Ebédmenük – Főtér Bár


Kicsit szeretném korrigálni, hogy tavaly az ebédmenük rovatot elhanyagoltam, ezért úgy döntöttem, hogy igyekszem sok helyet körbejárni, amikor úgy alakul, hogy nem tudok otthon ebédelni. Nemrég jöttem rá hogy a Király utca is egy jó hely ilyen téren, szinte minden étkezde ajánl ebédmenüket, nagyjából hasonló árakban. Az utca Széchenyi térhez legközelebbi „kajás helye” a Főtér nevet viseli, és az igazat megvallva, eddig nem igazán vettem róla tudomást. Ennek talán az is az oka, hogy elsősorban nem éttetemként, hanem borbárként funkcionál, amivel engem nem igazán lehet becsalogatni sehova. Azonban ebédmenüjük van, ráadásul kedden egy érdekeset láttam benne. Kacsazúza leves, mustáros sertéssült, tükörtojás, párolt rizs és napi desszert. Két okból is kíváncsivá tett a hely. Egyrészt az, hogy van desszert, önmagában véve egy jó pont nálam, másrészt, bár nem vagyok annyira oda a tükörtojásért, de kíváncsi voltam, milyen módon fogják összekombinálni a sertés sültet és a tojást, milyen ötlet lesz benne, ami ezt a két, véleményem szerint egymástól elég távol álló ételt összehozza. De a leves is izgalmasan hangzott, így nagyjából minden tetszett.

A benti tér elég tág, a kis kétszemélyes asztaloktól a sokkal nagyobbakig található mindenféle. Egy kisebb félreeső asztalhoz ültem, és szinte azonnal jöttek ki, hogy mit kérek. Miután leadtam a menüre a rendelésem, pár perccel később jött ki egy pincérlány, egy adag vízzel meg a süteménnyel, ami a desszert funkcióját tölti be. Tetszett ez a figyelmesség, hogy a menü ellenére teljes körű kiszolgálást kaptam.

A levest pár perc múlva már meg is kaptam. Gazdag leves, volt benne sárgarépa, karalábé, zöldborsó, kacsazúza és még gomba is. Mondjuk ez utóbbinak annyira nem örültem, mert az egyik azon kevés ételből, amit semmikor, semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó megenni. Szerencsére a leves ízén nem érződött, így elég volt kikerülnöm őket a tányéron. Egyébként nagyon kellemes, hagyományos húsleves ízét lehetett érezni, a kacsazúza benne nagyon puha, a zöldségek is mind rendben vannak. Szóval nagyon ízletes. Érdekes, hogy gyerekkoromban nem nagyon ettem leveseket menzán, annyira nem ízlettek. Nem tudom, hogy az én ízlésem változott-e meg, vagy ezeknek a leveseknek a minősége már ég és föld azokhoz képest, de tulajdonképpen mindegy is.

Nem sokkal később megkaptam a főételt, és kiderült, hogyan oldják meg a sertéshús és a tükörtojás kombinálását: egymásra teszik őket. Igen, ennyi. Ja, nem, alatta ott a rizs is. Nem tudom, lehet én voltam naív, de engem leginkább az érdekelt ebben az ételben, hogy a 2 számomra különböző ételt milyen fűszerezéssel, egyedi megoldásokkal hozzák összhangban, mert azt gondolom, hogy a sertéshús és a tojás nem igazán egybeillő kaják. Nos, ez az, amiből semmit sem kaptam. Mindegyik elem elkészítése teljesen hétköznapi volt, semmi extrával. Azért megpróbálkoztam az együtt kóstolással, de sajnos így sem éreztem jobbnak, maximum annyival, hogy a tojás kissé kompenzálta a hús szárazságát. Mert bizony a hús szárazabbra sikerült annál, amit szeretek és igazán a mustárt sem éreztem rajta. Maga a tojás egyébként jól készült, azzal nem volt semmi gond, és igazából a párolt rizzsel sem, viszont egyik sem egy nagy gasztronómiai élmény. Az igazat megvallva jobban értékeltem volna, ha tojás helyett valami salátát, mártást, vagy csak egy jobb köretet kapok. Így ez az egész nem volt nekem több, mint 3 átlagos étel egymás mellé tétele mindenféle koncepció nélkül.

Végére maradt a desszert, ami megint a pozitív elemeket növelte. Nagyon kellemes csokikrémes sütemény, piskótával és még egy kis kókuszkrémet is tettek bele. Harmonikus, ízletes, sajnos nem túl nagy, de egy menü desszertjeként ez nem is lehet elvárás. Egyértelműen a csúcsa lett ennek az ebédnek.

Az ételért 1.500 forintot fizettem, ami a Teleky Bistro árával azonos. Ha azzal vetem össze, akkor itt a kiszolgálás valóban éttermi, és 3 fogást kaptam az ottani kettővel szemben. Viszont a Telekyben megvan a választás lehetősége (még ha nem is nagy mértkében). A levesek minősége hasonló volt, mennyiségben kicsit a Teleky nyert, a főételek mennyisége hasonló volt, minőségben viszont a Teleky nyert, elég jelentősen. Ez utóbbi szempont pedig eléggé domináns az értékelésemben, hiszen egy ebédnél elsősorban mégiscsak a főételnek kell vinnie a prímet. Ugyanakkor nem mondtam le a Főtérről, a leves és a desszert tényleg finom, és ki tudja, legközelebb talán a főétellel is több szerencsém lesz!



Értékelésem: 7/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/foterbar/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

  1. Ha már Király utca, ajánlom a Nana Bistro-t, Napi menü + 2 állandó heti főétel, leves szabadmerítéssel (!) , desszert nics benne az árban, de házi szörp viszont jár mellé, ugyanezért az árért.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról