Élő közvetítés a Dal 3. fordulójáról

Kis késéssel, de hossz idő után megkezdjük a mai élő közvetítést az Eurovízióról. A zsűri nyilatkozott, de sok mindenről nem maradtam le. A saját véleményeimet közben fogom írni.

1. És már itt is az első produkció, a Leander Killsé. Nagyon megleptek a srácok (nem hallgattam meg előre egyik dalt sem). Tavaly már próbálkoztak egy vegyes akusztikus-metalos dallal az előválogatón, az nem tetszett a zsűrinek. Most teljesen új stílusban képviselték magukat, és nekem bejött. Kicsit emlékeztet Leander az apjára, amikor country zenét játszott. Az ének kiváló, a hangszerelés bejött. Nem tudom, mennyire Eurovízió kompatibilis ez, de bejött. Pontszámom: 9

Az alábbiak szerint fogok én pontozni ma:

10 pont: Remek produkció, remek dal, nagyon tetszett, azonnal vinném Eurovízióra.

9 pont: Nagyon bejött a produkció, Eurovízióra még nem tudom, hogy vinném-e, de az tuti.

8 pont: Személy szerint bejön a dal, jó hangzás, jó előadás, de azt már nem tudom, hogy kivinném-e.

7 pont: Nem rossz, nem rossz, de a dal átlagos. Az előadás jó, de nekem ez már nem emelkedik ki a mezőnyből.

6 pont: Tipikus 12 egy tucat dal átlagos előadással, annyira nem jött be.

5 pont: Még az átlagnál is közhelyesebb, gyengébb produkció, előadás is maximum közepes.

4 pont: Már-már kínosnak érzem, mialatt hallgatom. Én nem tettem volna a TOP 30-ba látatlanul sem.

1-3 pont: nem tudom, milyen összeesküvés révén került ez a TOP 30-ba.

Leanderék csak 29 pontok kaptak a zsűritől. Ez meglepett, szerintem ennél jobb volt. Közönségtől 9 pont, összesen 38.


2. Petruska Attilát hallgathatjuk, akit már 2016-ban megismertük. Én ott kicsit túlzásnak éreztem a sok dicséretet, amit a dal kapott. Ez most jobban bejön. Egyszerű, de dallamos egész, és Attila magas hangjai is bejönnek a refrénbe. Minden évben van az Eurovízión 1-2 ilyen egyszerű, aranyos, szerethető produkció. Az viszont egy másik kérdés, hogy egy ilyennel ki lehet-e emelkedni. Szerintem Magyarországnak ennél egyedibb kell egy jó eredményhez. Pontszámom: 8.

Mező Misi és Both Miki is dicséri a produkciót, egyikük a lazaságot, másikuk a dalban megjelenő érdekes kontrasztot és a problémafelvetést. Vajon a pontszám is ezt tükrözi?

8-8-8-9= 33 pont, az nem rossz, a nézők hozzáadnak 7-et, a vége 40. Ezzel az élre áll Attila.


3. A harmadik formáció számomra új, őket nem ismerem. Mint kiderült, székelyudvarhelyi csapat, ez nálam már egy pozitív hendikepp. A dalcím nem bizalomgerjesztő, de meglátjuk. Szóljon a Monyó Project.

Egy lassú dal. Az énekesnő hangja kellemes, de számomra nem kiemelkedő...és most jött a magas rész...lehet ezt még visszavonom :) Ezeket a háttérben lévő céltáblákat annyira nem értem. A dalt rossznak nem nevezném, a zenekar is tetszik. De inkább egy lassú méregnek érzem ezt a dalt. Szerintem, ha még 3-4-szer meghallgatom, nagyin tetszeni fog Ezzel csak az a gond, hogy a Dalversenyen elsőre kell tetszeni. Pontszámom kis jóindulattal: 8.

Vincze Lilla dicséri az egyediséget és az éneklést, bár megjegyzi, hogy az ének és a szöveg kicsit lehetne jobb. Mező Misi a zenét dicséri, az énekesnőt kicsit kritizálja. Feró megvédi kicsit, szerinte megvan az a magas hang, csak most nem jött annyira ki. Én egyébként nem éreztem olyan vészesnek. Feró a női basszusgitárost is kiemeli :)

Ma jobb fej vagyok a zsűrinél :) Náluk 4x7 és a nézőké is 7, azaz 35 pont. Nekem ennél jobban tetszett.

Attla határozottan megváltozott a 3 évvel ezelőttihez képest :)

4. Nagy Bogit nagyon várom. Bár a gyerek-tehetségkutatókat nem szeretem, amikor Bogit hallottam, ő nagyon tetszett nekem. Vajon Caramel dalával mit tud hozni?

A dal a szülői ház elhagyásáról szól, amit Bogi fiatalon megtapasztalt. Aranyos, kissé naív dallam, illik az énekesnőhöz. Ezt a karikás emelkedést én tuti nem vállalnám be :). Ugyanakkor sem az éneklést, sem a dalt nem tartom összességében annyira kiemelkedőnek. Bogi kicsit megilletődöttnek tűnik itt. Minden jóindulatom mellett a pontszámom: 6.

Both Miki a dal tartalmát dicséri és fejti ki jobban, tetszett neki az emelkedős-gyerekkori fotós rész. Feró szerint jó dal, jó csaj, ennél több nem kell.

A pontok: 8-9-8-8= 33, plusz a közönségtől egy nyolcas, ami 41. Úgy tűnik, ma nem vagyok összhangban a zsűrivel. Bogi ezzel a lista élére kerül de a mezőny szoros.

5. Egy dallamos metál következik a barátságról a Salvus zenekartól. A beállás a tavalyi Leander Kills-re emlékeztet :). Ez a stílus ebben a döntőben először hangzik el, ugyanakkor sajnos nem érzem azt, hogy a stíluson belül ez a produkció kiemelkedne. Egyébként különös problémám nincs vele, de annyira nem is fogott meg sem a dallam, sem a szöveg, sem az előadás, és a háttér is elég tipikus. Pontszámom: 7.

Nagy Ferónak tetszik a rockcunami, kiemeli, hogy nem ijednek meg a versenyzők, neki tetszett, szeretne találkozni. Lilla szerint is odavágták, tetszik a dal felépítése is, hitelesnek és szeretettelinek érzi, de a refrént megemelné a vokállal.

Zsűri: 7-7-8-6, azaz 28, a közönségnél 8, összesen 36 pont, ezzel kicsi az esély, hogy automatikusan kijutnak.

Kis beszélgetés, addig is nézzük vissza a tavalyi Leander Kills produkciót. Szerettem anno.

https://www.youtube.com/watch?v=ph4a5s0vFUk


6. Érdekesnek ígérkezik a következő produkció. Az első találkozás érzéséről fognak énekelni, a dal címe is az, hogy "forró". Az előadó a Ruby Harlem. Kellemes a dallama, könnyed, egyszerű az egész. De sajnos körülbelül ennyi, amit érzek. Sem az előadásmódban, sem a dalban nem érzek semmi olyat, ami engem nagyon megfogna. Nekem sajnos eddig a leggyengébb produkció a mai válogatón. Ettől nem lett forró a hangulatom. Pontszámom: 6.

Zsűri: 9-8-7-9. Közönségtől 7, összesen 40. Úgy látszik, ma tényleg nincs összhang köztem és a zsűri között.

Majd a reklám alatt kipihenem magam. Addig is írjátok meg, hogy nektek mi tetszett!


Szünet után visszatértem, és jön Pápai Joci. Apjáról énekel. Azt már tudjuk, hogy a közönség anno szívébe zárta őt, viszont ritka, hogy ugyanaz az ember kétszer egymás után képes Eurovízión igazán kiemelkedőt alkotni. A stílus tipikus Pápai Jocis, neki vitán felül ez áll jól. Kicsit az Özönvízre emlékeztet a dallamvilága. Megríkatott, tetszik, őszinte. Tetszik, hogy most nem próbál a külcsínyre törekedni, kiáll és őszintén énekel. Ennek azért tud ereje lenni. A pontszámom: 9.

Ferónak kicsit patikamérlegesnek tűnt az eleje, de nagyon tetszett. Lilla is megdicsérte.

Zsűri: 8-8-9-8, közönség: 8, ez 41 pont, sima továbbjutás szerintem.

8. Kíra következik a maradj még c. dallal. Nem tudom, lehet bennem van a hiba, de ez nekem nagyon nem akar összeállni. Valahogy sem a dal, sem a koreográfia, sem az előadás nem az igazi szerintem. Egyszerűen üresnek érzem, aminek nem tudom mi az oka. Pontszámom: 5.

Both Miki kicsit erőltetettnek érezte. Feró szerint a kapcsolat nem a rabságról szól, a kimondott igazságoknak nincs valós alapja. De azért úgy gondolja, hogy Kíra jól énekel. Misi tanácsolja, hogy kérjen segítséget a szöveg kapcsán.

Zsűri pontjai: 6-6-5-5, a közönségtől még 6, az 28. Ezzel gyakorlatilag kiesett.


9. Az X Faktor győztes USNK érkezik. A posztolásról rappelnek. Nagyon bejön a szöveg, sajnos elég reális társadalomkritika. Nehéz dolgom van, mert ez a stílus nekem egyáltalán nem jön be és nekem a refrén dallama nem jön igazán be. De a rap részek szövege nagyon bejön. A kérdés, hogy ez a műfaj az Eurovízión milyen eséllyel bír, főleg, mert ők a magyar szöveget nem fogják érteni. De ígéretes mindenképp. Pontszámom: 8

Mező Misi kicsit odaszúrt úgy érzem, Byealexnek, Both Miki az előadói és a dalszövegírói szerep elkülönüléséről beszél. A rapet e tekintetben nagyon fontos stílusnak tartja, szerinte a rapperről a szöveg többet elmond, mint azt gondolná. de ezért kellett volna saját szöveg.

Zsűri: 7-6-6-7, összesen 26, közönségnél még további 9, ami 35. Mondanám, hogy nincs sok esélyük, de azért a közönségnél ők könnyen továbbmehetnek.


Leanderék a határon mozognak. Ha kiesnek, akkor két közönségkedvencből egy tuti búcsúzik...ha nem, akkor szinte biztos, hogy a USNK-t menti meg a közönség.


10. Utolsó produkció a Mocsok 1 kölykök formáció zenéje. Még nem hallottam a formációról. A dallamvilág tetszik, a cselló szerintem sokat hozzátesz. Az előadó hangja szerintem nem olyan különleges, de a stílusa bejön. Tetszik az is, ahogy a dallama hirtelen megváltozott. A reférn is könnyen megjegyezhető. Csak itt is az a problémám, hogy vajon üt-e eleget ez egy Eurovíziós versenyen és vajon nagyszínpadon mennyire tudják beölteni a teret. Ez a kérdés nyitott marad nálam, de maga a dal ettől függetlenül tetszik. Pontszámom: 8.

Ferónál működött a felszabadult érzés, kiemelte, hogy jó, hogy rockba jó betenni egy komoly hangszert. Lillának is tetszett, Misinek is, a szavak alapján a zsűritől magas pontot fognak kapni. Vajon tényleg?

8-8-8-7, az 31, a nézőktől meg 8, ez 39...ezzel épp továbbjutottak.


Még egyvalaki tud továbbjutni. Szerintetek ki lesz az? Ami engem illet, nálam nem kérdés, hogy a Leander Killsnek kellene még bekerülni a TOP18-ba.

A meglepetésprodukcióban Balázs Fecó szerepel. Ezt a dalt nagyon szeretem, és Fecó is szerintem kifejezetten jól néz ki most néhány évvel ezelőtti énjéhez képest. Persze nem élő, de a meglepetésprodukciók sosem azok, szóval nincs baj.

És megvolt a közönségszavazás...az utolsó továbbjutó a USNK. A mellett, hogy az nem volt egy rossz produkció, de ki merem jelenteni, hogy legalább 2 olyan produkció esett ma ki, akinek helye lett volna a TOP 18-ban. Ha gondoljátok, írjátok meg, hogy szerintetek mennyire igazságos a végeredmény.

Mai élő közvetítésemet lezártam, mindenkinek további szép estét és nyugodalmas jó éjszakát kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról