Ebédmenük – Kóstolda
A
Kóstolda nevű hely már tavaly nyáron megnyitott, de nekem valahogy kimaradt
eddig az életemből. Talán azért, mert az A’la Carte kínálatuk már magasabb
éttermi árkategóriájú, ebédmenüket pedig sokáig nem igazán ettem. Nemrégiben
azonban jobban rászoktam erre, és ekkor láttam a helyet a Király utcában. És
ezután ismertem meg a hely speciális jellegét. Ugyanis Pécs első
cigányétterméről beszélünk, ahol a szakácsok, eladók egyaránt romák. Ez
sokakban sztereotípiát válthat ki, ugyanakkor szerintem az autentikus
cigánykonyhánál nincs jobb konyha a világon. Egy ebédmenünél nyilván azért nem
várható el az a szint, itt beérem azzal, hogy legyen finom és lakjak jól vele.
Ezekkel a gondolatokkal mentem be első alkalommal az étterembe, amit másnap egy
újabb látogatás követett. Egyetlen apró hátránya a mai elemzésemnek, hogy húsos
főételt még nem kóstoltam a helyen, így a teljes képhez még vissza kell mennem
legalább egyszer, de más helyekről is írtam már húsmentes ételről, úgyhogy ez
nem jelent gondot.
A
menü viszonylag egyszerű, egyféle leves van, és kétféle főétel közül lehet
hozzá választani, 1.300 forintért. Az első alkalommal egy zöldbablevest kértem,
fokhagymás-tejfölös lángossal. Ez egy kicsit necces választás, mert a zöldbab
nem tartozik a kedvenc zöldségeim közé, de majd meglátjuk. A második alkalommal
sertésgulyást ettem túrógombóccal, amihez epermártást tálaltak.
Ételek
tekintetében az egyik nap a levest szinte azonnal tálalták, másodszor kb. 6-7
percet várnom kellett rá, de ez bőven vállalható, a főétel meg azután érkezett,
hogy a levest megettem. Profi és kedves kiszolgálás mindkét alkalommal. Maga a belső tér is oké, egyszerű, de esztétikus, néhány szép fotóval és egy jó hangulatú üzenettel színezve az amúgy fehér belteret.
Az
ételek közül a zöldbableves meglepő módon ízletes volt (mármint azért meglepő, mert annyira nem szeretem a zöldbablevest). Nem tudom, hogy húsos
alaplével dolgoznak-e vagy a fűszerezés teszi, de nagyon intenzívnek éreztem a
leves ízét. A benne lévő zöldségek fajtája nem sok (sárga és fehérrépa,
zöldbab), viszont igen emberes mennyiséget adtak mindegyikből, tipikus laktató
leves. És egyébként még a zöldbabot is egész ízletesnek éreztem benne. Szóval
erős kezdés.
A
lángos érkezésekor kicsit megmosolyogtam, hogy az egyébként teljesen hétköznapi
bolti tejfölt tálaló pohárkában szervírozták. Alapvetően nincs ezzel baj,
viszont teljesen felesleges. A külön tálalóedény alapvetően nem esztétikai kérdés,
hanem olyankor szokták használni, amikor a leves/mártás rontana egy másik elem
állagán, ha sokáig lennének együtt (például chipseknél vagy más ropogós
elemeknél). Egy lángostészta esetén ilyen funkció nincs, ezt nyugodtan
rátehették volna magában. Persze ez nem nagy hiba (ha lehet egyáltalán hibának
nevezni), csak gondoltam, hogy egyszer már megírom, ha ilyen történt.
Maga a lángos kicsit langyos volt számomra, egy icipicit melegebben szeretem.
Ugyanakkor nem arról van szó, hogy kihűlt volna, vagy, hogy nem friss étel
melegített verzióját tették elém. Inkább azt tudom elképzelni, hogy a lángost
kb. akkor kezdték el készíteni, amikor a levest elkezdtem enni, viszont a meleg
levessel egy picit vártam, mielőtt megettem volna. A lángos tésztája egyébként
nagyon finom, jól átsült, örültem, hogy merték használni a fokhagymát, és
végülis kettő is dukált belőle, bár azért egyik sem a strandi lángosok mérete.
A
második alkalommal ugyebár a sertésgulyást kóstoltam meg. Már az előző leves is
nagyon ízlett, de ez még annál is jobban sikerült. Pont annyira sós, amennyire
kell, pont annyira csípős, amennyire kell, a hús puha maradt, a zöldségek
bőségesek benne. Ráadásul még egy szelet kenyér is dukált mellé, ami külön
figyelmesség. Szóval nagyon ízlett.
Végül
a túrógombóc maradt. Az ízesítése nagyon különleges, nem csak a hagyományos
édes-túrós ízt lehet érezni, bátran használják a citromhéjat, de egy kis vaníliás
ízt is éreztem, és egy csipetnyi sót is, kiemelve az édesebb ízeket. Rajta porcukor
és morzsa, utóbbi jó ropogós, tetején pedig az epermártás, amiben valóban
érződött az eper íze, kicsit fanyar, savanykás vonalat képviselt, de ez nagyon
illet az ételhez, és hőmérsékletben is passzolt a hideg mártás a meleg
gombóchoz. Két apró kritikám van, az egyik, hogy a mártás kicsit eláztatta a
morzsát (itt például jó lett volna a tálalóedény, hogy a morzsa ropogós
maradjon), a másik, hogy a 3 kis gombóc azért összességében nem volt igazán
laktató, ebből még tudtam volna enni. A levessel együtt azonban abszolute jól
lehet vele lakni.
Ezt a
helyet gyakran kritizálják az árkategóriája miatt. A menüje azonban 1.300
forint, ez bőven vállalható, ennél jócskán vannak drágább helyet (és a 2-3
héttel ezelőtti elemzésem óta a Neked Csak Szofi ára is ennyi lett), és azt nem
mondom, hogy ez volt a legnagyobb mennyiség, amit menüben ettem, de azért oké
volt. És tulajdonképpen komolyabb kritikát nem tudok megfogalmazni, a tálalóedényes
dolog inkább csak apróság (vagy akár szőrszálhasogatásnak is nevezhetném),
mindegyik étel, amit ettem, ízlett, szóval biztos, hogy vissza fogok még térni.
Talán egyszer még az A’la Carté étlapot is kipróbálom.
Értékelésem:
9/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/K%C3%B3stolda-404317776420397/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése