Jöjjön egy klasszikus! – Neked Csak Szofi, Pécs, sajtburger menü
Egy
alkalommal már írtam a Neked Csak Szofi étterméről, akkor nagyon pozitív
véleményem volt a helyről. Ugyanakkor megjegyeztem, hogy egy olyan ételt
választottam, ami nincs fenn állandó jelleggel az étlapon, ezért a teljes
képhez muszáj lesz valami olyat kóstolnom, ami állandó étel ott. Hazatértem
után úgy döntöttem, eleget teszek ennek a kötelességemnek is. Mivel a hely
promóképei között nagyon sokszor egy hamburger virít, ráadásul régebben egyszer
már kóstoltam a burgerüket, és akkor pozitív élményként maradt meg bennem, úgy
gondoltam, hogy most is ez lesz az első, amit kipróbálok. Ehhez az is
hozzátett, hogy a kvízeink szerdákra esnek, ami burger nap náluk, azaz a
hamburger mellé egy ingyen sör vagy üdítő jár. Az étlapon az 1.000 forintos
Campus burgertől a 2.000 forintos dupla burger között számos közepes menü van,
mindegyiket krumplival és salátával tálalják. Én egy 1.600 forintos sajtburger
menüt kértem, ami bár az étlap szerint csak a sajttal több, mint a Campus
burger, de azért volt egy olyan érzésem, hogy ez nem így lesz.
Kb.
15 perc múlva kaptam meg az ételt, ami külsőleg kifejezetten esztétikus volt. A
pécsi burgereseknél megvan az a kissé kellemetlen tapasztalatom, hogy az
általuk használt, rendre mirelit krumpli és bolti buci teljesen ugyanaz, így ha
5 különböző ilyen burgert elém tennének, egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám
különböztetni, hogy melyik honnan van. No ez kivétel, ezt szerintem 100
másikból is felismerném. Egy jó nagy buci, alatta vékony, chips-szerű burgonya,
mellette lilakáposztából a saláta, és egy kis tégelyben egy másik szósz, amit
ha jól emlékszem, nem is láttam az étlapon. A buciban pedig a hús, saláta,
hagyma, paradicsom, csemege uborka, egy hosszú paprika, és paradicsomos szósz.
A tálalás csillagos ötös. Azt már az elején láttam, hogy ez nem a megfogós-harapós,
hanem inkább a késsel evős burger, de engem ez nem zavar.
A
buci egyébként egy nagy kedvenc, puha, édeskés, de a pirítása révén egy kis
ropogósságot is kap. Azt nem tudom, hogy ez helyben készített vagy vásárolt
termék, de ha az utóbbi is, annak azért örülök, hogy nem találkozom vele minden
boltban. Szóval remek kezdet.
Szokatlan
módon a buci kóstolása után tértem rá a többi nem burgerben található elemre. A
krumpli ugyanaz volt, amit a kólás csirkénél is írtam, most nem elemezném újra,
ezúttal is ízlett. A lilakáposzta saláta nagy kedvencem az ételben, lágy,
kicsit édeskés, de mégis szaftos, ezt én pontosan így szeretem. A fehér
barbecue szósz számomra teljesen új ízvilág volt, a barbecue általában a
legtöbb helyen vagy mustáros, vagy paradicsomos, itt egy édeskésebb, de pikánsabb
szósz formájában jelent meg, de teljesen jó ez is.
A hamburger
húsa is folytatta a pozitív elemek sorát, valódi marhahús, majdnem ugyanolyan
széles, mint a buci és a fűszerezésével sincs probléma. A benne lévő
paradicsomszósz az édesebb szószok vonulatát viszi tovább, de igazából nem baj,
mert a zöldségek és a hús meg a sósabb, illetve savanyúbb vonalat, így ezek jól
kiegészítik egymást.
Ha
már a zöldségekről beszélünk, mindegyik friss, három van, amit külön
megemlítenék. Az egyik a paprika, ami bár a burgerben van, de egyben, így ha
valaki ki akarja venni, akkor gond nélkül ki tudja. Az igazat megvallva én ezt
tettem, mert a savanyúsága és a csípőssége számomra már inkább a kellemetlen
kategória volt, ugyanakkor nem gondolom, hogy rossz lenne, csak nekem nem ez az
ízlésem. Ha valaki jobban szereti ezt a fajta ízhatást, annak biztosan nagyon
tetszeni fog, akinek meg nem, az kiveszi. A másik, hogy ugyanaz a coleslaw
saláta, ami a tálban volt, a burgerben is helyet kapott. Általában ennek a
fajta duplázásnak nem szoktam örülni, mert egyfajta íz túlságosan elnyomhatja a
többit. Itt viszont nem zavart, egyrészt, mert maga a saláta nagyon finom,
másrészt mert annyira viszont nem intenzív ízű, hogy rátelepedjen az ételre,
itt inkább csak a szaftosságán javított az ételnek. A hagymát pedig sülten
adják, ez szintén egy aprócska extra.
Ha már
a szaftosságról írtam, még meg kell jegyeznem, hogy amikor még 1 éve ettem itt,
akkor is nagyon ízlett az étel, de egy kicsit zsírosabb/szaftosabb volt, mint
ami kéne. Ezt most nem éreztem. Még mindig a szószosabb burgerek között tartom
számon, de ennek a mértéke most már nem zavaró, sőt, számomra ez az optimális. Egy
száraz burger a rémálmaimban se jöjjön elő! Egyébként ahogy így
visszaemlékszem, tavaly mintha nem lilakáposztás lett volna a saláta. Ne, de
mindegy, az így is úgy is jó J
Mindent
egybevetve nagyon jót ettem, az 1.600 forintot egyáltalán nem sokalltam érte,
főleg, hogy a limonádé ajándékként járt hozzá, mert épp szerda volt. Ha
megnézem az igényesebb pécsi burgereseket, akkor ennél egyik sem sokkal
olcsóbb, de az egyik sem jobb, amit eddig kóstoltam. Sőt, egy alkalommal nekem
már volt szerencsém kóstolni egy rendkívüli eseményen a Király21 2.500 forint
feletti burgerét, szerintem ez lényegesen finomabb annál.
Egyébként
megkérdeztem, mi a különbség e között és a campus burger között, és mint
megtudtam, nem a sajt, mert az mindkettőbe van. A campus burger ugyanez, csak
fele akkora hússal. Abban nem vagyok biztos, hogy összességében egy fele akkora
hús elég-e egy ekkora buciba, de azért 1.000 forintért valódi marhahúsos
hamburgert nem sok helyen kapunk. Nyilván az egy egyetemistáknak kialakított
menü, annak tökéletes.
Összességében
ki merem jelenteni, hogy ez a legfinomabb pécsi hamburger, amit ettem. Ha össze
kellene hasonlítanom az eddig legjobb burgerrel, amiről írtam, akkor…jajj, erre
inkább ne kérjetek! Mindkettő nagyon jó!
Értékelésem:
10/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)
Ha szeretnél értesülni az új
cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése