A „klasszikus” pécsi kebab – Kebab & Pizza House, Pécs
Pécsett
elég sok kebabos van, de ha a kebab szót kiejtjük, szerintem a legtöbb ember
arra a helyre asszociál, ami a Rákóczi úton az Árkádtól nem messze található.
Ennek oka egyrészt az, hogy talán ez van a legrégebb óta Pécsett, másrészt a
Non Stop nyitvatartása miatt szinte biztos, hogy a legtöbben már megfordultak ott.
És azért a környéken lévő kellemes illat is számít egy kicsit J.
Még nem írtam róla, de az egyik ismerősöm kérése volt, hogy legyen ez a
következő hely, így hát be is tértem, és gondoltam, itt is megkóstolom az
ételt.
A
kínálata a helynek nem túl nagy, de abszolute elégséges. Kebab kétféle húsból,
dürüm, tortilla, tál, Döner boksz, a tálakat, boxokat rizzsel vagy
hasábburgonyával is lehet kérni, plusz van pár pizzafajta is, ezenkívül az
összes étel kapható vegetáriánus verzióban hús helyett feta sajttal. Szóval
valamit mindenki talál itt.
Ezúttal
én egy sima kebab mellett döntöttem. Gyorsan elkészült, levágták a húst,
felvágták a pitát, bele a húst, szósz, zöldségek, chilipor és már kész is. Ami
pozitívum, hogy kifejezetten figyeltek a rétegzésre, törekedtek a szendvics
formára, nem csak tessék-lássék módon pakolgatták bele a cuccokat. A mérettel szemben viszont voltak
fenntartásaim, nem éreztem túl nagynak, főleg az árához képest nem.
Az ételben
nekem a legkiemelkedőbb elem a pita. A mellett, hogy helyben készítik, enyhén
édeskés, nagyon finom és szinte mindig frissen kapom. A helyben készített
pitákat mindig jobban preferálom, mint a bolti verziókat, de azt gondolom, hogy
ez városi szinten a legfinomabb, talán még Budapesten a Pasa kebabnál ettem
hasonlóan jót, ahol konkrétan akkor kezdték el készíteni a pitát, amikor
leadtam a rendelést (meg a Tarisznya Táborok sütögetésén, ha a gyerekek nem
készítették túl vagy nem hagyták meg nyersen a tésztát J).
Hús
tekintetben mindkettőt kóstoltam már, jók, a sütésük optimális. Nekem a Mumis kebabé egy hajszállal jobban ízlik, talán picit fűszeresebb, de ez is nagyon
ízletes. A zöldségek tekintetében már kicsit vegyesebb érzéseim voltak. Persze
friss, finom az összes, és lédúsak is, de a mennyiségükkel már akad problémám.
Leginkább az, hogy mennyiségileg nem vagyok velük megelégedve. A jégsalátából
rendre sokat adnak és még a hagyma is – fogjuk rá – elegendő, de uborkából és
paradicsomból nem egy alkalommal kaptam már 1 vagy 2 karikát az egész ételbe. Ezt
nem szeretem, szerintem a zöldségeket ennél sokkal jobban lehetne arányosítani.
Szószból
ez a hely is az édeskésebb, majonézes vonalat viszi magával. Ha már előbb a
Mumis kebabbal hasonlítottam, megteszem most is, ott többféle ízt éreztem a
szószban, itt viszont ami van, az intenzívebb, jobban érzem az egész kaján.
Mindent egybevetve e tekintetben kb. egyformának értékelem a két ételt. A
chiliporban semmi extra nincs, csíp, de nem veszettül erős, nincs vele semmi
baj, de nem is kiemelkedő.
Az
egész ételért ha jól emlékszem 940 forintot fizettem. Ha a minőséget nézem,
akkor az mondom, hogy egyértelműen ez Pécs legjobb helyeinek az egyike. Azonban
ha az ár-mennyiség arányt, akkor már árnyaltabb a kép. Azt érzem ugyanis, hogy
amíg ez a legdrágább pécsi hely, ahol ettem, addig mennyiségben a középmezőnyben
vannak. Persze az is igaz, hogy a Non Stop nyitvatartásnak nyilván megvannak a
költségei, és ezeket a költségeket meg kell fizetni, sőt, én ezt a beépített
költséget tisztességesebbnek gondolom, mint a többször már emlegetett éjszakai étlapot. De ha azt nézem, hogy 2 hely közül az egyik kicsit olcsóbb, nagyobbat
ad, és a minősége között sincs szignifikáns különbség, akkor én – ha csak nem
éjszaka van – nyilván oda fogok menni. Ugyanakkor az éjszakai nyitva tartás meg
a kaja mennyisége miatt nem kérdés számomra, hogy erre a helyre mindig lesz
igény.
Bár
ebben a cikksorozatban az alapételeket igyekszem összehasonlítani, valamit
mégis muszáj a végére tennem. Nem olyan régen vegetáriánus kebabot is ettem
ott, és nagyon nagy meglepetést okozott a hely, pozitív értelemben. Nagyon
estefele már nem szívesen eszem húst, ezért gondoltam, hogy megkóstolom, hogy
milyen a kebabjuk feta sajttal. És két tekintetben is maximálisan meg voltam
elégedve. Egyrészt ilyen nagy szelet sajtokat kevés helyen kapok a városban
(persze, tudom, itt hús helyett van, ezt is figyelembe kell venni), másrészt
ezt tényleg repedésig nyomták a zöldségekkel, és azokból a problémákból, amit
előbb írtam, ennél az ételnél semmit sem lehetett érezni. Nyilván arról van
szó, hogy mivel a feta sajt ára alacsonyabb, mint a húsé, de a 2 étel ára
egységes, ezért a zöldségmennyiségben kompenzálnak. Viszont sok kebabosnál meg
hamburgeresnél tapasztaltam már azt, hogy a vega étel azonos árkategóriában
(vagy kb. 50 forinttal olcsóbban) van, mint a rendes húsos és kb. ugyanazt
kapjuk a hús helyett valami jelképes sajttal vagy zöldséggel. Itt szó nincs
erről, és ezt követendő példának gondolom. Úgyhogy erre a részére fel tudok
ajánlani külön egy 10-est.
Értékelésem egyébként (a húsosé): 8/10 (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz)
Ha szeretnél értesülni a legfrissebb
cikkekről, csatlakozz a Blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
A hely koszos, igénytelen, konkrétan büdös van a környéken - nem illat , hanem szag - , evés után 1 órával garantált a fosás.
VálaszTörlés