Programértékelő - Demokratikus Koalíció


Mialatt készítettem a programértékelőket, egy érdekességet tapasztaltam: ha egymás mellé teszem a programokat, akkor azok kb. 75-80%-ban biztosan megegyeznek. Az igazat megvallva, noha azzal tisztában vagyok, hogy mindegyik párt a néppártosodás irányába megy, emiatt pedig lesznek egyezések, ez kicsit meglepett. Éppen emiatt a Demokratikus Koalíciónál picit változtatok a korábbi értékelésen és kicsit jobban rámegyek a különbségekre, és nem tartom meg szigorúan a teszik/nem tetszik kategorizálást. Ez utóbbit azért is fontosnak tartom, mert nagyon sok esetben érzem azt, hogy a Demokratikus Koalíció programjának ugyanazok az erényei, mint a hátrányai.

Ezenkívül ennél a programnál figyelmen kívül hagyom a Gyurcsány-effektus. Tökéletesen tisztában vagyok, hogy Gyurcsány Ferenc a mai politikai paletta egyik legmegosztóbb alakja, vannak, akik rajonganak érte, mások már rég börtönben látnák. Most azonban ezzel nem fogom foglalkozni, kizárólag a programra koncentrálok.




A DK programjára nézve valamit rögtön észre lehet venni: nagyon hosszú, összesen 90 oldal, lényegesen hosszabb, mint a Jobbik programja, és közel kétszerese az LMP programjának. Ez nyilván jó hatással van a program részletességére, egyértelműen ebben van a legtöbb módosító javaslat, konkrét elképzelés. Ugyanebben rejlik viszont a hátránya is: ennyit már szinte biztos, hogy senki nem olvas el, és néha túl részletesnek is érzem. Főleg annak tükrében, hogy a DK-nak s van egy rövidebb programja, ami – az LMP-hez hasonlóan – 8 oldalas, de szinte tele van képekkel, szövegfelhőkkel. Kimásoltam az érdemi szöveget a programból és egy külön doksiba tettem, az összesen 2 oldal lett. Így azt mondom, hogy ez nem igazán olvasóbarát, mert a 2 oldalban jóformán csak ígéretek vannak, a konkrét elképzelések meg irreálisan hosszúak. Jó lenne egy középút.

Hasonlóan a másik két párthoz, itt is cél egy csomó törvénymódosítás, élén az Alkotmánnyal és a választási törvénnyel. Konkrét alkotmánymódosítást eddig egyik párt sem jelölt meg, örülök, hogy ez itt szerepel, én is úgy gondolom, hogy legalább az Alaptörvény első 2 fejezetét drasztikusan át kéne alakítani, hogy egy politikai véleménynél – aminek egy alkotmányban semmi keresnivalója nincs – komplexebb legyen. De egy teljesen új alkotmány ötletét sem vetném el, sőt. A választási törvénynél a DK fenntartaná a jelenlegi vegyes rendszert, csak az arányokon változtatna és a választókerületek összetételen. Ezt is egy reális opciónak tartanám, átgondolt, komplex javaslat. A határon túliak szavazati joga kapcsán a DK az egyetlen párt, aki ezt nem engedélyezné feltétel nélkül, erről korábban már megírtam a véleményem, nem akarom magam ismételni. Nekem ezzel a szekcióval két problémám van. Az egyik, amit már az LMP-nél is írtam, hogy a legtöbb itteni javaslat kétharmados törvénymódosítást igényelne, amit jelenleg nem tartok reálisnak, így könnyen megmaradhatnak ígéretnek. Ezenkívül sokszor használ a program olyan fordulatokat, többek között a választókerületek meghúzásánál és egyes fontosabb tisztségeknél (pl. legfőbb ügyész, alkotmánybíró), hogy megakadályozzák, hogy ne független és elfogulatlan személy töltse be. Ezzel azonban vannak aggályaim, hogy hogyan oldják meg. Valahol szerepelt a programban, hogy ellenzéki beleegyezés nélkül ezeket nem lehetne megszavazni ezeket a fontosabb tisztségeket, de ezzel 2 gondom van: ha csak annyi a feltétele, hogy egy ellenzéki pártnak meg kell szavazni, akkor a mai hatalmi helyzetből kiindulva egyszerűen a KDNP önálló frakcióként ellenzéki marad, és meg van oldva. Ha meg minden ellenzéki párt beleegyezése szükséges, akkor lehet, hogy irányíthatatlan lenne az ország, mert ezekbe nem lehetne megegyezni. Szóval ez ingoványos talaj.

A gazdasági részben is hasonló kettősséget éreztem. Rögtön emeljük ki, a legtöbb számszerű összeg ebben a programban szerepel, ez mindenképpen tiszteletre méltó. Viszont néha azt is érzem, hogy nem értem, hogy azok a számok, amik a programban szerepeltek, hogyan jöttek ki (pl. az 550 milliárdos bevétel). Én örültem volna, ha ezeket kicsit részletezik, akár egy csatolmányban is, ha nem akarták a programot számokkal teletömni.

Szintén nagyon jónak érzem az elektronikus ügyintézés kiterjesztését is, szerintem fontos, mert időben nagyon nagy segítség, és tényleg a sorban állások megelőzése egy egyszerű, de hétköznapi igény.  Viszont abban már bizonytalanabb vagyok, hogy vajon az, hogy szinte minden ügyintézést elektronikusan lehessen intézni 2022-ig, lehetséges-e. Kicsit merésznek érzem ezt az elképzelést, de ezzel együtt nagyon tudom támogatni (nyilván a hagyományos intézmények fenntartása mellett).

Nagyon kiemelkedőnek tartom a program közbiztonsági részét. Noha nem túl hosszú, és kriminálpolitikának ezt sem tudnám nevezni, de az a problémafelvetés, hogy a bűnözés növelését azért nem sikerül csökkenteni, mert sokan maradnak büntetlenül, teljesen reális, az ezzel kapcsolatos gyorsított eljárásos javaslat, valamint a biztonság javítására irányuló intézkedések átgondoltak és alaposak. A kisebb súlyú bűncselekmények elszenvedőinek a kártalanítása pedig egy nagyon komoly hiánya a mai igazságszolgáltatási rendszernek, ami mindenképpen megoldásra vár.




A végére itt is van néhány kritikám. Az egyik, hogy egy kicsit úgy érzem, hogy a program túltolja a kormányerők kritizálását. A Jobbik és az LMP is több helyen bírálja a jelenlegi kormányhatalmat, viszont ezt mértékkel és elsősorban a saját programjukra koncentrálva teszik ezt. A DK-nál sem vonja el a figyelmet a kormánykritika a teljes programtól, ezzel együtt úgy érzem, hogy amit az első néhány oldalban leírnak, azt több alpontban megismétlik. Nekem ez egy picit több mint amennyi kellene.

Zavar, hogy a program a határvédelemről szinte semmi nem ír, talán összesen egy kétsoros pontban van benne, hogy a közös európai határvédelmet támogatják. Előrebocsátom: a legkevésbé sem tudok azonosulni azzal a kormánypropagandával, ami gyakorlatilag semmilyen érdemi programtervet nem kínál nekünk, csak arról beszél, hogy ők kizárják a migránsokat, és mindenki más meg Soros-bérenc, aki beengedi őket. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy a migráció kérdése a XXI. század egyik legkomolyabb társadalmi problémája és válsága lehet (sőt, már az is). Ebből adódóan a másik végletet – vagyis, hogy egy 90 oldalas program erről két sorban ír – szintén nem tartom helyes megközelítésnek.

Végül pedig megemlíteném, hogy a program hosszú távú célként tűzi ki egy Európai Egyesült Államok létrejöttét. Ezzel két problémám van. Az egyik, hogy egy négyéves választási programban ezt nem feltétlen tartom időszerűnek, a másik, hogy magát az elképzelést sem érzem igazán megvalósíthatónak. 100 évvel ezelőtt még a nemzetállamok kialakítása volt a cél, épp ezért nem gondolom, hogy az amúgy is a Brexit-tel terhelt Unióban egy olyan együttműködés, ami az állami hatásköröket még inkább, drasztikusan csökkentené, reálisan megvalósítható lenne.




Az egész programot megnézve, bár megfogadtam, hogy a vezető személyről nem beszélek, sok minden emlékeztet engem Gyurcsány Ferencre. Merész, megosztó, drasztikus. Látszik rajta a munka is és a részletesség, ugyanakkor azt érzem, hogy amik a program nagy előnyei, azok egyben a hátrányai is. Mert a nagy részletesség miatt néha az egészben nem érzem a koncepciót, a merész elképzelések egy részével meg nem tudok azonosulni, vagy épp kivitelezhetetlennek gondolom. Összességében azt érzem, hogy akik eddig szerették Gyurcsányt, azok ezt a programot is fogják szeretni, akik pedig nem, azok nem ezután fogják megkedvelni.






Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról