Helyreigazítás-összehasonlítás


A néhány héttel ezelőtti cikkem után kaptam olyan kérést, hogy kicsit jobban hasonlítsam össze azt, hogy az egyes sajtóorgánumok mennyire korrektek amikor helyreigazításról van szó. Nyilván az ország teljes online médiájának az átnézése nem reális, de mégis lehet kicsit kutakodni. Ezért szúrópróba-szerűen választottam ki 5 kormánypárti (origo, Figyelő, Ripost, Pestisrácok, Lokál) és 5 ellenzéki (index, 24.hu, 444, Pestibulvár, Balramagyar) online lapot vizsgálatra. A vizsgálati szempontjaim az alábbiak voltak:

-     Számszerűen mennyi politikával összefüggésben álló helyreigazításuk volt 2016 április óta (direkt csak politikait néztem, mert az ilyen „tévesen azt írtuk, hogy nem dőlt meg a melegrekord, pedig de” típusú hibák apró figyelmetlenségből is előfordulhatnak)?
-         Hány sajtó-helyreigazítást találok a címoldalon 2 hetes időszakban?
-         Hogyan helyezik el az oldalon a helyreigazító-közleményt? Mennyire nehéz ezeket megtalálni?

A módszereim háromfélék voltak:

-         Rákeresés a „helyreigazítás” szóra.
-         Szúrópróbaszerűen nézett cikkek főleg a választást megelőző néhány hétben.
-     Napi rendszerességgel különböző idősávokban ránéztem a főoldalakra az elmúlt 2 hétben, hogy helyreigazításos közleményeket keressek?

A 3 szempontú vizsgálatból végül 2 lett. Ugyanis a szalagcímen egyetlen helyreigazítást sem láttam az elmúlt hetekben egyik oldalon sem. Ennek persze az is lehet oka, hogy az elmúlt időszakban egyik oldalnak sem volt helyreigazító közleménye, de valószínűbbnek tartom, hogy máskor sem került hasonlóra sor. Ezzel kapcsolatban korábban már megírtam az aggályaimat, most nem teszem meg ismételten, inkább rátérek a másik két szempontra.


A kormánypárti sajtóban kevesebb a helyreigazítás…

Számszerűen megnézve, hogy az elmúlt bő 2 évből hány helyreigazítást találtam, elég jelentősek az 5 oldal között a különbségek. A 10-es lista élén egyértelműen a 24.hu áll 22 helyreigazítással. Őt a 444.hu követi 16-tal, majd ezután jön az első kormányközeli portál, a Lokál 15-tel. Ezt követően hármas holtverseny következik, az origo, a Pesti Srácok és az Index felületén is 11 ilyen cikket fedeztem fel. A többi lapnál lényegesen kevesebb ilyet találtam, a Ripostnál és a Pesti bulvárnál 3-3-at, a Figyelőnél 2-t. A Balra Magyarnál számomra némiképp meglepő módon egy darabot sem fedeztem fel.


… vagy csak jobban elrejtik őket?

Na ez az a kérdés, amit nehéz megválaszolni. Nyilván kérdés, hogy a helyreigazításokból vajon mennyit nem vettem észre, nincs-e esetleg pár elsuvasztva. Ezt szinte lehetetlenség megválaszolni, de a megtaláltakat azért elemeztem abból a szempontból, hogy milyen formában jelentek meg. Alapvetően 4 kategóriába tettem őket:
1.       A helyreigazító közlemény önálló cikkben is megjelenik és az adott cikkbe is beépítik.
2.      A helyreigazítás önálló cikként jelenik csak meg.
3.   A helyreigazítás önálló cikként nem jelenik meg, csak az eredeti cikkbe beépítve, de a „helyreigazítás” szóval keresve megtaláltam.
4.   A helyreigazítás önálló cikként nem jelenik meg, csak az eredeti cikkbe beépítve, és a „helyreigazítás” szóval keresve sem találtam meg, gyakorlatilag véletlen, hogy rábukkantam.
Ez a számozás jelen esetben egy rangsor is. Nyilván a legoptimálisabb az első, mert ez adja a legszélesebb körben lehetőséget a hamis híresztelések nyilvánosság általi megismerésére, míg az utolsó a legkevesebbet. Így arra figyeltem, ki áll a legközelebb a két véglethez.

A legnagyobb „dicséretet” a helyreigazítások minősége tekintetében egyértelműen a 24.hu érdemli meg. Mind az eredeti cikkekben, mint önálló közleményként megjeleníti a helyreigazítást, ráadásul a domain névben csak a „helyreigazítás” szó és utána egy szám jelenik meg, vagyis a szám átírásával az oldal összes helyreigazító közleményét további keresés nélkül meg tudtam nézni. Hasonlóan dicséretes magatartást követett a Figyelő is a két helyreigazítása során.

Nem volt sokkal rosszabb a kép az Indexnél és a Pesti bulvárnál sem. Mindkét helyen önálló helyreigazítási cikkeket találtam, és az eredeti cikkekben is megtalálható a közlemény szövege. A hírek internetes linkje itt nem ilyen egyszerű, mint az előbb említetteknél, de a keresőprogram segítségével itt is könnyen megtalálhatók a helyreigazítások. A 444.hu csak önálló cikként jelenítette meg a helyreigazításait, de a keresőoldal segítségével itt is könnyen megtaláltam őket. Tehát ez már a 2. kategória, de abban masszívan benne volt.

A Ripost és a Pesti Srácok főleg a 3. kategóriát követték. Bár 1-2 önálló közlemény mindkettőnél megjelent, a találatok többségénél csak az eredeti cikkben találtam helyreigazítást. Ezt azért tartom problémának, mert ilyenkor hiába frissül a cikk, az nem kerül időben előrébb, így jóval nehezebb megtalálni, mint egy különálló cikket a megjelenés napján. Ugyanakkor ennek a két helynek a mentségére annyi mindenképp szolgál, hogy a „helyreigazítás” keresőszó után ezeket a cikkeket megtaláltam és a szúrópróbaszerű keresésemben sem találtam olyan cikket, amire nem kerestem rá, és mégis tartalmazott helyreigazítást.

Nem úgy az origonál és a Lokálnál. Itt mindkét oldalnál találtam olyan cikket, amibe csak véletlenül botlottam bele és politikailag valótlan hírt tartalmazott, és volt benne helyreigazítás. Azt azért hozzá kell itt is tenni, hogy az origonál és a Lokálnál is volt olyan is, ami az 1. kategóriába tartozott (bár a Lokálnál inkább a 3. volt a gyakori), de ilyen elsuvasztott írásokból egy is több annál, mint amit elfogadhatónak lehet nevezni.

Mindent egybevetve tehát az ellenzéki lapoknál jóval több helyreigazítást találtam, ugyanakkor az oldalukon sokkal könnyebben lehetett ezeket megtalálni, ellentétben egyes kormányközeli portálokkal, ahol olyan jól elrejtették őket, hogy alig lehetett megtalálni. Az összes általam talált linket csatolom:






http://www.origo.hu/itthon/20181201-helyreigazitas-gyurcsany-vona.html
http://www.origo.hu/itthon/20180528-helyreigazitas.html
http://www.origo.hu/itthon/20160423-helyreigazitas.html
http://www.origo.hu/itthon/20190223-helyreigazitas.html
http://www.origo.hu/itthon/20190221-helyreigazitas-jobbik.html
http://www.origo.hu/itthon/20190221-helyreigazitas.html







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról