A nagy kolozsvári hamburger-teszt
Kolozsváron
nagyon sok helyen kóstoltam hamburgert, amíg ott éltem. Eddig csupán egyet
elemeztem, a Mana Manuban lévőt, ami azonban egy olcsó verzió, nem egy
klasszikus, minőségi burger. Azonban messzemenőkig nem ez az egyetlen
lehetőség. Számos olyan 15 és 30 lej közötti (1.000 és 2.000 ft) hamburger és
menü van Kolozsvár belvárosában, amit érdemes lehet megkóstolni. Meg is tettem,
és bár már régen történtek ezek, jobb későn, mint soha, ezért írok egy
összehasonlító elemzést a különböző ételekről. Mint említettem, ezúttal a 15 és
30 lej közötti ételeket vettem górcső alá, hogy az összehasonlítás reális
legyen. Volt még egy ennél magasabb árkategóriás hely, amivel próbálkoztam, de
arról majd egy külön cikkben értekezem. Ebben a kategóriában 5 különböző helyen
ettem, lássuk milyen élményekkel gazdagodtam:
Steak & More Burger House:
Burger
House étterem több is van Kolozsváron. Pontos címet nem tudok mondani, de én a
Mátyás szobortól kb. 5 percnyire lévőben voltam. Jól elbújtatott helyről
beszélünk, vagy legalábbis egy építkezés miatt elég nehéz volt felfedeznem. De
ha már megtaláltam, akkor ki is próbáltam, hogy milyen. Egy Treehouse burger
formájában tettem ezt meg, ami egy klasszikus hamburger, hús, sajt, zöldségek,
szószok.
A
felszolgálási idő kb. 10 perc volt, ami teljesen korrekt. A burger mellé sült
krumplit is kértem, valamint egy akció keretében (ha rendelünk burgert és
krumplit is, akkor az üdítő féláron van) egy doboz kólát is. A burgert nagysága
alapján kis jóindulattal közepesnek tudnám mondani, a hús mellett saláta,
paradicsom, hagyma, sajt, és szósz volt benne, tehát klasszikus. A magyar
burgerekhez képest a savanyú uborka, ami hiányzott belőle, azonban, mint azt
látni fogjátok, ezt nagyjából mindegyik ételnél leírhatnám, így a jövőben nem
fogom.
A
krumpli nekem egy mirelit terméknek tűnt, de legalább frissen készült és jól
átsült, és ami még egy kis pozitívum, az a fűszerezése, nem csak sót
használtak, ez egy picit még feldobta az ételt. A burger maga korrekt, de nem
kiemelkedő. A buci szerintem kereskedelmi forgalomban kapható termék, de abból
legalább a jobb fajtákból való. A hús alapvetően finom, jól átsült verzió, a
borsmennyisége nekem egy kicsit több volt, mint amit szeretek, de ez ízlés
kérdése. A sajt egyszerű ömlesztett cheddarnak tűnt, és amit sajnálok, hogy
semmi nem történt vele azon kívül, hogy rátették a hús tetejére. A végére
hagytam a szószt, ami itt egy fűszeres, majonézes szósz formájában jelent meg.
Ez kicsit érdekes volt abból a szempontból, hogy bár a kolozsvári gyrososok
többsége majonézes szósszal dolgozik, burgerben – mint azt később látjátok –
inkább a paradicsom és a barbecue vonalon mozognak. Egyébként ez is teljesen
rendben volt, a majonéz édessége és a fűszerek savassága jól kombinált. Nem
mondom, hogy kiemelkedő, rendkívüli, de a maga nemében teljesen korrekt,
belekötni nem tudok. És igazából ez volt a véleményem az egész ételről is,
amiért üdítő nélkül 21 lejt fizettem.
Értékelésem: 8/10
Chelsea Bistro:
Egyszer
már jártam ezen a helyen, akkor nagyon jó élményekkel gazdagodtam, így
természetesen kíváncsi voltam, hogy a Street Food vonalon mennyire vannak
otthon. Így hát meg is kóstoltam az étterem Cheesburgerét. Itt nincsen
burgerválaszték az étlapon, így nagyon nem kellett hezitálnom, hogy mit kérjek.
A
várakozási idő itt egy kicsit hosszabb volt, kb. 20 perc, de egy étteremben ez
még bőven megjárja. Az étel nagyon látványosra sikeredett, egy szép, az
előzőnél egyértelműen nagyobb buci, benne a különböző alkotóelemek, mellette a
krumpli, és még egy paradicsomos szósz is dukál mellé. Remek kezdet. Sőt, még
annál is több. Ez volt az első (és mai napig az utolsó) alkalom, hogy
kétemeletes hamburgert ettem Romániában. Mindenképpen jó pont. Ráadásul mindkét
emeletén majdnem mindegyik összetevőből volt (talán sajtból nem).
Ez
utóbbinak nyilván az az ára, hogy a hús valamivel vékonyabb volt, mint a többi
helyen, de legalább két szeletet kaptam belőle. Egyébként nagyon jó ízű hús, a
sütése és a fűszerezése is médium, én ezt szeretem igazán. Zöldségekkel is
gazdagon megrakták, friss és finom az összes. A sajtot itt a húsra olvasztották,
ami nekem bejön, így sokkal jobb ízeket lehet elérni, mintha csak szimplán
beleteszik a burgerbe. A buci pedig nagyon friss, enyhén édeskés volt, én még
azt is meg merem kockáztatni, hogy helyben készítik, de ha nem, akkor is
odafigyelnek a minőségre.
Végére
hagytam a krumplit és a szószt talán nem véletlenül. Kicsit megijedtem az
elején a burgonyától, mert (talán a képen is látszik), mintha zsírosabb lenne a
szükségesnél. Az ízén szerencsére ez nem érződött, jóízű, helyben sütött
krumpliról beszélhetünk, nem olyan ropogós, mint sok más helyen, de ettől
függetlenül nagyon finom. Ezzel ki voltam békülve. A szósszal sajnos jóval
kevésbé, talán ez volt az étel egyetlen komoly hibája. Egy sűrű, paradicsomos
mártást kaptam hozzá, aminek azonban a fűszerezése meglehetősen furán hatott.
Mintha aszalt paradicsom lett volna olaszos fűszerekkel. Nem volt kifejezetten
rossz, csak nekem kicsit burger-idegen. Ami viszont jobban zavart, hogy
ugyanazt a mártást adták a hamburger mellé a kis tálba, mint ami a burger belsejében
volt. Ezt igazából nem nagyon tudom értelmezni. Egy elég sűrű és karakteres ízű
összetevőről beszélünk, így amennyi a burgerben volt, az bőven elég, nem
vágytam még egy külön adagra belőle, ráadásul nem is értem, hogy ez miért jó,
vagy mit ad hozzá az ételhez. Márcsak azért sem, mert aki olvasta az előző
írásomat, az tudja, hogy ott szinte ódákat zengtem egy mártásról, amit a
csirkehúshoz ettem. Szerintem az a mártás tökéletes lett volna ide is
mártogatósnak, miközben a burgerbe mehetett volna a paradicsomos szósz.
Az
étel mellé rendeltem egy kis desszertet is, áfonyás palacsintát. Gyönyörű
tálalást kaptam, a szokványostól teljesen eltérően, virág formában készült a
palacsinta, körülötte egy kis öntet, meg hab, komolyan szinte alig volt kedvem
megenni, annyira tetszett. A tésztája nagyon ízlett, kicsit ropogósabb, mint a
magyarországi palacsintáké, de nagyon finom és a töltelék is jó. A
mennyiségével már jóval kevésbé voltam kibékülve, ebből simán meg tudtam volna
enni még egy adagot. Egy kicsit kevesebb külcsíny és nagyobb mennyiség itt nem
vált volna az étel hátrányára, mondom ezt úgy, hogy ízében nagyon kellemes
élményt adott.
A
burgerért 26, a palacsintáért 8 lejt fizettem. Bár a hamburger kicsit drágább,
mint az előző, de minőségében és mennyiségében is van annyival jobb, hogy
abszolute megéri, igazából nekem tényleg csak ezzel a szószos dologgal volt
bajom.
Értékelésem: 9/10
Klausen Pubhouse
A
facebookon kutatva két Klausen elnevezésű kolozsvári helyet is találtam, de a
képek alapján egyértelműen beazonosítottam, hogy ahol én jártam a belvárosban,
néhány méterrel a főtér alatt, az a Klausen Pubhouse. A másik egy sokkal elitebb
étteremnek tűnik, de azért a Pubhouseban is vannak kaják szép számmal, köztük
hamburger is. Így hát ezt is kipróbáltuk. Itt muszáj megjegyeznem, hogy a
kiszolgálás időtartama nagyon hosszú volt, a rendelés után kb. 40 percet vártunk,
mire megérkezett az étel, előtte 20-at, amíg az italunk. Mivel sok vendég volt,
ezt betudtam egyszeri alkalomnak, így emiatt most külön pontot nem fogok
levonni. Erről az ételről sajnos nem készültek képek, így ide még a Chelsea
Bistro palacsintájáról készült fotókat teszem be.
A
hamburger és a sültkrumpli mellé ezúttal egy adag salátát is kaptunk. Bár ne
kaptuk volna! Sokféle salátával ettem már hamburgert, a leggyakoribb a coleslaw
saláta, akár hagyományos, akár lilakáposztával, de salsa salátát vagy vegyes
savanyú salátát is kaptam már mellé, és mindegyik jól muzsikált. Itt azonban
egy vegyes zöldségekből álló szárazsaláta érkezett, ami ebben a formában elég
furán hatott. A hamburger eleve tele van zöldségekkel, miért kell hozzájuk (majdnem)
ugyanolyan zöldségeket egy salátába adni? Ráadásul öntet nem volt hozzá, az
egyetlen fűszer, amit kapott egy jó adagnyi kapor a tetejére szórva. Ez viszont
annyira elvitte a saláta ízét, hogy szerintem ez csak a kapor szerelmeseinek
esik jól, senki másnak. Én viszont annyira nem vagyok oda ennek a zöldségnek az
ízéért, így ezért a salátáért sem voltam, nem is ettem végül meg.
Szerencsére
a többi összetevő azért sok mindent visszahozott. A sült krumpli aranybarna és
ropogós, a zöldségek frissek finomak, a buci szintén kellemes ízű és még egy
kis pirítást is kapott, a hús itt is médium sütésű és fűszerezésű, a marha íze
egyértelműen kiérződik belőle, illetve ezen a helyen bacon is volt a burgerben,
jó ropogósra sütve. Az igazi erőssége a helynek mégiscsak a szósza, a barbecue
vonalat érzi a hely magának, egy kellemesen édeskék-füstöt kence, amit az étel
kapott. Ezenkívül itt is volt sajt az ételben, igaz megint a „rádobásos”
technikával.
Ezért
az ételért nem fizettem, mert Kokoly Zsolt, a Sapientia egyik oktatója
meghívott rá, ezt ezúton is köszönöm neki (ezért is fogalmaztam több helyen
többes számban), de ha jó emlékszem, 25 lej körül volt az ára. Összességében a
benyomásom pozitív Ezen a salátán valamit nagyon változtatni kellene, de az
étel többi eleme jó, viszont legközelebb nem fogok tolerálni ekkora késést. A
helyen egyébként beszélnek magyarul, ami szintén egy döntési szempont lehet.
Értékelésem: 8/10
Old and Tasty Burger:
Ezt a
helyet, ami a főtér nyugati részénél van, szinte észre sem vettem, és csak a
kolozsvári ottlétem legvégén döntöttem úgy, hogy kipróbálom. Viszonylag kicsi
hely, de kedves és gyors kiszolgálás jellemzi az éttermet, aminek főprofilja a
hamburger, így igen szép választék is volt belőle, szerencsére angol nyelvű
étlappal is. Végül egy olyan étel mellett döntöttem, ami Magyarországon a
Bacon&Cheese Burger nevet viselné, a hagyományos hamburger összetevők
mellett baconnel és sajttal (bár az a legtöbb klasszikus hamburgerben is van),
valamint barbecue szósszal gazdagítva.
A
várakozási idő ezúttal sem volt sok, kb. 10 perc lehetett, aztán megérkezett az
étel. Külsőre talán ez tűnt a legkevésbé bizalomgerjesztőnek a kipróbált ételek
közül, leginkább a fehér krumpli és a viszonylag kicsi buci ijesztett meg. A
fehérebb krumplinál attól tartottam, hogy nem sült meg rendesen, de amikor
megkóstoltam, rájöttem, hogy nincs igazam. Jól átsült, ropogós krumplit ettem.
A színe az rejtély maradt, de ettől függetlenül az étel maga jó.
Ami
meg a hamburgert illeti, szokták mondani, hogy a zord külső érzékeny belsőt
takar, nos, ez tényleg így van. A buciról első másodpercben lerítt, hogy
helyben készült termék, íze édeskés, de nem az a jellegtelen bolti fajta, és e
mellett nagyon friss és ropogós. Amikor pedig a belsejébe néztem, láttam
valamit, ami már nagyon hiányzott:
Igen,
itt a savanyú uborka J. Nem mondom, hogy sok, de a többi zöldség mellett jelen
van, aminek nagyon örülök. A hús remekül elkészített, jól átsült, közepesen
fűszerezett, szeretem ezt a kombinációt, és a mennyisége is oké. A zöldség itt
is rendben van, friss, finom. Végre megint találtam egy helyet, ahol tudják a
sajtot megfelelően kezelni és hozzáadni az ételhez, és a bacon ropogósságába
sem volt semmi kivetnivaló.
Szószból
rögtön kétfajtát kaptam, egy majonézeset és egy paradicsomos barbecuet, ezekről
megosztott a véleményem, előbbi ugyanis kicsit jellegtelennek tűnt, nem igazán
éreztem, mivel több egy sima majonéznél. Nem azt mondom, hogy rossz volt, mert
nem, de ha kihagyták volna, nem hinném, hogy sokat veszített volna az étel. A bbq
azonbn kiemelkedett. A paradicsom mellett az édeskés és füstös ízvilágot egy
kis kesernyés, pikáns mellékíz egészítette ki. A kedvenc hamburgerszószom volt
ez Kolozsváron.
Az
ételért, ha jól emlékszem, 23 lejt fizettem, ami nem volt sok, főleg, mert úgy
érzem, hogy ez volt a legjobb azokból a hamburgerekből, amit kóstoltam (igen,
azokat is figyelembe véve, amik nincsenek ebben a cikkben), és tényleg nem sok
hiányzik a tökéletességhez. És a mennyiségével sincs semmi gond.
Értékelésem: 9/10
Petry húsbolt:
A
Sapientiától nem messze található egy Petry húsbolt, ahol a hentesáruk
megvétele mellett 1-2 ételt is meg lehet kóstolni, főleg szendvicseket, sült
kolbászt, meg van hamburgerük is. Utóbbit úgy éreztem, ki kell próbálnom,
kíváncsi voltam, hogy a nagy múltú húsüzem mit tud hozzáadni ehhez a
klasszikusnak számító ételhez. Ez most csak egy szimpla burger volt, se
krumpli, se egyéb extrák.
Az
étel kb. 15 perccel a rendelést követően kaptam meg, és talán ez tűnt a
legnagyobbnak az összes közül, igaz, ehhez a buci sokat hozzátett. A hússal
kezdtem a kóstolást…és ez valami elképesztően jó volt. A marhahús íze
egyértelműen kiérződött, viszont omlósabb volt az összes többinél, és nagyon
finom úgy, hogy közben alig éreztem rajta fűszerezést. Nem tudom, hogy
csinálták, de nagyon jó.
Sajnos
az étel összes többi elemét inkább csak közepesnek tudnám minősíteni. A buci
szerepét egy édeskés puffancszsemle töltötte be, ami jó nagy, viszonylag laza,
így nem adott száraz érzést, de túl sokat nem tett hozzá az ételhez. A
zöldségek rendben voltak, de a szósszal nem voltam igazán kibékülve. Nincs vele
baj, édeskés-paradicsomos íze van, viszont az eleve édes bucival nekem ez egy
kicsit rossz kombináció. Itt nagyon hiányzik valami savanyú elem. Ezzel együtt
azért nem rossz, a húsa egyértelműen a legjobb és nem mellesleg magyarul is beszélnek
a helyen.
Értékelésem: 8/10
A helyről bővebben itt: https://www.petry.ro/petry-husuzlet
Mindent
egybevetve azt éreztem, hogy nem sikerült egy olyat se találnom, ami az eddigi
kedvenc helyeimnél jobb lenne, de egyik sem volt kifejezetten rossz, sőt,
mindegyiket átlag felülinek éreztem, így örömmel merem ajánlani bármelyiket.
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog
facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése