellenzéket, komoly erkölcsi károkat is okozott. Következő blogbejegyzésemben ezt az esetet fejtem ki.



Bele sem menni vagy kiszállni – nagy különbség


Önmagában azt felróni bárkinek is, hogy nem akar részt venni egy összegyúrt ellenzéki összefogásban, sem erkölcsi alapom nincs – hiszen voltaképpen én is egy Pécsett különinduló szervezet delegáltja vagyok – sem nem áll szándékomban. Voltaképpen kimondhatjuk, hogy a győri Jobbik és a pécsi LMP érvei között van hasonlóság: egyik sem szeretne a FIDESZ előtti múlt embereit visszahozni, mert úgy gondolja, hogy egy ilyen megoldás egyáltalán nem biztos, hogy jobb, mint a jelenlegi helyzet (plusz az LMP-nél az irreális csatlakozási feltételek is jelen voltak, de erről már korábban írtam, most nem szeretném megismételni).

Ezt az egyet leszámítva azonban a két eset össze sem vethető egymással. Az LMP végig magát adta az egyeztetések során. Az elején közölte, hogy olyan feltételekkel, amiket feléjük támasztanak, nem hajlandóak együttműködni, sőt, törekedett a kompromisszumokra, csak a másik oldalon süket fülekre talált. És kilátásba is helyezték, hogy önállóan indulnak, de a DK határozott véleménye az volt, hogy az LMP nélkül is meglesz Pécs, valamint Péterffy Attila, a közös ellenzéki polgármester is kijelentette, hogy vállalja a felelősséget, ha ezen fog múlni a győzelem. Ezek után kijelenthető, hogy az LMP tulajdonképpen semmi olyat nem tett, ami veszélyeztetné a Mindenki Pécsért Egyesület munkáját. Ugyanúgy elindultak 18 kerületben, mint ahogy azt az LMP-vel tették volna, csak eggyel több az ellenfél. Az meg – akárhogy is hangoztatják – nem egy reális elvárás egy párttól, már csak a demokrácia alapelveiből levezetve sem, hogy azért, mert nem tudott az ellenzéki összefogással megalkudni, akkor el se induljanak a választásokon (ha megnézzük, más pártok is elindultak önállóan ott, ahol nem sikerült a teljes körű ellenzéki megegyezés).

A mostani eset azonban teljesen más. Már csak az időzítés miatt is. Azzal, hogy a 16 kerületből ez a 4 személy kiszállt, ezeken a helyeken az ellenzéki összefogásnak már nem lehet saját jelöltje, hiszen most már nem lehet új jelölteket állítani. Ugyan mindegyik kerületben jelen az Összefogás Győrért Egyesület és a Civilek Győrért jelöltje – tehát nem lesz 100%-os FIDESZ győzelem – ám ezek a jóval kisebb politikai támogatással szervezetek valószínűleg az ellenzéki szavazókkal együtt sem rúgnak labdába a FIDESZ marketing-gépezete ellen. Ez tehát nagyon valószínű, hogy 4 fix. FIDESZ mandátumot jelent. És akkor még nem beszéltünk a kompenzációs listáról. Mivel jó néhány mandátumot listáról is kiosztanak, ezért minden egyes töredékszavazatnak óriási jelentősége van. Ez a lépés az ellenzéki összefogásnak a 16 kerületből 4-ben 0 töredékszavazatot jelent, ez pedig szinte biztos mandátumvesztéssel jár még akkor is, ha ezek a jelöltek eredendően sem lettek volna képesek nyerni. Ez nem a demokrácia elősegítése, hanem annak az aláásása.

Ez a lépés – annak ellenére, hogy Fodor Roland posztjában erkölcsileg pozitív példának állítja be – a gerinctelenség netovábbja. Mert egy dolog, hogy valakit nem akarunk hatalomra juttatni, és egy másik, hogy hazugságokkal és színészkedéssel tudatos, szándékos, előre kitervelt aknamunkával lehetetlenítjük el a helyzetét. Mert itt ez történt. A Jobbik „áldásos” tevékenysége révén az ellenzék 4 választókerületben el sem tud ezek után indulni. Ezzel olyan hátrányba kerülnek, ami minden bizonnyal ledolgozhatatlanná válik. Az én szememben ez pont ugyanaz a kaliber, mintha 4 képviselőt megfenyegettek vagy megvesztegettek volna, hogy lépjenek vissza. Piszkos politikai eszközökkel, a demokrácia elveivel teljesen ellentétes módon befolyásolták az eredményt.



„Biztos nem a FIDESZ fizette le őket?”


Úgy gondolom, ez a kérdés sokakban felmerült, sőt, egyesek szerint ez nem is kérdés, hanem tény. Az akcióban részt vevő képviselők szerint szó sincs erről, egész egyszerűen most jött el az ideje, hogy a tervük utolsó fázisába lépjenek. Én sem tartom valószínűleg, hogy a FIDESZ állna a háttérben (szerintem túlságosan kilógna a lóláb) de ha végiggondoljuk, az érvelés több mint logikus. Adott egy város, ahol eddig fixen FIDESZ-győzelem látszódott. Adott egy regnáló polgármester, aki prostituált-botrányba keveredett, ami országos szinten is megjelent. Ez nyilván megrendíthette a FIDESZ eddigi biztos státuszát. Ha viszont 4 kerületben bebiztosítják magukat, akkor még egy esetleges polgármester-változás esetében is megmaradhatna a közgyűlési többség, főleg úgy, hogy az ellenzéki oldalon csak összefogással képesek egyáltalán frakciókat alakítani (3 ember kell egy frakcióhoz, és a legtöbb párt alapból 3-4 jelöltet delegált, tehát szinte csak 100%-os győzelemmel lesz meg a 3 fő). És adott a Jobbik és a kiposztolt Alapnyilatkozatbeli rendelkezés, ami megadja a döntés erkölcsi és ideológai alapját. Azért összeesküvés-elmélet szintjén ez több mint elegendő ahhoz, hogy az ilyen feltételezéseknek alapot adjon.

És ez bőven elég lehet a bizalomvesztéshez. Hiszen innentől a Jobbikra simán rátehető annak a vádja, hogy lefizethetőek vagy, hogy valójában a FIDESZ-t szolgálják. Ezenkívül óhatatlanul felmerülhet más városok szövetségeiben is, hogy ezek után mennyire lehet megbízni a Jobbikban? Ebből a szempont a lehető legjobb dolgot tette a Jobbik elnöksége azzal, hogy azonnal elhatárolódott a győri akciótól, felfüggesztette a területi szervet és etikai eljárást kezdeményezett az ebben részt vevő személyekkel szemben. Ezzel talán sikerült minimalizálniuk a károkat.

Hogy mi lesz az eljárás vége, az még kérdéses, nyilván nem vagyok a Jobbik döntéshozója, de ha az lennék, azonnal kirúgnám mindegyik résztvevőt a pártból és milliós kártérítési pert indítanék ellenük az okozott anyagi és erkölcsi károk miatt.



Mit lehet Győrben még tenni?


Túl sok mindent nem. Sajnos, mint mondtam, nem lehet ennyivel a választások előtt új jelöltet indítani. A szerencse (legalábbis ezek után) az, hogy nem valósult meg az 1-1 elleni indulás a városban és a két korábban említett civil szervezetnek minden kerületben van jelöltje (plusz még 1-1 független és Mi Hazánkos jelölt is található pár kerületben). Így van kire szavazni az ellenzéki szavazóknak. 

Mindez ráadásul egy óriási lehetőség a 2 másik indulónak, hogy ebben a 4 kerületben kimaxolják a szavazataikat. Kérdés, mennyire célja ezeknek a szervezeteknek a FIDESZ legyőzése. Ha az, akkor érdemes lehet elgondolkodniuk egy megállapodáson, aminek keretében 2-2 jelölt visszaléptetésének. Így ugyanis nem oszolnának szét az ellenzéki szavazatok, és nagyobb lenne az esély, hogy a FIDESZ-ellenes szavazók is elmennének szavazni. És ki tudja, talán valami csoda folytán nyerhetnének is egyéniben…


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról