Mekkora volt az LMP szerepe az eredmények alakulásában Pécsett?


Amikor kiderült, hogy a Lehet Más a Politika önálló jelölteket és polgármester-jelöltet indít Pécsett, azonnal célkeresztbe vették őket a baloldali lapok, hogy ők az ellenzéki összefogás gátjai, és, hogy mennyit ártanak az együttműködésnek. Mivel az MPE jelöltjei és Péterffy Attila nyert, utólag ezekből a vádakból nem lett semmi, de korábban már kapott a párt támadásokat az összefogás hiánya miatt. Ezek az elméletek legtöbbször arra alapultak, hogyha virtuálisan összeadjuk a legerősebb ellenzéki párt és az LMP szavazatait, akkor nyert volna az ellenzék. Egy korábbi cikkemben már kifejtettem, hogy ez a megközelítés nem feltétlenül állja meg a helyét. Nemrégiben azonban a Kétfarkú Kutyapárt kapcsán egy érdekes statisztika látott napvilágot az egyik budapesti kerületben. Az ellenzéki képviselők számszerűen nagyjából ugyanannyi szavazatot kaptak a különböző kerületekben, mint a polgármester-jelöltjük, a Fideszesek azonban rendszerint kevesebbet. Tehát úgy tűnt, mintha a Kutyapárt inkább a Fideszesektől vett volna el szavazatokat, nem az ellenzéktől.

A gondolat engem is megihletett és úgy döntöttem, hogy készítek egy hasonló elemzést a pécsi választásokon. A Kutyapárt esetén annyival könnyebb volt a helyzet, hogy polgármester-jelölt nélkül álltak fel. Az LMP-nek azonban volt egy polgármester-jelöltje, Dr. Kóbor József személyében. Az eredmények viszont érdekesen alakultak. Kóbor ugyanis polgármesterjelöltként 1955 szavazatot gyűjtött össze, ami alig 3,8%-a az összes szavazatnak. A jelöltekre adott szavazatok száma viszont 3323 volt, vagyis 1.368 szavazattal többet kaptak a jelöltek, mint a polgármester-jelöltjük, ami körülbelül 70 %-os emelkedés. Mi lehet ennek az oka? Kiktől „vették el” ezeket a szavazatokat? Milyen más tényezők voltak? Hogy alakultak ezek az elszámolások kerületenként? Erről készítek egy hosszabb értekezést.


Elveszett szavazatok nyomában

Elsősorban ebben a cikkben nem a polgármester-választás, hanem a képviselőjelöltek választását nézem, ugyanis a polgármester testületi többség nélkül félkarú óriás (jó, ez nem így hangzott eredetiben, de ettől még igaz J ). Azonban érdekes összehasonlítási alapot szolgál a polgármester-jelöltek eredménye a jelöltjeik eredményével összevetve.
Mindenekelőtt azonban azt a kérdést kell felvetni, hogy mi lehet annak az oka, hogy ennyivel több szavazatot kaptak az LMP-s jelöltek, mint a polgármester-jelöltjük, aki pedig a városon belül az egyik legismertebb és legnépszerűbb arcuk. Erre két válasz látszik logikusnak:
1.          A független polgármester-jelöltek szavazatai – Komáromi István és Papp András összesen valamivel több, mint 1.000 szavazatot kaptak de nekik nem volt párjuk sem párttámogatásuk, sőt, egyikük még egyéni kerületben sem indult. Ezért logikusnak tűnik a feltételezés, hogy akik sem Várit sem Péterffyt nem akarták, azok a jelöltjeiket sem, tehát az LMP maradt nekik opciónak.
2.      Taktikai szavazás történt – a polgármesteri és az egyéni képviselőjelölti szavazás között van egy nagy különbség. A polgármesteri szavazatok csak a győzelem szempontjából relevánsak, viszont a képviselőjelölti szavazatok kompenzációs listákon megjelennek és képviselők kerülnek be a Testületbe a töredékszavazatok alapján. Tehát ha valaki olyan jelöltre szavaz polgármesterként, aki nem nyer, akkor azok a szavazatok elvesznek. Így akinek szimpatikus volt Kóbor, de úgy érezte, hogy nincs reális esélye, az szavazhatott másra a mellett, hogy a kompenzációs lista miatt képviselői szinten az LMP-re szavaztak.

Ha viszont belátjuk, hogy ez történt, akkor a többi pártnak kevesebb szavazatot kellett, hogy kapjon, mint a polgármester-jelöltjeik. Tehát – nagyon leegyszerűsítve a problémát – ha összesen ugyanannyival csökken a FIDESZ és az MPE jelöltekre leadott szavazatainak száma, mint amennyit az LMP nyer, akkor máris ki lehet deríteni az arányokat.

Megvizsgálva azokat a számokat, rögtön egy érdekességet lehet felfedezni. A FIDESZ jelöltjei ugyanis 1.421-gyel kaptak kevesebb szavazatot összesen, mint Vári Attila, ami 6,7 %-os veszteség. A másik oldalon a veszteség még ennél is nagyobb, 2.720 szavazattal kaptak kevesebbet a jelöltek összesen, mint Péterffy, ami 9,9%-os veszteség. Azonban ha megnézzük, a kettő 4.141 szavazat, ami jócskán több mint az LMP 1.368-as többlete. Erre mi a magyarázat?

Az egyik ilyen magyarázat lehet a többi egyéni jelöltre leadott szavazat. Azonban ha megnézzük, akkor az összes többi független, Mi Hazánkos valamint más egyéb kispártokra leadott szavazat összesen 1.884 darab. Tehát még mindig hiányzik 889 szavazat. Ráadásul még azzal sem kalkuláltunk, hogy a két független polgármester-jelöltnek összesen 1.078 szavazata volt, akiknek szintén adott volt a lehetőség arra, hogy valakire egyéniben szavazzanak. Tehát ha őket is hozzávesszük, akkor már 5.219 olyan szavazat van, amit leadtak nem LMP-s polgármesterjelöltre, de a 2 „nagypártnál” nem jelent meg. Ezek pedig az alábbiak szerint oszlanak el:

·         1.368 LMP-s szavazat
·         1.884 egyéb jelöltre leadott szavazat
·         1.967 nem szavazás vagy érvénytelen szavazat

Az eredmény több mint érdekes. A polgármesterre szavazók közel 4%-a nem szavazott egyéni jelöltre vagy érvénytelen szavazatot adott le. Ez rögtön egy érdekes információ: LMP ide vagy oda, az ember, ha nem tud a jelöltek között választani, akkor nem választ. Innentől kezdve óhatatlanul felmerül a kérdés: kire szavazott volna ez a 1368 szavazó, ha nincs az LMP? MPE? FIDESZ? Egy másik jelölt? Senki? Nehéz eldönteni.

A továbbiakban egyesével fogom elemezni a választókerületeket, hogy hol miként változtak az egyénekre leadott szavazatok a polgármesteriekhez képest. E téren külön fogok foglalkozni az LMP-vel is.


1. Kerület

FIDESZ: -61
MPE: -452
Független polgármester-jelöltek: -103
LMP: 10
Egyéb jelöltek: 540
„Elveszett” szavazatok: 66

Rögtön egy érdekes kerület az elején: itt ugyanis alig szavaztak kevesebben egyéni, mint polgármester-jelöltekre. Ennek oka alighanem egy népszerű független képviselőjelölt, Csaba Eszter, aki közel 500 szavazatot szerzett, de volt mellette egy MIÉP-es jelölt is. Az LMP itt nem sok vizet zavart mindössze 11,1 %-os javulást ért el a polgármester-jelöltjéhez képest (a 70 %-os átlaghoz képest ez nagyon kevés). A független jelölt azonban egyértelműen az MPE-nek nem kedvezett, ugyanis a FIDESZ lényegesen kevesebb szavazatot bukott egyéniben a két extra jelölt miatt, mint az MPE. Mi lett volna a független jelölt nélkül? Mivel ez az egyetlen olyan választókerület, ahol polgármester-jelöltként Péterffy kikapott Vári Attilától, valószínűleg Fideszes győzelem, de jóval szorosabb.


2. Kerület:

FIDESZ: -207
MPE: - 549
Független polgármester-jelöltek: -100
LMP: - 2
 Egyéb jelöltek: 806
Elveszett szavazatok: 148

Ez a másik olyan kerület, ahol az LMP erősödése nem jelentős, sőt, az egyetlen, ahol a jelöltjük kevesebb szavazatok kapott, mint a polgármester-jelölt. Ennek oka itt is két erős, független ellenzéki jelölt volt, akik közel 30%-át megkapták a szavazatoknak. Egyértelműen látszik, hogy ez szintén az MPE-t érintette rosszul, több mint két és félszer annyi szavazatott vesztettek, mint a FIDESZ.


3. kerület

FIDESZ: -112
MSZP: -79
Független polgármester-jelöltek: -68
LMP: 174
Egyéb jelöltek: 0
Elveszett szavazatok: 83

Az első igazán komoly kísérleti ló, ugyanis nincsen „bekavaró” negyedik, csak a 3 listát és polgármester-jelöltet állító szerv emberei küzdöttek. Másrészt ez volt az LMP egyik legerősebb kerülete, 156%-kal kapott több szavazatot az egyéni jelölt, mint a polgármester és több LMP-s szavazat van, mint elveszett. És rögtön látjuk az érdekességet: A FIDESZ több szavazatot vesztett egyéniben, mint az MPE. Úgy tűnik tehát, hogy az LMP-s jelölt itt többet ártott a regnáló hatalomnak, mint az MPE-nek.


4. kerület

FIDESZ: -87
MPE: -119
Független polgármester-jelöltek: -48
LMP: 33
Egyéb jelöltek: 117
Elveszett szavazatok: 104

Egy Mi Hazánkos jelölt megjelenése itt is megváltoztatta az erőviszonyokat. Az LMP-nél viszont nem volt nagy erősödés az átlaghoz képest, „csak” 33,3%. A szavazatok alakulása alapján itt kicsit bukott az MPE. Ugyanakkor a szavazókörök elemzése rávilágít egy érdekessége: a szavazókörökben itt egy hullámzó tendencia figyelhető meg, hol a FIDESZ, hol az MPE vesztett sok szavazatot. Egyik szavazókörben azonban a különbség drasztikus: A 39-es körben a FIDESZ-es jelölt 17 szavazattal többet szerzett, mint Vári Attila, az MPE-s azonban 33-mal kevesebbet, mint Péterffy, tehát csak itt 50-es szavazatkülönbség alakult ki a polgármesterekhez képest. Ráadásul ebben a körben az LMP egyáltalán nem erősödött, sőt, ha az 1-2. kerületet nem vesszük figyelembe, akkor azon szavazókörök egyike (a 2-ből!!!), ahol kevesebb szavazatot kapott az egyéni jelöltjük, mint a polgármester-jelöltjük. Tehát igazából ez a kerület, ami itt kialakítja azt az illúziót, hogy az LMP miatt az MPE bukott többet, ami azonban nem igaz.


5. kerület:

FIDESZ: -95
MPE: - 76
Független polgármester-jelöltek: -44
LMP: 83
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 132

Az LMP erősödése itt átlagosnak mondható, 74%. És nincs nagy különbség a FIDESZ és az MPE szavazatvesztése között sem. Ebből elég nehéz következtetéseket levonni.


6. kerület:

FIDESZ: -117
MPE: 8
Független polgármester-jelöltek: -49
LMP: 53
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazatok: 105

Az átlaghoz képest mérsékeltnek mondható (58,9%) LMP-s erősödés mellett itt látható az egyetlen olyan kör, ahol az MPE saját jelöltje, Horváth Tamás még több szavazatot is szedett össze, mint Péterffy Attila. Ez is főleg 1 szavazókörnek tudható be, a 37-esnek, ahol a FIDESZES jelölt 58 szavazatot vesztett, Horváth Tamás jelölt pedig 46-ot nyert, mindezt úgy, hogy az LMP összesen 6-tal szerzett több szavazatot. Tehát látható, hogy ebben a körzetben LMP-től függetlenül itt nagyon jelentős átszavazások voltak.


7. Kerület:

FIDESZ: -64
MPE: -236
Független polgármester-jelöltek: -90
LMP: 103
Egyéb jelölt: 198
Elveszett szavazatok: 89

Ezúttal is azt látjuk, hogy a több jelölt nagyobb diverzitást ad, nincs annyira sok elveszett szavazat ebben a kerületben. Az is látható viszont e mellett, hogy ebben a körzetben, ahol az LMP éppen dr. Kóbor József révén 106%-os javulást produkált, ő és a többi ellenzéki jelölt majdnem négyszer annyi voksot vett el az MPE-től, mint a FIDESZ-től. Ez pedig segített Kővári Jánosnak, aki alacsonyan tartotta az elveszett szavazatok számát. Igazából azonban nem ő örül ennek a legjobban, hanem Kunszt Márta, ugyanis ha Kővári itt nem nyer, akkor is bejutott volna a +1 listás hellyel a töredékszavazatok miatt, viszont a DK-s vezető hölgy helyett Pentz Thomas kerülhetett volna még be a Közgyűlésbe. Így a többi jelölt tulajdonképpen a Momentumot sújtotta egy mandátumvesztéssel a DK javára.


8. Kerület:

FIDESZ: -57
MPE: -76
Független polgármester-jelöltek: -49
LMP: 61
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 121

Itt sincs szignifikáns különbség az elveszett kormánypárti- és ellenzéki szavazatok között. Az LMP emelkedése mérsékelt (60,03) és az is látható, hogy az MPE több szavazatot vesztett, mint amit az LMP nyert. Ebből sem következik tehát túl sok minden.


9. kerület:

FIDESZ: -43
MPE: -114
Független polgármester-jelöltek: -51
LMP: 68
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 140

Egy újabb olyan kerület, ahol az MPE lényegesen többet bukott, mint a FIDESZ, tehát valószínűsíthető, hogy az LMP-s szavazók inkább a baloldali összefogást sújtották. Ugyanakkor az is egy érdekes adat, hogy az MPE közel dupla annyi szavazatot vesztett, mint amennyit az LMP nyert és az elveszett szavazatok száma is elég sok.


10. Kerület:

FIDESZ: -76
MPE: -115
Független polgármester-jelöltek: -58
LMP: 121
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 128

Az átlagnál kicsit több, 78 %-os emelkedés produkált az LMP ebben a kerületben, ez majdnem annyi, mint az elveszett szavazatok száma. Ez a viszonylag erős teljesítmény úgy tűnik valamivel jobban sújtotta az MPE-t, akik 39-cel több szavazatot buktak, mint a FIDESZ. Érdekes, hogy ez a különbség itt is gyakorlatilag 1 szavazókörben alakult ki, a 94-es számúban, ahol a FIDESZ-es képviselőjelölt még eggyel meg is növelte a szavazatainak számát Várihoz képest, Péterffy jelöltje viszont 37 szavazatot bukott.


11. Kerület:

FIDESZ: -54
MPE: -224
Független polgármester-jelöltek: -67
LMP: 140
Egyéb jelölt: 85
Elveszett szavazat: 120

Itt is sokat vesztett az MPE, de az eddigi nagy buktáival ellentétben itt csak egy extra jelölt volt – egy Mi Hazánkos jelölt – az is elég kevés szavazattal. Tehát itt valami más oka van a sok veszteségnek. Az LMP erősödése számszerűen itt az egyik legnagyobb a kerületekben, de ha az arányokat nézzük, akkor bár az átlagnál kétségkívül erősebb (81,9 %), de nem a legerősebb javulást produkálta. Akkor mégis mi a magyarázat? Szerintem itt az induló személyében keresendő a probléma. Nyögéri Lajos ki merem jelenteni, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület indulói közül talán a legkétesebb, korábbi ügyei miatt többször került politikai támadások kereszttüzébe, és amúgy is sokan látják benne a múlt emberét. Ezenkívül bár a legtöbb jelölt pártpolitikai hovatartozását igyekeztek titokban tartani, róla mindenki tudja, hogy melyik párthoz tartozik, ami a jobboldali szavazóknak nem igazán opció. Azt gondolom, hogy itt releváns az az érv, hogy még aki Péterffyt el is fogadta polgármesternek, Nyögéri azok számára is lehet, hogy sok volt, ezért inkább az LMP-s vagy a Mi Hazánkos jelöltre voksoltak. Megjegyzem, ez a szavazatkülönbség nagyon sok kerületben mandátumvesztéssel járt volna, az MPE szerencséje, hogy az egyik legerősebb körzetükbe indították őt, ahol még ez is belefért. Ebben a kerületben is volt egy nagyon rendhagyó körzet, a 83-as, ahol Decsi István 3-mal növelni tudta a szavazatait Várihoz képest, Nyögéri Lajos viszont 53 szavazatot vesztett Péterffyhez viszonyítva.


12. Kerület:

FIDESZ: -88
MPE: -126
Független polgármester-jelöltek: -95
LMP: 143
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 166

Erős körzete volt az LMP-nek ez is, 91,7%-os erősödéssel. Ha az összképet nézzük, akkor valamivel többet vesztett ezzel az erősödéssel itt az MPE, mint a FIDESZ. Elveszett szavazatok tekintetében viszont eddig ez a kerület vezet.


13. Kerület:

FIDESZ: -110
MPE: -57
Független polgármester-jelöltek: -52
LMP: 79
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 140

Ismét fordult egyet a kocka, ebben a kerületben megint a FIDESZ bukott többet, ezúttal ők mondhatják el magukról, hogy több szavazatot vesztettek, mint amennyit az LMP nyert. Utóbbi párt erősödése ebben a kerületben 71,8% volt, vagyis szinte teljesen átlag értékű.


14. kerület:

FIDESZ: -12
MPE: -124
Független polgármester-jelöltek: -32
LMP: 67
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 101

A FIDESZ ebben a kerületben minimalizálta a szavazatvesztését. Ebből az a következtetés vonható le, hogy az LMP szavazók és a nem szavazók itt Péterffyt támogatták polgármesterként. Az LMP erősödése ebben a kerületben bár számszerűen nem volt nagy, de arányaiban ez elég jelentős, 87%-os emelkedést jelentett, döntően a baloldali jelölt bánatára.


15. kerület:

FIDESZ: -70
MPE: -146
Független polgármester-jelöltek: -29
LMP: 85
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 160

Az egyik legalacsonyabb lélekszámú szavazókerület, ennek ellenére az egyik legmagasabb elvesett szavazatszámmal, talán a 3 politikai életben eddig ismeretlen személyből nehezebben tudtak választani a szavazók. Az LMP-nek így is jól sikerült a kerület, a polgármesterihez képest 85%-os javulással. A szavazatvesztések tekintetében itt is az MPE vezet, közel kétszer annyi, minta FIDESZ-nek. Egyébként az utolsó 4 kerületben a polgármester-választáson is igen rendesen el lett verve a FIDESZ, itt születtek a legnagyobb különbségek a jelöltek között.


16. kerület:

FIDESZ: -58
MPE: -95
Független polgármester-jelöltek: -61
LMP: 37
Egyéb jelölt: 89
Elveszett szavazat: 88

Ebben a választókerületben az LMP nem szerepelt túl jól, csak 47,4 %-os emelkedést tudtak elérni. Ennél mind a két erő többet bukott. A statisztikák azt mutatják, hogy egy olyan helyen, ahol a zöldpárt nem sok vizet zavar, ugyancsak többet veszített az MPE, mint a FIDESZ. Ennek vajon mi lehet az oka? Talán a Péterffy köré épülő kampány kicsit elhanyagolta a jelölteket? Vagy az átszavazási hajlandóság alacsonyabb volt a különböző pártokból álló szövetségre, mint a polgármester-jelöltre? Jó kérdés…


 17. kerület:

FIDESZ: -42
MPE: -62
Független polgármester-jelöltek: -35
LMP: 32
Egyéb jelölt: 49
Elveszett szavazat: 58

Elég kiegyensúlyozott volt ez a kerület, alig volt emelkedés, a független polgármester-jelöltek sem nagyon kaptak szavazatot, szavazat is kevés veszett, LMP sem sokat javult (37,2 %), tehát sok következtetés nem vonható le belőle. Érdekesség, hogy ez a 20-as különbség a két jelölt között itt is gyakorlatilag egy kerületben jött létre, a 132-esben, ahol a FIDESZ 8 szavazattal erősödött, Fogarasi Gábor viszont 16 szavazatot vesztett Péterffyihez képest. Ebben a körzetben az LMP 4 szavazatot javított.


18. Kerület:

FIDESZ: -68
MPE: -78
Független polgármester-jelöltek: -45
LMP: 81
Egyéb jelölt: 0
Elveszett szavazat: 110

Az LMP erősödése itt átlagos volt (71%). A két fő párt szavazatvesztése között ebben a kerületben nem volt szignifikáns különbség.


Konklúzió

A statisztikákból az derül ki, hogy azokban a körzetekben, ahol az LMP-n kívül más erős jelölt is volt, az MPE rengeteg szavazatot bukott a FIDESZ-hez képest. Ahol azonban csak az LMP volt jelen, ezek a különbségek már jóval kevésbé jelentek meg, ráadásul a nem szavazások miatt gyakorlatilag megállapíthatatlan, hogy mennyi Várit és mennyi Péterffyt támogató személy döntött úgy, hogy egyéniben az LMP-t támogatja. Talán egy minimálisan többet bukott az MPE ezekből a szavazatokból, de nem lehet kijelenteni, hogy drasztikusan megváltoztatta volna ez a 3 % az összképet.

Mi lett volna a maradék 3,77%-kal?

Természetesen itt azokról beszélek, akik dr. Kóbor Józsefre és az LMP egyéni jelöltjére is szavaztak (elméletileg lehetséges, hogy valaki Kóborra és egy nem LMP-s jelöltre szavazott, de szerintem az ő számuk nagyon minimális). Erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen eleve két forgatókönyv is lehetett volna arra az esetre, hogy az LMP nem indul el önállóan: az egyik, hogy az ellenzéki együttműködés színeiben indul, a másik, hogy el sem indul. Azt gondolom, hogy ezeket a szavazókat motiváció szempontjából két részre lehet osztani:

·        Az LMP legstabilabb törzsszavazói
·      Azok, akiknek mind a FIDESZ-ből, mind a Baloldalból elege van, ezért a harmadik alternatívát választották.

A két csapat különbözőképen reagált volna arra, ha az LMP nem indul önállóan. Az első csoport nyilván szavazott volna az ellenzéki jelöltre, ha az LMP ott van, ha viszont nem indulnak el, akkor vagy nem mentek volna el szavazni, vagy az általuk kisebbnek vélt rosszra szavaztak volna, ami azonban megjósolhatatlan, hogy melyik erő lett volna. A másik csoport azonban biztos nem követte volna az LMP-t, ha az ez együttműködés részeként szerepel, tehát ők ugyanúgy vagy nem szavaztak volna, vagy megjósolhatatlan, hogy hova szavaznak.

Fentiek alapján – persze csak találgatni lehet – de nekem meggyőződésem, hogy az LMP nélkül csak nagyon minimálisan kapott volna az MPE több szavazatot, ha az LMP nem része ennek. Ha része, akkor 2-3%-kal több lehetett volna, de ugyebár tudjuk, hogy ahhoz nem ártott volna egy kis konstruktivitás a másik oldalról is. De annak azért örülök, hogy végül nem ezen múlott az eredmény, és valószínűleg a FIDESZ-ellenzék mandátumarányán az LMP indulása nem osztott és nem szorzott.

A statisztikák megtekinthetők itt.

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról