Egy kis marosvásárhelyi Street Food – Butchers Kitchen, Fenséges Klasszik Burger, Igazi Sült Krumpli


Most már több mint 2 hete vagyok Erdélyben, ebből néhány napot Marosvásárhelyen is tartózkodtam. Az itteni vendéglátóm szervezett nekem szállást és étkezést, ezért nagyon nem kellett kajára költenem, vagy éttermekbe járnom. Ugyanakkor pár alkalommal (hétvégén nem volt konyha) azért meg tudtam látogatni helyi éttermeket, azonban rendhagyó módon, nem helyi specialitásokat kerestem, hanem a Street food vonulatra voltam kíváncsi. Így az egyik választásom a Butchers Kitchenre esett. Egyszer régebben már jártam ott, és a 2 évvel ezelőtti emlékeim nem voltak rosszak. Tetszett, hogy a helyen beszélnek magyarul, a berendezésében keverednek a hagyományos és a modern elemek. Persze az embert megfogja a honlap is. A bemutatkozó hosszan ecseteli, hogy egy 140 éve mészárosként dolgozó családé a hely, a szakácsuk mennyire profi, és az ételek címeiben lévő jelzők is (igazi, fenséges, és vannak még hasonló jelzők) is felkeltik az ember érdeklődését. Viszont egyben megnövelik az elvárást is, a mérce magasabbra került nálam, innentől az ételnek jónak kell lennie, a húsnak pedig különösen. Megfogadtam, hogy ezek után úgy fogom kóstolni, hogy elvárás, hogy életem egyik legjobb burgerét egyem.

A hely nem sokat változott a legutóbbi látogatásom óta, viszonylag kicsi, de igényes berendezés, faasztalokkal, étkezőpulttal. A kis "kémcsövekben" lévő só és bors pedig továbbra is az egyik kedvenc díszem :)

Miután leadtam a rendelést, hallottam, hogy a háttérből erősen kloffolnak valamit. Jól van, legalább helyben készítik a húst. Az étel kb. 10-15 perc alatt készült el, fatálon kaptam meg, egyszerű, de látványos tálalással. Első körben a krumplit kóstoltam meg, amin már ránézésre látszott, hogy ez tényleg nem bolti termék. Szép aranyszínű, széle kicsit fekete és a héja is meg van sütve a szalmaburgonyának. A fűszerezése jó, az íze is kiváló. A mennyisége is teljesen rendben van. Remek kezdés.

Na, de térjünk rá a burgerre, amiben a buci mellett hús, orosz öntet és saláta, hagyma és paradicsom kapott helyet! A buci szerintem vajas buci lehetett, kicsit édeskésebb ízvilággal, viszont nagyon friss volt, kapott egy kis pirítást is a belseje, és a nagysága ellenére egyáltalán nem volt fullasztó. Telitalálat.

Megkóstoltam külön a marhahúst… és ez tényleg nagyon finom! Nem szeretek semmit túldicsérni, de az volt az érzésem, mintha ebben a húsban megelevenedne az a bemutatkozó felirat, amit olvastam. 100%-osan a marha ízét éreztem benne, semmi keverés, semmi adalék, és, bár én szeretem, ha kicsit jobban fűszerezve a marhahús, de ez annyira ízletes volt, hogy – kis túlzással – fűszerek nélkül is meg lehetett volna enni. Annak meg külön örülök, hogy az átmérője pont akkora volt, mint a bucinak, nem veszett el benne, nem lógott ki, és nem is volt vékony, tényleg az étel minden falatjában jelen volt.

A szósz orosz öntetként van az étlapon, és érdekes ízvilága volt. Alapvetően a majonéz ízét lehetett kiérezni belőle, de mellette savanyú ízhatása is volt. Utóbb megnéztem az étlapon, hogy miből készült, és láttam, hogy van benne savanyúuborka, meg a házi ketchupban, ami szintén alapanyaga, ecet és zeller, szerintem ez hozta ki ezt a kettős ízt. De ez engem egyáltalán nem zavart, sőt, szeretem, ha van egy burgerben valami savanyú, és – bár ebben nem volt a szokásosnak mondható csemege uborka – ez a szósz viszont ellátta ezt a funkciót is. A zöldségeket külön nem részletezném, elég annyi, hogy a frissességük, a mennyiségük és a minőségük is teljesen jó volt.

Az ételért 22 lejt fizettem, kb. 1.540 forintot, ami a minőségi street food kajáldák árait figyelembe véve nem drága, főleg, mert volt utána kajakóma-érzés. A hely 100%-ban beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, ez tényleg egy fenséges burger volt. Bár az alapanyagokban semmi különleges nincs, igazából a teljesen klasszikus burger elemek voltak benne, de mindegyik a lehető legjobban kivitelezve, ami azt hozta ki belőlem, hogy semmilyen hiányérzetem nem volt az étel után. Márpedig, ha nincs hiányérzetem, akkor az történik, hogy:

Értékelésem: 10/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről: http://www.bkbistro.ro/home#home

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról