Kiket (nem) akarunk a Ferencváros ellenfelének?


A jót könnyű megszokni. Így (remélem) mindenki örömmel konstatálta, hogy a Vidi tavalyi sikere után idén a Ferencváros is eljutott az Európa Liga csoportkörbe. A tavalyinál ez most valamivel nyögvenyelősebbre sikerült, egyrészt, mert az utolsó fordulóban még ki-ki meccset kellett játszani az EL-csoportkörért (a fehérvári gárda ekkor már biztos csoportkörös volt, a kérdés csak az volt, hogy melyik Kupában lesz az), másrészt elég sokáig kellett izgulni a Suduva elleni mérkőzésen a továbbjutásért. De a siker megvan és most csak ez számít! Innentől már örömjáték lesz, de a koefficiens szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hány pontot szerzünk! Éppen ezért a tavalyi évhez hasonlóan idén is megvizsgálom, hogy melyik kalapból kit szeretnék, és kit kéne elkerülni! Mivel 36 csapat kielemzése nem reális elvárás, szokás szerint minden csoportból csak 3-at fogok részletesebben kiemelni.


1.      kalap:


A leginkább közönségcsalogató: Manchester United – voltak a csapatnak bukdácsolásai, és azért nyilvánvalóan nem minden idők legjobb United-e a mostani, de azért tény: a Manchester United az mindig Macnhester United marad! Egy tradicionális, klasszikus csapat, ami bármikor megtölti a Groupama Arénát (bár szerencsére úgy tűnik, erre a Fradi önerőből is képes). És azért a mai napig tele van sztárjátékosokkal, az edzőjük pedig egy régi legendás csapattag. Semleges nézőként kívánni sem tudnék jobbat!



Talán a legverhetőbb: FC Basel – az nem kérdés, hogy ebben a kalapban senki ellen nem esélyes a Fradi. De ha a keretek erejét megnézzük, a svájci gárda eléggé alulmarad a többitől. Azon kevés csapatok egyike, ami 100.000.000 Eurós keretérték alatt van, sőt, alig haladja meg az 50.000.000-t, ami nem sokkal több, mint a Ludogorets értéke, és jócskán elmarad a Dinamo Zagrebétől. Ráadásul van velük kapcsolatban kellemes emlékünk is, 2012-ben a Videoton már megmutatta, miként lehetne legyőzni őket.



Akit el kéne kerülni: Sevilla FC – szinte leírhatnám ugyanazt, amit tavaly. Az egyik legerősebb csapat a kalapban, sőt, koefficiens szerint a legerősebb, rendszerint komolyan veszi az Európa Ligát, a keretének összértéke szintén brutálisan magas. Ezzel párhuzamosan viszont azért nincs akkor marketing értéke, mint mondjuk a 2 angol csapatnak. Ez a kombináció ebben a formában nem szerencsés.





2.     kalap:


A leginkább közönségcsalogató: PSV Eindhoven – meglepő módon itt már a második kalapban sincsen olyan igazi sztárcsapat, mint amilyen tavaly az AC Milan volt, ezek a csapatok mind be tudtak kerülni az első kalapba. Az egyetlen kivétel talán a holland elitalakulat, akik rendszeres Bl-résztvevőnek számítanak, így nagy érdeklődésre lehet számítani magyar részről is. Ez utóbbihoz Dzsudzsák Balázs neve is hozzátesz, aki bár már régen nincs a csapatnál, annak idején Balázs érkezése a figyelmet a hollandok felé fordította, ami nem múlt el teljesen. Ha halálcsoportba akarunk kerülni (biztosan…), akkor az legyen inkább az Eindhoven.


Talán a legverhetőbb: APOEL – 2 olyan csapat van ebben a kalapban, akinek a kerete nem szignifikánsan értékesebb a Ferencvárosénál, az Asztana és az APOEL. A kettő közül azonban több szempont is inkább a ciprusiak felé billenti a mérleget. Egyrészt az Asztana a selejtezőkörökben meggyőzőbbnek tűnt az APOEL-nél, másrészt az a kazah utazás nem igazán kívánatos. Külön érdekessége lenne az összecsapásnak, hogy az APOEL jelenlegi edzője az a Thomas Doll, akit tavaly éppen a Ferencvárosból küldtek el az eredménytelenség miatt. Így mindenképp pikáns összecsapás lenne.



Akit el kéne kerülni: Krasnodar – az orosz csapat mellett semmi nem szól. A koefficiensük alapján a PSV mögött a 2. legerősebb ellenfél, a keretértékük brutális, a Diósgyőr révén elég kellemetlen emlékünk fűződik hozzájuk, ráadásul ki a fene szeretne Oroszországba utazni EL meccset játszani? Hát a Fradi és a szurkolói biztosan nem…jobb lenne inkább elkerülni!




3.     kalap

A leginkább közönségcsalogató: Feyenord – a másik tradícionális holland csapat is érdekes lenne. Amikor 15 éve a Fradi UEFA kupa csoportkörben szerepelt, akkor egyik ellenfele éppen az akkor még Babos Gáborral felálló holland Feyenord volt, aki ellen hazai pályán 1-1-et ért el a csapat (érdekesség egyébként, hogy a Basel is szerepelt ebben a csoportban, így akár 3 helyen is egyezhet az akkori csoport a mostanival, ha összejönne). Azt gondolom, hogy ez már önmagában megadná a pikantériáját a mérkőzésnek, és azért ennek a holland csapatnak is van már nemzetközi múltja. Ráadásul e mellett még talán nem is a leginkább verhetetlen csapat a lehetséges opciók közül.


Talán a legverhetőbb: Rosenborg – ebben a kalapban már 3 olyan csapat is van, akinek a keretértéke a Ferencváros alatt van, a 2 skandináv bajnok és az azeri csapat. A norvég bajnokcsapattal szemben már a BL playoffban szívesen játszottunk volna, akkor a Dinamo Zagrebnek erről más volt a véleménye. Most itt a lehetőség újra, amit szerintem nem vennénk rossz néven. Masszív alapjátékkal rendelkező, de igazából nem klasszisokból álló csapat, ezen a szinten az ilyen csapatok ellen győzelmeket kell hozni, ha valamit el akarunk érni.

Akit el kéne kerülni: Getafe – nézők ide vagy oda, itt már el kell kerülni a top-bajnokságok csapatait a 3. kalapból. Ez nem lesz egyszerű, mert 4 is van közöttük, ám nekem egyértelműen a két spanyol tűnik a veszélyesebbnek. A két csapat értéke között nagyon kevés különbség van, szinte említésre sem méltó. Ami miatt a Getafe-t írtam ide, az az, hogy a második számú katalán csapatnak valamivel nagyobb tradíciója és nemzetközi ismertsége van, így közönség szempontjából mindenképpen kívánatosabb lenne, mint a főváros melletti gárda. Bár a legjobb lenne mindkettőt elkerülni!


Hogyan vélekedhet a többi csapat?

A negyedik kalapban az idei évben is van néhány elég kellemetlen klub, Elég ránézni a BL-múlttal is rendelkező Rangersre, Alkmaar-ra vagy Trabzonsporra. A legtöbben szerintem őket akarják elkerülni, rajtuk kívül bárki jó. Ha a koefficienseket nézzük, akkor a Fradi a Kolozsvárral holtversenyben a leggyengébb csapat. Ha viszont a játékoskeret értékét vesszük alapul már nem biztos, hogy ez az álomsorsolás. Az előbb említett csapatok mellett a Guimares értéke is 50.000.000 Euró körül mozog, ez a négy csapat anyagiakban jóval erősebb, mint a többi. Utánuk jön a Kolozsvár közel 26.000.000 Euróval. Ezután azonban megközelítőleg azonos (kicsit több mint 20.000.000 euró értékkel) rendelkezik a Lugano, a Linz és a Ferencváros. A többi csapat értéke azonban ennél jóval alacsonyabb. A legolcsóbb gárda idén is a Dudelange, a keret értéke alig haladja meg a 4.000.000 Eurót. Ezeket alapul véve azért nem lesz nagyon szomorú az a csapat, aki a Fradit kapja ebből a csoportból, de külső szemmel nézve nem is ez a legszerencsésebb sorsolás.

Ennyit az esélylatolgatásról, a többi majd kiderül ősszel. Addig is Hajrá Fradi (legalábbis a nemzetközi porondon)!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról