Ebédmenük – Aranygaluska gyorsétterem


Új rovatomban a pécsi, ebédre menüt kínáló éttermek menüit veszem górcső alá. Ezekre az igény egyre nagyobb. Sokan szeretnének meleg ételt enni ebédre, de nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy főzzenek maguknak vagy a család valamelyik tagja főzzön rájuk. A hagyományos éttermi árakat azonban sokan nem engedhetik meg maguknak, főleg napi szinten nem. Ezek az 1.000-1.500 forint körüli két- illetve háromfogásos menük azonban jelentenek egyfajta alternatívát és ma már rendszerint 2-3 féléből választani is lehet. Emiatt úgy gondoltam, hogy – bár én ritkán szorulok rá az ebédmenükre – de igyekszem minél több helyet meglátogatni és kiértékelni.

Az első ilyen választásom az Aranygaluska étteremre esett. Nem idegen a hely számomra, első- és másodéves egyetemi hallgatóként az egyetemi menzára is ők szállítottak és szerettem is az ételüket. Egyébként a hely amúgy is az olcsó árkategóriás éttermek között van, így még az A’la Carte étel is megfizethető (igaz, inkább kifőzde jellegű, kevés ételt készítenek frissen). Menüből háromféléjük van, de levesből általában csak kettő, és a menük kombinálásával minden alkalommal ki lehet hozni egy vegetáriánus menüt is, szóval e téren sincs gond.



Amikor én próbálkoztam, akkor szerencsétlenségemre az egyik leves a karfiolleves volt, és mivel rosszul vagyok a karfioltól, ezért egy menü maradt, a csirkegulyás – sült mákos guba páros. Klasszikus „pénteki menü” egy tartalmas levessel és egy édes főétellel. A hely nagyon tele volt, saját asztalt nem tudtam választani, valaki mellé be kellett társulnom, de nincs ezzel gond.

A levessel kezdtem, ami nagyon imponáló volt. Karakteres ízvilág, rengeteg zöldség és a klasszikus gulyásfűszerek jellemezték az ételt, amihez az ember, ha akart még egy kis Erős pistát is tehetett (ki volt téve az asztalra). A hús is jó volt benne, egyáltalán nem a klasszikus csirkehúsra emlékeztetett, és jó sokat is tettek a levesbe. Remek kezdés.




A főétel a sült mákos guba, amihez vaníliasodó is járt. Noha az étel állagán érződött, hogy picit eltér a klasszikus mákos gubától, ízben ezt nem éreztem, hagyományos ízek és fűszerek jellemezték az ételt. Különösebb probléma persze nem volt vele, a jellegzetes tejes-mákos íz kijött, a sodó kellőképpen édes, az meg külön tetszett, hogy a gubát melegen, a sodót hidegen tálalták.

A menüért 1.200 forintot fizettem. Ha megnézem az egészet, akkor a leves kiemelkedő, a főétel jó, az ára átlagosnak mondható, a mennyiség több, mint korrekt, a felszolgálás gyors, egyszerű, de kedves, a hely tágas, és sokat várakozni sem kellett. Hezitáltam, hogy megadjam-e már erre a maximális pontszámot, ám egy cikksorozatban óhatatlanul egymással veti össze a helyeket az ember, és ki tudja, hátha találok még ennél is jobbat! De az biztos, hogy a mérce magasan van.


Értékelésem: 9/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről: https://aranygaluska.hu/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról