Egy kis Itália – Bellozo, Budapest-Pécs, Quattro Formiaggi pizza + Nutellás-mascarponés Calzone
Az,
hogy vasárnap kipróbáltam a Bellozo Pizzériát a Corvin Plázában, igazából a
véletlen műve volt. Meg akartam nézni a Telekocsim pontos indulási helyét és a
Bellozo wifije nem volt kódolva, ezért be tudtam lépni a hálózatukba. Viszont
ebédelni is szerettem volna, és ha már így alakult, azt gondoltam, tegyünk vele
egy próbát. Olasz étterem, van pizza, nagy baj biztos nem lesz belőle. Így hát
rögtön meg is szemléltem az étlapjukat.
Első
pillanatra nagyon szimpatikus volt, hogy a klasszikus pizzák 900 és 1.200
forint között vannak, amik elég baráti árak, főleg egy olyan helyen, amelyik
eredeti olasz pizzaként reklámozza a termékét. Azonban az ördög a részletekben
rejlik. A pizzáik 24 cm-es átmérőjűek, miközben sok másik helyen 32 cm-esek. Ez
nem tűnik nagy különbségnek, valójában azonban annyira nem is kicsi. Egy 24
cm-es átmérőjű pizza területe ugyanis 12x12=144x3,14 452,16 négyzetcentiméter,
egy 32 centiméteresé ellenben 803,84 négyzetcentiméter. Tehát látszólag az
egyik háromnegyede a másiknak, valójában azonban 56,25%-a, tehát a felénél csak
egy kicsit nagyobb. Ezzel együtt is vállalhatónak gondoltam a dolgot, főleg,
mert egy egész pizzát úgysem tudok mindig megenni. Úgyhogy kipróbáltam a
helyet, méghozzá egy négysajtos pizzával, és arra az esetre, ha nem lenne elég,
desszertként egy Nutellás-mascarponés calzone-t is rendeltem magamnak. Maga a
hely egyébként kényelmes, örülök, hogy az étkezőudvartól zárt helyen van, az
asztal alá pedig kényelmesen le tudtam tenni a táskámat is. Szóval ilyen
szempontból a hely minden igényt kielégített.
Az
étel nagyon gyorsan készült el, szerintem kb. 5-6 perc lehetett. A pizza
méretre egyáltalán nem tűnt kicsinek, és ami tetszett, hogy egy kis rukkola salátát
tettek a tetejére. Bár kérdés volt számomra, hogy ez elsősorban esztétikai
tuning-e vagy az étel szerves része, de nekem bejön, ha egy négysajtos pizzán a
négy sajton kívül valami más is van (ami nem hús, mert az nem a négysajtos
pizzára való). Pár helyen a paradicsomot használják erre a célra, ami jó, de a
rukkola saláta még jobb, mert egy nagyon jó, egyedi, karakteres ízt ad az ételnek.
A
pizzatészta nagyon jól sikerült. Viszonylag vékony, de nem papírvékony, frissen
készült és ropogós. Külön kiemelném a szélét, két szempontból is. Az egyik,
hogy viszonylag kicsi része az ételnek, a feltétek szinte a teljes ételt beborítják,
a másik, hogy a frissessége és a minősége miatt abszolute fogyasztható, sőt,
kifejezetten finom része az ételnek.
Mintha egy sós kifli frissen érkezne a sütőből. A szósz is folytatta a
jó sorozatot. Paradicsomos, és az itáliai fűszerek érezhetők benne. Nagyon
kellemes, és a mennyiségével sem spóroltak.
A
sajtok is nagyon ízlettek, itt azonban már van egy kis kritikám. A sajtok
mennyisége igencsak nagy, ezzel nincs gond, de ha csak az ételt kóstolom, nem
mondanám meg, hogy ebben négy különböző sajt van. Markánsan érződik egy
nemespenészes sajt, ami a pizza egyes részein van. A maradék 3 sajt azonban
összeolvadt, így nem tudnám megmondani, maximum megtippelni, hogy mi lehetett
ez a három. Ez persze nem egy nagy gond, de én azért szeretem, ha el tudom
különíteni a sajtokat egy pizzánál. Ezzel együtt az egész étel nagyon jó.
Térjünk
rá a desszertre. Azonnal egy pozitívum volt itt is, hogy frissen készült ételt
kaptam, ami egyszerű, de mégis csábítóan nézett ki. A töltelék mennyiségét
tesztelve azonnal félbevágtam az ételt, és megnéztem, mennyi nutella vagy sajt
folyik ki belőle…hát nem sok. Úgyhogy bele is néztem az ételbe, és az alábbit
vettem észre:
Nos,
igen, ez nem túl sok…valahol abban a reményben voltam, hogy színig lesz töltve
az étel, nos, ebben tévedtem. Egyébként ezt leszámítva nagyon ízletes volt. A
sajt és a nutella keveréke nagyon ízletes töltelék, a tészta meg friss,
ropogós, szóval nem lehet rá panasz, tényleg csak a szélén jobb lett volna
kicsit több krém.
És
akkor most jön valami, amivel eddig még nem találkoztatok nálam: tegnapelőtt
tudtam meg, hogy a Bellozo Pécsett is kinyitja a kapuit, mint első vidéki
helyszín. Úgyhogy a Black Friday alkalmával úgy döntöttem, hogy bemegyek és
megrendelem ugyanazt az ételkombinációt, amit vasárnap ettem, és megnézem, mik
a különbségek.
A
hely Pécsen is kissé zártabb, mint az étkezőudvar kajáldái, ennek most is
nagyon örültem. A rendelést leadtam, amit azonnal felvettek. A várakozási egy
picivel hosszabbra sikerült, összesen nagyjából 10 perc volt, ugyanakkor az
étteremben majdhogynem telt ház volt, meg ez a 10 perc egyébként sem
kifejezettem hosszú. Szóval részemről ez is teljesen oké. Az ételek kinézetre
és ízre nagyjából hasonlóak, az olaszos fehling itt is megvan, a kiszolgálás is
kedves, így a továbbiakban csak a különbségekre megyek rá.
Kicsit
vastagabbnak tűnt a pizza tésztája itt. Ez abból a szempontból jobban bejött,
hogy
picit laktatóbb volt itt, viszont a ropogósságából vesztett az étel.
Helyenként itt is nagyon ropogósnak éreztem, de másutt kevésbé. Hasonló
kettősséget véltem felfedezni a desszertnél is. A tészta itt is finom, de azt a
frissességet, amit Budapesten tapasztaltam, itt most nem éreztem, lehet, hogy
kicsit hosszabb idő telt el az étel elkészítése és kiszolgálása között vagy nem
tudom. A töltelék tekintetében azonban jobb volt, ezt tényleg fullra
megtöltötték, és minden egyes falaton éreztem a nutellát és a mascarpone sajtot
egyaránt.
A két
helyszínen érződik, hogy azonos üzletláncból származnak, apró különbségek
voltak. Érdekes, hogy budapesti hely minőségében kifogástalan volt,
mennyiségben azonban apró hibákat találtam, míg Pécsett a mennyiséggel nem volt
semmi problémám, a minőségnél azonban apró hiányosságokat éreztem. Azonban itt
fokozottan hangsúlyozom az „apró” szót. Igazából egyik hiba, amit írtam, sem
olyan, ami a hely pozitívumait lerombolná, ezek javítható dolgok. Ha viszont
összegészében nézem, akkor finom ételek voltak, amikkel jól laktam, és vega
létük ellenére teljes értékű ételként funkcionáltak. Ami az árukat illeti,
1.480 forintot fizettem a pizzáért és a desszertért (Pécsett ma a Black Friday
miatt 20% kedvezmény kaptam), ami szerintem teljesen jó ár érte. Szóval
bátorítani tudlak titeket, hogy próbáljátok ki, akár Pesten éltek, akár Pécsett!
Bővebben
a helyről: https://www.bellozzo.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése