Programértékelő – Magyar Szocialista Párt + Párbeszéd Magyarországért


Amiről az előző cikkben írtam, az egyre inkább aktuálissá válik. Ebben a pártprogramban már tényleg nagyon kevés olyan gondolatot látok, amit korábban már valahol ne olvastam volna. Ez persze nem a pártok hibája, ugyanis ha ezzel a programmal kezdtem volna, akkor valószínűleg a Jobbik és az LMP programja lettek volna azok, amikben már kevés újdonságot láttam volna. De azért próbálom kiemelni azokat a gondolatokat, amiket nóvumnak érzek.

A program méretéről itt elég nehéz értekezni. Maga a program érdemben alig több mint 20 oldal, ez kifejezetten olvasható kategória mennyiségben. Viszont van hozzá egy közel 29 oldalas 10 pontból álló miniszterelnöki vállalás, ami úgy gondolom, hogy a program szerves és elválaszthatatlan része (márcsak azért is fogom így tekinteni, mert minőségében nekem ez jobban tetszik, sokkal több a konkrétum benne), ami még hivatkozik 3 különböző doksira. Így ezekkel összességében ez a program sem rövidebb, mint az eddigiek.



Ami vitán felül egyedi: a program egy máshol még sosem látott módszert dolgozott ki arra, hogy hogyan lehetne az Alaptörvényt és a kétharmados törvényeket akár a kétharmad nélkül is módosítani: népszavazást kell tartani az Alaptörvény hatályon kívül helyezéséről. Ugyanakkor ez azért rengeteg jogi kérdést is felvet ez. Lehet-e népszavazást tartani az Alaptörvényről, ha az Alaptörvény módosításokat érintő kérdésről nem lehet? Van-e ebben bármi szerepe annak az eljárási hibának, ami az Alaptörvény megszavazása előtt történt? Ha az Alaptörvény nem lesz érvényben, azok a kétharmados törvények, amiket az Alaptörvény tett azzá, egyszerű többségi törvényekké válnak? Egyáltalán ki fogja ezeket a kérdéseket megválaszolni? Az Alkotmánybíróság? Ha igen, akkor mi alapján? Egy biztos, nem lennék azoknak a jogalkalmazóknak a helyében, akiknek dönteni kellene. Mivel én nem vagyok alkotmányjogász, ezért a magam részéről ódzkodnék attól, hogy ezekre a kérdésekre, akár csak találgatás szintjén is megpróbáljak válaszolni. Viszont meg kell hagyni, az elképzelés leleményességből jeles.

A választási rendszer kapcsán nekem tetszik, hogy a Közös Ország Mozgalom javaslatát támogatják. Nem amiatt, mert úgy gondolom, hogy az a javaslat tökéletes, hanem azért, mert így teljesen komplett választási törvényjavaslatuk van, amit már írásba foglaltak, és sokak számára ismert. Azt a választási törvénytervezetet egyébként nem tartom tökéletesnek, de egyáltalán nem rossz, sőt, alapnak el tudnám fogadni, amit aztán még 4 év van tökéletesíteni.



Sajnos rá kell térnem a negatívumokra, amiből azt kell, hogy mondjam, hogy több van. Már az elején kicsit felment bennem a pumpa, amikor azt mondja a program, hogy Magyarországon nincs köztársaság. Ez úgy, ahogy van, marhaság. Lehet arról vitatkozni, hogy jól működnek-e Magyarországon a demokratikus intézmények. Lehet arról vitatkozni, hogy a jogállamiság kritériumainak mennyiben felelünk meg. És lehet arról is vitatkozni, hogy a hatalmat korlátozó jogintézmények összességében elégségesen működnek-e. Mindhárom kérdésben vannak fenntartásaim. De arról, hogy Magyarország köztársaság-e, történetesen nem lehet. Az Alaptörvényben is szerepel, a régi alkotmányban is szerepelt, és nemzetközileg is elismerten Magyarország államformája: köztársaság. Tudom, szőrszálhasogatás, de ennyire fals kijelentéseket ne tegyünk már!

A legnagyobb bajom azonban mégiscsak tartalmilag van a programmal. Ez pedig leginkább az, hogy semmilyen az egész. Az eddigi programokban azért a viszonylag nagy mennyiségű ígérethalmaz mellett láttam egy irányvonalat, amerre el akar indulni a párt az országgal. Ezzel nem feltétlen értettem egyet (pl. DK-nál említettem, hogy az Európai Egyesült Államok gondolattal nem tudok azonosulni), de mégis örültem, hogy benne vannak, mert ezek alapján könnyen el tudom dönteni, hogy milyen irányt akarok az országnak és milyen pártra szavazok. De itt semmi ilyet nem látok, gyakorlatilag egy DK light programot olvastam, amiben semmi kockázat nincs, csupán mindenkinek megígérnek valamit, aminek a megvalósulása után minden jobb lesz. Az egész ígérethalmazból viszont nem látom, hogy mindezt hogyan lehetne finanszírozni, megvalósítani.

E mellett itt is durva kihagyások vannak. A határvédelemről még annyi szó sem esik, mint a DK-nál, az államadósságról szintén kb. semmi. Ezek pedig elég fontos kérdések, de néha úgy érzem a programot olvasva, mintha a FIDESZ-en kívül a többi probléma, ami az országban van, nem is létezne.

Külön megragadta a tekintetem, hogy Paks2-ről népszavazást tartunk, ahol „a szülők a gyerekek nevében is szavazhatnak, hiszen az ő jövőjükről van szó”. Ez számomra logikailag, jogilag, meg erkölcsileg is nagyon aggályos. Egyfelől ilyen alapon azt is hozzá lehetett volna tenni, de a nyugdíjasok nem szavazhatnak, hiszen az ő jövőjükről már nincs szó. Tudom, ez morbid volt, és senki ne gondolja, hogy nekem ez a véleményem! De ebből az indoklásból logikailag akár ez is következhetne. Másrészt nem biztos, hogy attól, hogy valakinek 5 gyereke van, jobban meg tudja ítélni a kérdést, ezért indokolt neki plusz 5 szavazatot adni? Meg eleve, mi van, ha a gyerekünk másként gondolkodik erről a kérdésről? Biztos, hogy nem neki van igaza? Nem beszélve arról, hogy ez teljesen összeférhetetlen az egyenlő választójog elvével. A forradalmaink során mindig alapvető cél volt az általános és egyenlő választójog kiharcolása, ne tegyük már az tönkre ilyen kisstílű kezdeményezésekkel! Anno a FIDESZ-t is élesen bíráltam azért, mert be akarta vezetni, hogy a gyermekes anyáknak legyen eggyel több szavazata. Attól, hogy most ezt egy baloldali erő akarja bevezetni egyetlen alkalomra, még nem vagyok velük elnézőbb. Szintén nem nagyon értem azt a rendelkezést, hogy 16 éves korra leviszik a választójogot. Miért? Milyen problémát oldunk meg ezzel, vagy mivel lesz ezután jobb? Nekem ez zavaros.

Nem örültem, hogy a 13. havi nyugdíj ismételten beszállt a játékba. Isten ments attól, hogy nyuggerezésbe kezdjek, ugyanakkor az én személyes véleményem az, hogy a 13. havi nyugdíj annak az intézményes elismerése, hogy a 12 havi nyugdíj nem elég (meg eleve, hány hónap is van az évben? Na ugye!). Ha ez a gond, akkor ezt oldjuk meg! legyen 12 havi az a nyugdíj, de az legyen elég a megélhetéshez! Meg eleve, hogyha a nyugdíjasok jogosultak a 13. havi nyugdíjra, akkor a munkavállalók miért nem jogosultak a 13. havi bérre? Ezt nehéz reálisan megindokolni. De 13. havi bérre vonatkozó ígéretet nem láttam a programban.



Fontosnak tartom leszögezni, hogy nekem, mint párttal, nincs különösebb problémám az MSZP-vel, sőt van benne néhány olyan karakter, akit kifejezetten kedvelek, Harangozót Tamás parlamenti felszólalásai nagyon átgondoltak és példamutatóak, Gőgös Zoltán javaslatait és felszólalásait is nagyon kedvelem. De ez a rovat a programokról szól, és sajnos ki kell mondanom, ez a program engem nem győzött meg.

Talán majd a Momentumé legközelebb.

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról