Ígéretes kezdés – HaWanna Pizzéria, Pécs


Egy facebook-hirdetésben olvastam, hogy február elején nyit Pécs legújabb pizzériája, a HaWanna. Egy dolog biztos volt: ez a szlogen szerencsésebb, mint a „Pécs legjobb pizzériája” elnevezés, mert belekötni nem lehet J De hogy mennyire jó, az egy másik kérdés. Viszont úgy gondoltam, hogyha már így alakult, akkor nézzük meg, mit tudnak! Rögtön két alkalommal is rendeltem tőlük, egyszer a kíváncsiság, egyszer meg egy baráti rendezvény motivált benne. A két rendelésem igencsak különböző volt, egyszer egy Jack Daniels burgert, egyszer meg egy négysajtos pizzát kértem, és mindkettőhöz desszertet is választottam. A következőkben ennek a két kóstolásnak az élményét írom meg.

Az étlapon nagyjából átlagos mennyiségű pizza mellett hamburger variációk, néhány saláta, pizzakiflik és egy viszonylag bőséges desszertkínálat szerepelt. Ami azonnal feltűnt, azok az árak. Eddig a Pizza Kingnél láttam a legolcsóbb pizza és burger menü árakat kiszállítás szintjén, de ez annál is kedvezőbb volt. Négysajtos pizza 1.200 forint? Burger menü üdítővel és krumplival 1.500 ft? Több mint barátságosak. Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy ezek csak bevezető árak és majd a közeljövőben emelkedni fognak. A másik félelmem az volt, hogy a kedvező ár a minőség rovására megy majd. Ezek a gondolatok kicsit elbizonytalanítottak, viszont ezzel együtt még inkább kíváncsivá tettek.

Első kóstolásom során a Jack Daniels Burger menüt kértem (hagyományos hamburger csak Jack Daniels szósszal), nagy vegyes palacsintával. A kiszállításon kicsit meglepődtem, mert a Netpincéren fel volt tüntetve, hogy késés várható és 90 perc a szállítás, ehhez képest 45 perc alatt megérkezett. Furcsálltam kicsit, de lehetséges, hogy pizzarendelésből volt sok nekik és egyszerre limitált, hogy mennyi pizzát tudnak készíteni, a hamburger és a palacsinta készítés viszont – révén más eszközöket igényel – ment mellette. Mindegy, a lényeg, hogy gyors volt.

A krumplival kezdtem a kóstolást, ami nem extrém nagy mennyiség, de elegendő. Nagyon szép volt a színe és konkrétan ropogott, amikor megkóstoltam, nagyon friss étel benyomását keltette, kiszállított sült krumpli ritkán tartja meg ennyire az állagát és a frissességét. Ugyanakkor a szakács valószínűleg kicsit szerelmes volt, mert a rákerült sómennyiség, több, mint amennyi kellene. Nem volt elviselhetetlen, de a kevesebb itt több lett volna. Persze, ha belegondolok, hogy a kóla meg édes, azt mondhatnánk, hogy a menü jól játszott az édes-sós ízekkel J. Na jó, komolyan veszem a továbbiakban.

Maga a burger nem tartalmaz semmi világrengetőt, de úgy ahogy van kellemes. A buci hétköznapi, enyhén édeskés, és szerencsére nem az a termék, amit a leggyakrabban látok a boltokban. A hús sertésből készült, de ez nem meglepő, konkrétan ott van az étlapon, hogy sertéshús, nem játszik zsákbamacskát a hely. Állagra viszont nagyon jól hozza a marhahúspogácsák omlósságát, ízében viszont sertéshúshoz illő fűszerezést használtak, ami nekem tetszett. Nincs túlbonyolítva, egyszerű, magyaros fűszerek, amiket szívesen fogyaszt az ember.

A burger a zöldségekből salátát, kígyóuborkát, paradicsomot és hagymát tartalmazott, mindegyik friss, finom, ezen a fronton sincs semmi gond. A Jack Daniels szósz egy érdekes választás. Noha boltokban lehet ma már kapni ezt a fajta szószt, én nem nagyon szoktam használni, és más helyeken sem nagyon találkoztam vele (talán mintha az Epic Burger étlapján láttam volna…), így mégiscsak egyedinek mondható. Egyébként ez alapvetően egy barbeque szósz, amelynek egy kis extra karaktert ad ez a kis viszkis ízesítés. Az alkohol viszont nem érződik belőle egyáltalán. Ezenkívül – bár az étlapon ez nem szerepel – került bele egy kis sajt is, bevallom, kicsit furcsálltam a reszelt sajtot, mint megoldást egy burgerben, de nincs vele különösebb bajom, a funkcióját ellátta, és extraként tudtam be.

Összességében az étel nagyon ízlett és mennyiségében is kielégítő volt, kicsit vártam is, mielőtt rátértem a desszertre. A vegyes óriás palacsintában csokoládé és vanília krém van, amik összekeveredtek, de azért mindkettő íze kiérződött. Ehhez még csatlakozott a palacsintatészta, ami szintén ízletes, valamint egy kis csokiöntet a tetején. Ez is a hagyományos ízvilág, de nekem ez bejön. Csak nagyon aprócska kritikaként fogalmazom meg, hogy jobban örültem volna, ha egy minimális gyümölcs megjelenik a tányéron, akár a palacsintában, akár mellette, akár csak a csokiöntet helyett valami gyümölcsös szósz a tetejére. Jól tudta volna kompenzálni az intenzív csokoládé ízt. De így sem volt ez rossz, sőt!





Második alkalommal, ha már pizzéria, megkóstoltam a pizzájukat is, méghozzá most a vega vonalnál maradva négysajtos pizzát ettem, és itt is kértem egy desszertet, konkrétan a legegyedibbet, ami ezen az étlapon megtalálható, a pizzelita fedőnevű mogyorókrémes-mascarponés pizzatésztát.

A kiszállítási idő ezúttal nagyjából pont az oldalon szereplő 60 perc volt, ez is oké. Viszont a futárnál nem volt elég visszajáró (ötezressel akartam fizetni, amit jeleztem is a netpincér oldalán). Végül felajánlotta, hogy vegyem át pizzát, kezdjek el enni, és ő elmegy pénzt váltani, és visszajön. Kedves gesztus volt, meg praktikus, mert így még frissen, mikrózás nélkül kóstolhattam meg az ételt. Később visszajött és rendeztük a számlát, így összességében ez egy pozitív élmény volt nekem. Hibázni mindig lehet, de meg kell tudni jól oldani, ami itt sikerült. 

Ez csak a fele volt a desszertnek :)
A pizza ránézésre szépen nézett ki, a sajtok teljesen betöltötték a tésztát. Nekem ez egy fontos szempont, ha négysajtos pizzát kérek, akkor nem azt várom, hogy négyféle sajtból kapjak összesen annyit, amennyi egyébként a sima mozzarellából vagy trappistából kapnék. Ezt jól megszórták vele, ami tetszett. A feta sajtot szép nagy darabokban kaptam, ez is némi újdonság, a legtöbb helyen kisebb feta kockákban teszik rá. Bár ha teljesen őszinte akarok lenni, elég kevés az összehasonlítási alapom, mert a legtöbb pizzériában a négysajtos pizzán nincs feta sajt. Ugyanakkor én ezt továbbra is jónak tartom (mármint, hogy van rajta), nekem, mint nem vegetáriánus embernek a feta sajt tölti be a húspótló funkciót. Szóval igenis legyen feta sajt a pizzán!

A pizza tésztája kellemesen ropogós, és külön öröm, hogy a sok sajt és a friss kiszállítás miatt a széle is fogyasztható, sőt, nagyon kellemes élmény. A szószból a paradicsom íze kiérződik, de egyébként valamivel édesebb, mint a legtöbb pizza szósz. Érdekes, hogy ezt általában annyira nem szeretem, de itt a feta sajt és a füstölt sajt sósabb íze miatt ezek remekül összepasszoltak, most valóban megvolt az összhang ilyen szempontból az ételben.

A desszertként tálalt ételnél a calzone kifejezés kicsit erős, inkább egy félbehajtott édes pizzáról lehet beszélni, amelynek a tetejét és a belsejét is megtöltötték mogyorókrémmel, belülre némi mascarponét is tettek. Összességében a belseje nagyon bejött, rengeteg csokoládé, megvolt a funkciója a mascarponénak is, az az enyhe savanykás íz, amit adott, nagyon jól illet a tészta és a csokoládé mellé. Hanem az étel szélével ezúttal sajnos akadt némi problémám. Leginkább az, hogy nem volt ott semmi. Sajnos a pizzával ellentétben itt egy viszonylag nagy részt hagytak üresen a szélén, ahol csak a tésztát lehetett enni, ami bár kétségkívül nem készült rosszul, de azért önmagában nem egy nagy élmény. De a többi része nagyon ott van.

Ha az árakat nézem, akkor a burger menüért 1.490, a palacsintáért 800, a vega és a desszert pizzáért külön-külön 1.190 forintot fizettem (anno a Bellozoban ugyanezért a kettősért 1.480-t fizettem 20% kedvezménnyel, de amúgy 1.850 lett volna, ráadásul mindkét étel lényegesen kisebb volt, a pizza 24 cm-es, nem 32-es, a desszert meg klasszikus sütemény méret). Összességében mindegyik nagyon megérte, most már nem csak azt mondom, hogy az egyik legolcsóbb hely a városban, hanem, hogy minőségben is abszolute a jobbak között van. Az persze még mindig nyitott kérdés, hogy ezek nem bevezető árak-e, de én bízom benne, hogy nem azok, vagy ha igen, akkor nem emelkednek meg nagyon. Összefoglalva, nem gondolom, hogy ez volna Pécs legkülönlegesebb pizzériája, de nem is hiszem, hogy ez lenne a célja. Jó alapokra építkezve korrekt áron akar jó és bőséges ételt adni, és ezt a funkciót tökéletesen ellátja. A 2 főétel, amit ettem, a maga mivoltjában és árkategóriájában nagyon rendben van van, a desszerteknél voltak apróbb kritikáim, de azért ízlettek, az árak több mint korrektek. E mellett a kiszállításba sem tudok belekötni. Úgyhogy részemről jár a magas pont.



Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről itt.

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról