Hibrid ételek minden mennyiségben
Különösen
street food kajáldákra jellemző, hogy időnként hajlamosak az egyes ételeket
mixelni, ezzel bővítve a repertoárjukat. Láttunk már gyrosburgert, kebabos
pizzát, lángosburgert és még sok ilyet. Ezek az ételek elsülhetnek nagyon jól
és nagyon rosszul is, ezért mindig kíváncsian kóstolom meg őket. Azt szeretem,
hogyha a két különböző étel, amit vegyítenek, egyaránt érződik a kaján és az
ízek kiegészítik egymást. Kevésbé jó, de még bőven fogyasztható, hogyha az egyik
étel lenyomja a másikat, ami kevésbé érződik. Ami nagyon rossz lehet, ha a két
étel elegyéből valami totál diszharmonikus képződmény lesz. A mai cikkemben
összefoglalom, hogy milyen benyomásaim voltak nekem a Pécsett készült mix-ételekről.
Ezeket az fogásokat kb. 1 év alatt kóstoltam meg, csak még egyiket sem
értékeltem, így úgy gondoltam, ideje ezt megtenni egy szép nagy csokorban.
Sajnos nem mindegyikről készítettem képet, így amiről csináltam, ott belinkelem
azt, ahol nem, ott próbáltam a neten keresni az adott ételről képet, néhánynál
sajnos nem lesz kép. Ezenkívül a kebabos pizza vonulatot most kihagyom, ebből
elég sok van Pécsett, szeretnék egyszer majd egy külön fejezetet szentelni
nekik. No, lássunk neki (a sorszám ezúttal nem rangsor, a világon semmit nem
jelent)!
1.
Amerika Pizza – Amerika étterem
Forrás: enelmentem.blog |
Mondhatjuk,
hogy a hely névadó pizzája, ami egy hamburgermenüt mixel össze egy pizzával. Az
összetevői: hamburgerhús, hasábburgonya, paradicsomkarikák, és a szokásos
pizzatészta-sajt-szósz hármas. Amikor ezt olvastam, rögtön kíváncsivá váltam,
de ez egy kicsit félelemmel vegyes kíváncsiság volt, nem tudtam, hogy működhet
a pizza és a hasábburgonya együtt, főleg hamburgerhússal.
Sajnos azt kell
mondanom, hogy nem igazán jól. Nekem a pizzatészta annyira nem jött be, az
átlagnál kicsit vastagabbnak és sósabbnak tűnt. A szósz és a sajt rendben van,
nem kiemelkedő, de oké mindkettő. Viszont egész egyszerűen nem tudtam
értelmezni ezt a „sült krumplit a
pizzatésztára” témát. Az a baj, hogy a krumpli – ami szerintem egyszerű
mirelit termék – igazából ízben semmit nem adott hozzá az ételhez, csak némi
sós ízt, amit már a tészta is megadott. De pont emiatt teljesen feleslegesnek
érezném, ha az egészséges táplálkozás szemszögéből akarnám megközelíteni, akkor
kb. dupla adag szénhidrát a semmiért. Ehhez pedig még hozzájött a hamburgerhús,
ami itt igen rendesen el van borsozva. Ez egy sima hamburgerben még annyira nem
is érződik, de itt az édeskésebb paradicsomszósz mellé a két sós elem és még ez
a hús…nekem teljesen diszharmonia volt. A paradicsom egy kicsit javított ezen a
dolgon, de sajnos így sem tudtam azonosulni ezzel az étellel. Bevallom, egy
negyed szelet után már nem nagyon kívántam, ami azt is jelzi, hogy nagyon
tápláló, de sajnos mást is…egyébként 1.800 forintba kerül, ez ár/mennyiség
arányban szerintem oké.
2.
New York pizza – Amerika étterem
Korrekt
embernek vallom magam, ezért ha egy hely elsőre nem teljesít igazán jól, adok
neki még egy esélyt. Ezenkívül az étlapon szerepelt még egy izgalmas
pizzatákolmány, amit leginkább „breakfast pizzának” neveznék. Az alapokon kívül
bacon, tojás, virsli találhatóak benne, vagyis klasszikus meleg reggelis ételek,
amik pizzában sem hangoznak rosszul. Viszont az előző élményem után egy
kicsikét már féltem ettől az ételtől.
Szerencsére ezúttal a benyomások sokkal
jobbak lettek, és ez nagybetűsen a tojásrántotta miatt lett így. Kíváncsi
voltam, hogy ezt hogyan teszik fel a pizzára, de megoldották, viszonylag az
aljára került (kicsit a tojáslepényre emlékeztetett állagban), de szinte a
teljes pizzánk jelen volt, és aminek örülök, hogy csínján bántak a sóval, mert
a bacon és a tészta ezúttal is a sósabb elemeket képviselték. A virsli is finom
volt és roppanós. Összességében azt mondanám, hogy finom, de még ennél az
ételnél is a sómennyiség egy nagyon picit túl volt tolva, amit főleg akkor
éreztem, amikor egy falatra nem jutott tojás. Lehet, érdemes lenne egy édesebb
elemet, mondjuk édes paprikát rátenni a pizzára, és akkor szerintem nagyon
király lenne! De az előzőhöz képest ez azért egy lényegesen pozitívabb élmény
lett. Egyébként 1.800 forintba kerül ez is, de szerintem simán elég 2
étkezésre.
Értékelésem:
8/10
3.
Hot-dog pizza, Don Pepe
Erről
gyorsan kell írnom, ugyanis ez egy szezonális ajánlata a Don Pepének, ami csak
ebben a hónapban van az étlapon, aztán ki tudja. Ebben a pizzában a hot dogot
és a pizzát keverik, méghozzá nem is akárhogy: a pizza szélébe (!) sütik a
virslit. a feltétnél meg ott van a pirított hagyma (amit nem kértem), paprika,
sajt, szósz, bacon, mustár, ketchup. Nagyon jól hangzik, kíváncsivá tett.
Ugyanakkor
valamit, mielőtt az ételt elkezdem elemezni, muszáj kimondanom: ezúttal az
budapesti újhegyi Don Pepében rendeltem az ételt. Az feltűnő volt, hogy ez a
hely alapvetően nem helybeni fogyasztásra van, hanem kiszállításra, ugyanis
mindösszesen egy asztal volt a helyen. Ami viszont zavart, hogy konkrétan
kiküldtek, miután elkészítették, mondván, hogy ez nem helyben fogyasztós hely.
Oké, utóbb megnéztem, a weboldalon ez tényleg fenn van, de magára a helyre ez
sehol nem volt kiírva, meg azért úgy gondolom, hogy azért a XXI. században ez
mégis kicsit abszurd, hogy nem tudnak egy kisebb sarkot kialakítani legalább
1-2 fogyasztó vendégnek, ahol leülhet. Ezenkívül a hangnem, ahogy elküldtek, is
hagyott kívánnivalót maga után…
No,
de térjünk vissza az ételre. A virsli nagyon jól megsült a pizzában, és 6
darabot is tettek bele, szóval ez is simán kétszemélyes kaja. A bacon jól
átsült, ízlett a paradicsom és a paprika is, bár egy klasszikus hot doghoz
nekem a csemege uborka jobban illik, mint a paprika, de az utóbbi édessége ide
nagyon kellett. A mustár/ketchup is hozzátette a magáét, de nem veszett el
pizzaszósz sem, ezek jó szaftossá tették az ételt, de még nem borult fel a
szószoktól. Két kisebb kritikám azonban van az étellel kapcsolatban. Az egyik,
hogy nekem a sajtszósz elveszett az ételben (vagy nem kaptam rá), nem éreztem
az ízét, a másik, hogy sajnos, ami a pizza nagy egyedisége, az akadályozta meg
a teljes harmóniát. Ugyanis a virsli a szélen volt, a többi hot-dogos feltét a
közepén. Így hacsak nem tettem rá a virslit a pizzára (ami nyilván nem
rendeltetésszerű fogyasztás), akkor nem érezhettem egyben az ételt, és nem
kapott el az a hot-dog fehling. Ezzel együtt ajánlom, különleges élmény!
Értékelésem: 8/10
Bővebben a helyről: https://www.donpepe.hu/
4.
Souvlaki kis gyros tál – Mr. Remy Gyros
forrás: mr. Remy Gyros facebook oldal |
Mára
elég volt a pizzákból, nézzünk valami mást! A görög konyha hagyományos
csirkenyársa a souvlaki, amihez fokhagymát is szoktak tálalni. Ezt egy másik
hagyományos görög étellel, a gyros-szal mixelte Mészáros Csaba, a Mr. Remy Gyros
bár tulajdonosa. Elsőre kicsit meglepett a próbálkozás, később viszont
végiggondoltam, és rájöttem, hogy igazából nincs benne azért akkora kockázat,
hiszen a souvlakit is szokták tzatzikivel vagy pitával tálalni, ezenkívül a
sült krumpli, a saláta azért sok húshoz jó összetevő, nyilván ehhez is. Úgyhogy
itt nem voltak olyan szkeptikus gondolataim, mint amiket a hamburgeres pizzánál
írtam. De ez persze másodlagos, a lényeg az íz.
Amikor
megkaptam az ételt, rögtön láttam, hogy sült fokhagyma is járt a húshoz, nagyon
jó pont. A másik, amit észrevettem, hogy nagyon nagy mennyiségű húst kaptam,
amik 2 nyárson voltak elhelyezve. Első pillanatban azon is elgondolkodtam, hogy
nem lehet, hogy Csaba véletlenül nagy tálat készített, miközben én kicsit
kértem? A végén kiderült, hogy nem, ugyanannyi húst használ fel, mint amit a
gyroshoz, csak a gyros hús sütése során sokkal nagyobb a „veszteség”, miközben
a nyárson megsütött csirkénél ez gyakorlatilag minimális. A hússal együtt bacon
is sült, ami nem tudom, mennyire van benne a hagyományos görög konyhában, de
nem érdekel, mert szeretem J. A csirkehús jól fűszerezett és jól átsült, de nem volt
száraz, kapott egy kis sajtot is a tetejére, a pita, a szószok és a saláta meg
olyan volt, amiről már korábban írtam. Az ételért 1.490 forintot fizettem, de
igencsak meg kellett magam erőltetnem, hogy megegyem egyszerre. Csabi ezúttal
sem okozott csalódást.
Értékelésem: 10/10
5.
Lángburger – Maci lángosozó
Na,
kezdjük meg a lángosvonalat. A Maci lángosozóról korábban már írtam. Már
korábban is láttam, hogy vannak hamburgerhúsos lángosaik is, de első
alkalmakkor még a klasszikusabb verziókat próbálgattam, amikkel maximálisan meg
voltam elégedve. De erre is kíváncsi voltam, ezért ki is próbáltam nemrégiben.
Ezúttal a telefonos előrendelést vettem igénybe, és nem is csalódtam benne,
mire megérkeztem, frissiben elkészült a lángosom, nem is hűlt ki, de várnom sem
kellett rá. Sajnos dolgom volt, ezért nem tudtam frissében megenni, így kb. 1
órával később otthon kellett nekilátnom, kicsit melegítenem kellett, de ez meglepő
módon szinte semmit nem vont le az élvezeti értékéből.
A
lángos tésztája ezúttal is finom, ropogós, de belül mégis puha, mint a múltkor.
A hamburgerhúshoz is hamar eljutottam. Nagy pozitívum volt, hogy a húspogácsa
ugyan nem volt túl vastag, viszont épp emiatt egyenletesen oszlott el a
lángosban, nem pedig egy kis részén volt az egész. Az íze is oké, a fűszerezése
is rendben van, azonban nekem az állaga egy kicsit inkább a vagdalt húséra
emlékeztetett. Nem mondom, hogy rossz volt, de azt sem, hogy ez a legfinomabb
hambihús, amit valaha ettem. Ugyanakkor magam is tisztában vagyok azzal, hogy
egy 1.400 forint körüli ételnél nem angus marhahúst vár el az ember, vagy ha
igen, akkor nem gondolkodik reálisan. A paradicsom, uborka és a kencék mind
rendben voltak, minőségben és mennyiségben egyaránt. Ami meg a mennyiséget
illeti, ez is abba a kategóriába tartozik, amit egyszerre nem tudtam megenni,
maradt belőle másnapra is.
Mindent
összevetve nagyon meg vagyok elégedve, viszont egy aprócska hiányérzetem mégis
van, aminek az alapja egy kicsit ironikus. Amikor múltkor kóstoltam egy ennél
olcsóbb ételt itt, az nagyon nagyon ízlett, és ilyenkor az ember óhatatlanul is
ehhez hasonlítja a többit. És amikor ehhez képest egy drágább ételt választ,
akkor várja az előzőekhez képest is a többletet. És ez a többlet most elmaradt,
úgy éreztem, hogy a marhahús ehhez az amúgy kiváló ételhez már nem igazán adott
hozzá. Persze azt sem mondom, hogy rosszabb volt annál, de mégiscsak egy
magasabb árkategória. Ezért – és csak ezért – most nem tudom megadni a maximális
pontszámot.
Értékelésem: 9/10.
Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/MaciLangosozo/
6.
Gyros lángos – Panda
Fast Food
Egy
másik lángosozót is úgy döntöttem, hogy kipróbálok. A Panda étteremről sokáig
nem hallottam, igazából csak a Netpincéren vettem őket észre, de akartam írni
egy olyan helyről, ami a töltött lángos tesztemből kimaradt. Itt hamburgeres
töltött lángos nincs, de gyrosos van, így gondoltam, ezzel teszek egy próbát.
Sajnos itt már sokkal kevésbé voltak jó tapasztalataim. Először is: amit
kaptam, az nem egy töltött lángos volt, hanem egy félbehajtott lángos, benne a
töltelékek. Korábban már írtam, hogy ezt mekkora sumákolásnak tartom, újra nem
szeretném kifejteni, de a véleményem nem változott. De sajnos más jellegű
problémáim is voltak vele. A lángostészta íze és állaga teljesen oké volt, de a
gyros hús nekem fűszerezésében eléggé gyengére sikeredett, egyáltalán nem
emlékeztetett sem a hagyományosabb csirkehúsra, sem a keletiesebb fűszerezésű
pulykahúsra. A zöldségek rendben voltak, bár a hagymánál itt megjelent az a kis
„fonnyadás”, amiről már a Pizza Di Casa esetében írtam, sajnos itt sem okozott
nagy élményt, és ugyanezt tudom elmondani a szószról is, ami nekem kicsit
fapados volt, egy fokhagymásabb szószt jobban tudtam volna értékelni.
Ugyanakkor
azt gondolom, hogy az igazsághoz muszáj hozzátennem, hogy ez a rendelés már
elég régen történt, és mindösszesen egy alkalommal, így lehetséges, hogy azóta
sok minden változott, vagy, hogy csak épp rossz napot fogtam ki, így
valószínűleg fogok még próbálkozni velük. De itt sajnos csak azt tudom
értékelni, amit kaptam.
Értékelésem: 5/10
A
helyről bővebben itt: https://www.facebook.com/Panda-Fast-Food-207364520198550/
7.
Mákosguba-torta – Jelen Bisztró, Budapest
Ez
egy kicsit kilóg a mai sorból, mind jellege, mind a helye miatt, de úgy
gondoltam, beteszem a mai cikkbe, egyrészt, mert szerettem volna egy desszertet
is a listára tenni, másrészt, mert nemrégiben ettem a Jelen Bisztróban, de az
elő- és főételről korábban már írtam, és azokból ugyanazt rendeltem, csak a
desszert tekintetében újítottam, ezért erről külön cikket nem akartam.
A
mákosguba-torta esetében lehet vitatkozni arról, hogy mennyire hibrid étel,
hiszen önálló tortaként is ért el sikereket, és egyébként is van divatja, hogy
klasszikus desszert ételekből manapság tortákat csinálnak, ezek egyike a
2013-as Év Tortája, a szilvagombóc torta is. De már joghurtból is látunk
például almáspite ízűt. Nagy általánosságban bevallom, ezt nem szeretem, ha én
mákos gubát akarok enni, akkor mákos gubát eszek és bár lehet kicsit maradi
vagyok, de úgy érzem, hogy ezekhez a klasszikus édességekhez nem igazán ad
hozzá, ha tortaként készítik el, jobb az alapétel őszinte és egyszerű formában.
No,
ez viszont egy kivétel. A torta „mákos guba” része hozza azt a tipikus
édeskés-kesernyés ízt, fölfele pedig folyamatosan édesedik, a vanilia krém, ami
fölötte van az édesség mellet lágyságot és krémességet ad az ételnek, a rá tett
habcsók meg tényleg az „I”-re a pont. Mellé meggyes mártást tálalnak, ami
kellemes, fanyar, remekül kiegészíti az ételt. Szóval ez nagyon ízlik, és ahhoz
képest, hogy menüben adják, az adag is több mint tisztességes.
Értékelésem:
10/10
A
helyről bővebben itt: https://www.facebook.com/jelenbisztro/
Mindent
egybevetve 1-2 negatív élmény mellett az összkép pozitív, így szívesen
kísérletezem máskor is hasonló jellegű ételekkel. Ha van hely, amit ilyen téren
tudsz ajánlani, nyugodtan írd meg kommentben vagy privát üzenetben!
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése