BL- és Európa Liga elemzés, élő közvetítés a sorsolásról

Körülbelül fél óra múlva kezdetét veszi a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtáblájának a sorsolása. Sajnos már csak egyetlen magyar csapat maradt érdekelt, a Ferencváros (bár a Budapest Honvéd még az óvásával akár tovább is juthat, erről majd még írok). A mai cikkemben élőben követem figyelemmel a sorsolást, de előtte kicsit kielemzem a lehetséges ellenfeleket és írok a másik 3 magyar csapatról is.


A sorsolás kezdetéig kicsit több mint fél óra van, nézzük meg a 3 már kiesett csapat eredményét:

Nagyon hosszú idő után a legszégyenteljesebb teljesítményt a MOL Fehérvár csapata hozta, ugyanis bár a Zeta ellen még könnyedén továbbjutottak, az FC Vaduz másodszor vált a magyar csapatok rémálmává. A hazai 1-0-ás sikert követően ugyanis idegenben 1-0-ás vereséget szenvedett a csapat, majd a hosszabbításban kapott 2. gól végképp megpecsételte a csapat sorsát. A legnagyobb problémát nem is az eredmény jelentette, bár az is elég gáz, de az idegenbeli játék...kb. mintha 0-0-ra játszottunk volna, ami azért egy harmadannyi keretértékű csapat ellen megbocsáthatatlan. Ráadásul Nikolics mester a folyamatosan formán kívül játszó Scsepovicsot erőltette most is. A hétvégén egy alkalommal Hodzic-Futács csatársorral játszottunk, rögtön született 4 gól. Egyszerűen nem értem. A csapat 5 éve nem szerepelt nemzetközi porondon, így a koefficiense erősödni fog, de jövőre is a 3. forduló kiemelésének határán lesz. Ezt pedig idén jó lett volna bebiztosítani.

A Debrecen tulajdonképpen az elvárhatót hozta. A papíron erősebb, de játékosállományban minimálisan gyengébb albán csapatot magabiztosan kiejtette, a Torino azonban más kávéház volt, ellenük 2 sima vereség. Sajnos ők gyengülnek, mert 5 éve EL playoffig jutottak, de ebben nem volt több.

A Budapest Honvéd is viszonylag magabiztosan hozta a papíron erősebb, de egyébként keretben gyengébb litván csapat ellen az összecsapást, utána pedig igen tisztességgel helyt állt a Craiova ellen is. Ami azonban a meccs végén történt, az vérlázító. Persze, szurkolói rendbontások vannak, de a bírót kiütni egy hanggránáttal azért jóval több annál, mint amit el lehet fogadni. A Honvéd nem véletlenül nyújtott be óvást, amit reálisan nézve meg kellene, hogy adjanak. Hiszen azért egy ilyen típusú támadás kihat a játékosokra és a koncentrációjukra, döntően mérkőzést befolyásoló tényező, főleg egy büntetőpárbaj előtt. Az az érvelés pedig, hogy azért nem fújták le azonnal a meccset, mert a román csendőrség nem tudta volna garantálni a Honvéd és a bíró biztonságát, egyszerűen agyrém! Ilyen esetben péntek reggel hivatalból ki kellett volna zárni a Craiovát és 3-0-al a Honvédnak adni a meccset. És persze lehet mondani, hogy oké, de a Honvéd 180 perc alatt nem lőtt gólt. De nem is kapott, és az ellenfél se lőtt, pedig a költségvetésük kb. háromszor akkora. Akkor ők megérdemlik a továbbjutást? Nagyon remélem, hogy a román csapat kizárása lesz a vége, nem is agyon tudok mást elképzelni.


Na de térjünk vissza a Ferencvárosra! 2 továbbjutásukkal ők már azt elérték, hogy jövőre minden bizonnyal 1 fordulós kiemelésük bárhol lesz, ezen kéne még javítani. A Dinamo Zagreb nagyon kemény ellenfél, de ha kiesnek, még akkor is érdekeltek lehetnek az Európa Ligában.

Továbbjutás esetén az alábbi ellenfeleik lehetnek:

APOEL (ciprusi)/Qarabag (azeri)
Maribor (szlovén)/Rosenborg (norvég)
Young Boys (svájci)
Slavia Praha (cseh)


Kiesés esetén az alábbiak:

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)/Suduva (litván)
Ararat-Armenia (örmény)/Szaburtalo Tbiliszi (grúz)
Riga FC (lett)/HJK (finn)
F91 Dudelange (luxemburgi)/Nomme Kalju (észt)
Sheriff Tiraspol (moldovai)/AIK (svéd)


Továbbjutás esetében talán azt mondhatjuk, hogy a Maribor-Rosenborg páros lenne a legkívánatosabb. A 2 csapat játékoskerete 14 és 17 millió Euró körül van, ami kevesebb, mint a Fradié (kb. 20 millió). Még az APOEL-Quarabaggal is kiegyeznék a 23 ill. 16 milliós értékkel. A két bekapcsolódó csapat kerete jóval erősebb, a Prágáé 46, a svájciaké 65 millió körül alakul.

A "kieső csoportunk" elég szerencsés, mert mind a Ludogorets, mind az Asztana a másik csoportba került, ahogy a kellemetlen emlékű BATE is. A párosítások közül az örmény-grúz kettős játékoskerete egyaránt 6.000.000 Euró körül van, közülük bármelyik jó lenne. Még ennél is egy fokkal jobbnak tűnik a luxemburgi-észt párosítás a 4-4 milliós kerettel. Egy kicsit nehezebbnek tűnik a Riga-Helsinki páros a 8, ill 5-milliós keretükkel. Nehezebb, de talán kezelhető a moldáv-svéd páros, ott már a keretek 12-15 millió körül vannak. A legnehezebbnek a Maccabi tűnik, a 21 milliós keretük elég kemény, nem kérdés, legyőzik litván ellenfelüket, az nagyon necces lenne. De egyszer talán már a Fradinak is lesz szerencséje a sorsolásnál.

De miközben beszéltem, elkezdődött a műsor! Kis visszaemlékezéssel kezdünk a tavalyi liverpooli sikerről.

A sorsolás a bajnoki ággal kezdődik 4 kiemelt és 4 nem kiemelt csapat a és páros, itt még tiszta sor minden!

Egy pillanatig láttuk a ferencvárosi képviselőt is :)

Rögtön velük kezdik, a Dinamo és a Fradi győztese otthon kezd, ellenfele a Maribor-Rosenborg
kettős győztese. Ez nem rossz sorsolás.

A szerencse mondjuk fontosabb a másik ágon, mert ha továbbjutunk a Dinamo ellen, biztos a csoportkör, ha viszont kiesünk, akkor nem.

A többi párosítás:

Cluj/Celtic - Slavia Praha
Young Boys - Zvezda/Köbenhavn
APOEL/Quarabag - Ajax/PAOK

Eddig nem lehetünk elégedetlenek, de én jobban izgulok az alsóági sorsolás miatt.

Egyelőre ennyi, folytatás az Európa Liga sorsolásával!

Sajnos betegség miatt lemaradtam erről a sorsolásról. Hát, ahogy az lenni szokott, megkaptuk kb. a legnehezebb ellenfelet, akit lehetett a Maccabi Tel Aviv formájában. A csapat tavaly kiejtette a Ferencvárost az Európa Ligából! Azóta mondjuk sokat erősödött a magyar csapat, de így is messze a legerősebb ellenfelet kapta a Fradi. Hacsak a litván Suduva nem tesz róla, hogy ne így legyen.

Ami biztos, hogy 2 nagyon kemény összecsapás vár még a Ferencvárosra. De ha csak az egyiket is sikerül behúznia, megvan a csoportkör. Ezért kell szurkolni!

Köszönöm a figyelmet!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról