Kitűnik a tömegből – Grappa Pizzéria


Ez a cikk az www.ehenhalok.hu weboldal kérésére és támogatásával készült. Az eredeti cikk itt tekinthető meg: https://www.ehenhalok.hu/blog/kitunik-a-tomegbol-grappa-pizzeria-ertekeles-pecs


A Grappa Pizzériáról korábban már hallottam híreket ismerőseimtől, általában pozitívat, de 1-2 negatív is megjelent köztük, leginkább a fűszerezése kapcsán. Ezért már régóta ki szerettem volna próbálni a helyet. Múlt vasárnap végül sort kerítettem erre is. Nehéz volt választani, mivel a pizzáknak igen széles repertoárja van az étlapon, de e mellett néhány klasszikus étel is bővíti a kínálatot. Szerencsére nem egyedül voltam otthon, így rögtön kétféle pizzát is kipróbálhattam. Az egyik a GP-Ring HOT fedőnevet viseli, leginkább egy húsimádó pizzának lehet nevezni, melyen sonka, paprikás szalámi és bacon is található a sajt és az alap mellett, valamint koktélparadicsom is színesíti a repertoárt. A másik egy egyszerűbb, ám mégis különlegesebb fogás, a hely névadó pizzája, a Grappa, ami az alap-sajt kettős mellett rukkola salátát, parmezán sajtot és egy igazán minőségi alapanyagot, konkrétan pármai sonkát tartalmaz (no meg extra szűz olíva olajat). Mindkettőből egy 32 cm-eset rendeltem, és mellé desszert gyanánt egy adag profiterolt.

Az étel nagyon hamar megérkezett, amikor ránéztem az ehenhalok.hu órájára, 32 percet mutatott. Ez nálam igencsak rekord-gyanús szállítás, talán a Don Pepének volt egyszer egy hasonló gyors kihozatala, viszont a Plázában található étterem sokkal közelebb van hozzám, mint a Grappa.

Mindkét pizza kifejezetten nagynak tűnt, nagyobbnak, mint jópár másik 32 cm-es pizza, amit kóstoltam. Egyiket kíváncsiságból le is mértem, de tényleg 32 cm, szóval nincs itt baj (lehet más helyeken kaptam kisebbet?). A másik, amit elsőre észrevettem, hogy – nagyon sok más hellyel ellentétben – itt a mozzarella sajtot nem utolsó feltétként a pizza tetejére tették, hanem az aljára és rá a többi összetevőt. Ugyanakkor a tradicionális pizzákon is ez az elrendezés, így nekem ez abszolute pozitívan hatott.

A pizzákban közös elem volt a tészta, a szósz és a mozarella sajt. Tészta tekintetében a vékonytésztás vonalat követi a pizzéria. E téren érdekes összehasonlítási alapom van, ugyanis a rendelés előtt egy nappal Olaszországban is ettem egy pizzát (igaz, nem egy elit-étteremben). A kettőt összevetve az olaszországi még ennél is vékonyabb volt, szinte már papírvékony, de az igazat megvallva az nekem már annyira nem jött be, nagyon könnyen tört, ráadásul a szélénél kicsit túlkészült, így az eléggé égetté, keserűvé vált. A Grappa étele pont annyival vastagabb, hogy ezek a problémák nem jelennek meg.  A szósz is eltér az átlagostól, a paradicsom íze kiérezhető, azonban nem édes, mint sok másik helyen, hanem egy fűszeresebb, kissé pikánsabb alappal dolgoznak. Akiktől negatív visszajelzést kaptam, azok valószínűleg ezt az ízvilágot tartották kissé idegennek, de nekem bejött. Érdekesség, hogy a csípős pizzánál az alapot is csípősebbnek éreztem, nem tudom, hogy ez tényleg így volt-e (az étlap alapján nem), vagy csak a paprikás szalámi csípőssége miatt éreztem erősebbnek. Viszont nem éreztem azt sem túl erősnek, csak kellemesen csípősnek, maximum azokat fogja ez zavarni, akik nem szeretik a csípős ételeket (meg esetleg a gyerekeket). A sajtról sok extrát nem tudok mondani, nincs benne semmi különleges, de finom, a funkcióját ellátja.

A két pizza közül a GP-Ring HOT a húsfélék összességére és a csípősségre épít. Ennek jegyében a paprikás szalámiból igen tisztességes mennyiség került az ételre, de a sonka és a paradicsom is korrekt mennyiségben van jelen (baconből mondjuk tehettek volna kissé többet is rá). Kóstolva az elemeket, külön-külön nekem a bacon volt a kedvencem, jó ízű, ropogósra sült. A csípős szalámi és a sonka nyilván bolti termékek, de azért szerencsére nem a legalsó polcokból, mindkettő korrekt minőségű, a három együtt pedig minden húsimádó álma. A koktélparadicsommal viszont már van némi ellenérzésem. Nem konkrétan azzal, amit erre az ételre tettek, mert az finom volt. Viszont általában elmondható, hogy ez a paradicsom a legkisebb melegítéstől is tűzforróvá válik. Márpedig én melegen szeretem a pizzát, így amikor úgy éreztem, hogy már mikrózni kellene egy szeletet, akkor a forró paradicsom már kellemetlen tud lenni. Ilyen szempontból a sima paradicsomkarikákat jobban szeretem, ott kevésbé érződik ez a jelenség. Mindent egybevetve azonban ezzel együtt is nagyon ízletes és finom pizza, csak ajánlani tudom.

A hely névadó pizzája egészen más koncepcióra épül. A fő eleme egy minőségi alapanyag, a pármai sonka. Amikor egy ilyen pizzát készítenek, mindig fontos jó alaposan megválogatni a többi elemet. Nem szabad sok mindent mellé tenni, viszont olyanokat kell, amik ki tudják egészíteni ezt a fő alapanyagot, de nem annyira, hogy elnyomják (mint ahogy pl. egy csípős szalámi tenné). A rukkola saláta és a parmezán sajt ebből a szempontból átgondolt és okos választás, mindkettőnek megvan a maga különleges íze, de egyik sem olyan intenzív, ami egy húsételt elnyomna. A kivitelezés is jeles, az egész pizza nagyon harmonikus és istenien finom. Fontos hangsúlyoznom, hogy nekem semmi bajom nincs a pizzákon a hagyományos gépsonkával, de azért az nagyot ütött, amikor egy szelet sima sonkás pizza után kóstoltam meg ezt. A különbség leírhatatlan. A rukkola és a parmezán pedig remekül egészítette ki a sonka sósabb alap ízvilágát. Mindezt úgy, hogy mindhárom elemből tisztességes mennyiség került a pizzára (a salátából kifejezetten sok).

Egy háromnegyed pizza után bőségesen jól laktam (édesapám kb. felet evett meg, így még vacsorára is maradt), de a desszertre még kíváncsi voltam. Viszont bevallom kicsit féltem is tőle, mert a kicsit fagyott küldő és a doboz tetején lévő vízcseppek arra utaltak, hogy egy hűtött ételről van szó. És sajnos a félelmeim beigazolódtak: a profiterol belsejében lévő tejes krém konkrétan jégkristályos volt. Oké, hogy a profiterol nem egy meleg desszert, de ez azért túlzás…valószínűleg (mély)hűtésben volt az étel, és nem olvadt ki megfelelően, mire megkaptam. Ez egyrészt az ízére is kihat, másrészt az érzékeny fogú embereknek sem kellemes meglepetés. Másik oldalon viszont egyébként az ízekkel különösebb baj nincs. A tésztája jól készült, a belsejében a krém kellőképpen édes, a hozzáadott csokoládé viszont nem annyira, a csokoládé kesernyésebb íze is kiérződik benne, így a kétféle krém harmóniája jó. Összességében, ha nincs ez az előbb említett probléma, akkor ez egy nagyon finom desszert lehetett volna.

A 3 étel összesen 4.600 forintba került. A hely kicsit magasabb árkategóriás, mint az átlag pizzériák, ugyanakkor azt gondolom, hogy minőségben is ad ennyivel többet. Meg ha abba gondolunk bele, hogy ez a 4.600 forint 2 ember ebédje (amiből az egyikhez desszert is dukált) és még egy vacsorája volt, akkor azért egyáltalán nem beszélhetünk extrém magas árról. Ha külön-külön nézem a 3 ételt, akkor a GP-Ring HOT pizza is magasan ütötte az elvárt szinten, de a Grappának még arra is sikerült rátennie egy jó nagy lapáttal. A desszertbe sajnos csúszott némi hiba, de remélem, hogy ez egyedi eset volt. Összességében nagyon finomat ettem, és még biztos fogok próbálkozni a hellyel. Ajánlom nektek is kipróbálásra mindenképp, márcsak azért is, mert ki merem jelenteni: ez azon kevés pizzák egyike, amit 100 másik közül biztosan felismernék.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról