Egyszerű, de nagyszerű – Don Pepe, Pécs, sonkás-császárszalonnás-fokhagymás pizza
Azt,
hogy mostanában ennyi gasztronómiai cikket írok, kicsit a Don Pepének is
köszönhetitek. Annak idején ez volt az első hely, amiről írtam, akkor még nem a
Véleményes blog, hanem a Don Pepe „Önkéntes gasztroblogger” nevű játékában. Az
ott készült cikk a blogomra is felkerült, itt megtekinthetitek. A blogom első
„új” gasztorcikke is a Don Pepéről került be, az akkori kacsamájsalátával kapcsolatban
azonban vegyes érzéseim voltak. Nemrégiben úgy gondoltam, hogy már hosszú ideje
nem rendeltem onnan, ideje egy újabb próbának. Ezúttal egy
hatalomkártya-versenyre a MozaIQ Caféba rendeltem ételt. Ott elég ad hoc módon
tudok csak enni, így evidens volt, hogy pizzát kérek. A legutóbbi után most úgy
gondoltam, hogy egy másfajta próbát teszek, és egy olyan ételt kérek, amiben
semmi rendkívüli alapanyag nincs, kevés feltétet tartalmaz, így a pizza
tésztájával, szószával és az étel egységességével kell meghódítania. A Netpincéren az aktuális ajánlatok között szerepelt egy tetszetős pizza, ami
akciós árban volt: A sajt-paradicsom-tészta alapon kívül csak sonka és
császárszalonna, valamint fokhagymás tejföl található benne. Ez eléggé
szimpatikus, nem is néztem tovább.
Az
étel nagyon hamar – alig több mint fél óra alatt – megérkezett. A pizza látványra gyönyörű volt, az egyetlen,
ami kicsit zavart, hogy nem lett felvágva, mivel nem volt nálam vágóeszköz,
ezzel kicsit meg kellett küzdenem. De ez azért túlélhető probléma, szóval
ugorjunk is!
Tésztából
ezúttal a klasszikusat választottam, nem szeretem a nagyon vékony verziót.
Erről a tésztáról ki merem mondani, hogy az egyik legjobb, amit eddig ettem.
Ropogós, friss és nagyon finom. Az az érdekes, hogy igazán nem tudnám kiemelni,
hogy ebben mi annyira különleges, nincs semmi rendkívüli az ízében, de az
igényessége, és az, hogy jól harmonizál a többi összetevővel, önmagában elég
volt ahhoz, hogy kiemelkedőnek tekintsem.
A
paradicsomos alap folytatta a remek sorozatot. A tésztával ellentétben ez
nagyon is kitűnt a legtöbb pizzéria paradicsomos szószához képest, amikben
rendszerint inkább az édes íz dominál. Itt nem, ez egy nagyon karakteres,
fűszeres szósz, de a paradicsom íze ebben is meghatározó. Számomra ez egyedi és
különleges volt, nagyon ízlett. Azon gondolkodtam, hogyha csak a sajt, a szósz
és a pizza lenne, akkor is remekül ellennék ezzel az étellel.
A
feltétek közül a sonka és a császárszalonna teljesen rendben voltak. Nem azt
mondom, hogy kiemelkedőek, de ezek azért elég alap feltétek, így nyilván
világmegváltó dolgokat nem lehet tőlük elvárni. A funkciójukat ellátták, ez a
lényeg. Hanem a fokhagymás tejföl már annál érdekesebb volt. Abban sincs semmi
extra, a fokhagyma íze szerencsére jól kiérződik belőle. Ami miatt mégis
kedveltem, hogy nagyon jól kiegészítették egymást a paradicsomos szósszal.
Egyik kicsit fűszeresebb, pikánsabb (de nem csípős), a másik lágyabb,
krémesebb. Nálam ez nagyon működött. Egyébként még azon is elgondolkodtam, hogy
hogyan működne ez a pizza egy csípős alappal. Szerintem jól, sőt, ez az
összhang talán még erősebb lenne. Lehet érdemes lenne kipróbálni J
Még
nem ettem aznap, amikor a pizzát rendeltem, és lehetett már vagy délután 3 óra,
de a harmadik negyed után a negyediket már nem voltam képes megenni. Azt gondolom,
hogy két nem nagyétkű embernek elég belőle egy, az egész megevéséhez már jó
nagy étvágy kell. Az ételért 1.490 forintot fizettem a kiszállítással együtt,
nyilván van ennél olcsóbb pizzéria, de lényegesen drágább is. Ár-mennyiség arányban
szerintem abszolute rendben van a dolog.
Összességében
a véleményem nagyon pozitív volt a pizzáról. Nem is elsősorban a feltétekről,
mert azokban sok különleges nem volt (ettől még ízlettek). Sokkal inkább az,
hogy ez a pizza után úgy éreztem, hogy a Don Pepének (legalábbis a pécsinek
biztos) egy olyan jó alapja van – ha a tésztára és a szószra – gondolok, ami
mellé gyakorlatilag akármilyen feltétet kérek, abból biztos jó étel lesz. A
pontszámom is ennek szól.
Bővebben
a helyről: https://www.donpepe.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése