Osztrák hangulat (?) Kolozsváron – Bistro Viena
Múlt
héten egy ír bisztró kínálatát kóstoltam meg Kolozsváron és nagyon pozitív
élményekkel gazdagodtam. Ekkor azonban észrevettem, hogy nem sokkal az O’Peters
mellett van egy másik étterem is, ami az osztrák hagyományokat próbálja
bemutatni a vendégeknek. Borjú bécsi, kolbász, grízgombóc, gőzgombóc, rétes, ki
tudna ezekre nemet mondani? Jó, biztos van ilyen ember, de nem én. Éppen ezért
az előzőhöz hasonlóan ezt a helyet is kétszer próbáltam ki, viszont mindkétszer
a kolbász vonalon mozogtam, először egy ebédmenüvel, majd az A’la Carte
étlappal próbálkoztam.
A
hely menüje 25 lejes és tartalmaz egy levest és egy sült kolbászt körettel, a
kóstolásom napján grízgombócos csirkehúslevest és egy chilis kolbászt
krumplisalátával. Gondoltam, hogy e mellé még egy desszertet is rendelek, egy
almás pitét választottam vanília öntettel. Egyébként egy kolbász és egy köret
eleve 25 lej a helyen, így a menüben tulajdonképpen egy ajándék leves van (és
gondolom kicsivel kevesebb köret). A levesre kb. 6-7 percet kellett várnom, ami
nem nagy idő, ráadásul szép nagy tányérban érkezett. A lé mellett pár szelet
csirkehúst, kevés zöldséget és két öklömnyi méretű grízgombócot találtam.
Megkóstolva a leves kifejezetten kellemes, a hús íze kiérezhető benne és a
fűszerezése is hagyományos, de finom. Amivel viszont kevésbé voltam kibékülve,
az a grízgombóc. Nem is az ízével volt a baj, mert kapott egy kis fűszerezést,
szóval ez teljesen oké. Inkább azzal, hogy ez a 2 gombóc nagyon sok helyet
foglalt el a tányérból, a többi összetevő rovására. Ezenkívül, amikor a gombóc
szétmállik, és a lé többsége is elfogy, akkor egy kásás-grízes állagot ad a
leves maradékának, ami szerintem egyáltalán nem kellemes. Ha csak 1 gombócot kaptam
volna és kicsit több levet meg zöldséget, akkor sokkal jobbnak értékeltem volna
az ételt. Sajnálom.
A
főétel nagyjából 5 perccel azután érkezett, hogy megettem a levest. Egy dolgot
le kell szögeznem: az étlap szerint minden kolbászhoz jár kenyér és mustár. Úgy
látszik, ez menüre nem vonatkozik, mert ez kimaradt. Persze oké, a menühöz
mindig kicsit kevesebb jár, mint az étlapi kínálathoz, de mégsem érzem azt,
hogy egy kenyéren és némi mustáron kéne spórolni. Főleg mert nekem a kenyér
hozzátartozik a sült kolbászhoz, nélküle nem teljes az összkép. Egyébként
sajnos ezzel az étellel is a legnagyobb bajom az volt, hogy 2 összetevő nagyon
nem passzolt össze. A kolbász igazán karakteres, húsos és a csípősséget is igen
jól lehet rajta érezni, a saláta meg tipikusan a retro ecetes krumplisaláta
vonalat képviseli. Külön-külön nagyon jól el voltam a kettővel, de egy eleve
csípős ételhez a legkevésbé vágyom egy ecetes köretre, ami még jobban kiemeli
az amúgy is intenzív chilit. Persze ha az ember maga választja ezt a kombinációt,
akkor lelke rajta, de egy menünél szerintem illett volna jobban figyelni a két
elem harmóniájára.
Újabb
5 perces várakozás után jött a desszert. Szép nagy rétest kaptam, ami ropogott
és kifejezetten meleg volt, frissen készült benyomást keltett (vagy ha
melegítették, akkor sikerült becsapni). Ennél az ételnél végre minden a helyén
volt. A rétesben nagy darabokba sütötték az almát, a tészta kellemesen vékony,
némi fahéjat is használtak, ezek így nagyon jó ízt adtak a desszertnek, a meleg
süteményhez pedig nagyszerűen passzolt a hidegebb tejszín, és az édes
vaníliasodó. A mennyi a legjobb szó, amit lehet használni erre az ételre,
nagyon-nagyon ízlett. Az O’Peters almás süteményére azt írtam, hogy a legjobb
desszert, amit étteremben ettem, most azt kell mondjam, gyorsan megérkezett a
konkurencia.
Ezekkel
a hullámzó érzelmekkel távoztam, majd tértem vissza 2 nappal később egy sima étlapos
étkezésre. Maradtam a kolbászfronton, de ezúttal egy hagyományos, sajttal
töltött kolbászt kértem, süt krumplival és desszertként gőzgombóccal. Múltkor a
felszolgálással nem volt bajom, ezúttal viszont sajnos muszáj ezt is kritikával
illetnem. A hölgy, aki az ételeket hozta ki, finoman szólva is bunkó volt. Az,
hogy nem mosolyog, még esetleg betudható azzal, hogy rossz napja van, de az,
hogy kérek angol étlapot és megkapom a románt (oké, tudtam értelmezni, de akkor
is…), hogy a kajákat szinte csak löki elém, és hogy egyáltalán 20 percbe került
mire méltóztatott felvenni a rendelést…hát hogy is fogalmazzak, én ezt nehezen
tudom vendéglátásnak nevezni.
A
rendelés után újabb 15-20 perccel érkezett a kolbász és a krumpli, hozzá egy
kis adag mustár és…egy fél zsemle. Nem sok mindennel lehet kiidegelni igazán
egy étteremben, de ez azok közé tartozik. Most komolyan egy fél zsemlén és a
mustáron kell spórolni? Akkor már legyen 16 lej a kaja, de adjanak ezekből
normális adagot! Már egy tavaszi látogatásomnál sem tetszett ez egy
szamosújvári étteremben, de az egy kisbüfé volt, ahol 15 lejért komplett sült
kolbász menüt kaptam körettel, zöldségekkel, szószokkal, üdítőkkel, így jobban
tudtam ezt tolerálni. De egy komoly étteremtől ennél többet várok.
Másik
oldalról nézve viszont a kaja megint tök jól sikerült. A kolbász tartalmas,
fűszeres, a benne lévő sajt is jó ízű, nem csak valami alsópolcos íztelen
növényi sajtféle, és külön pozitívum, hogy a krumplinál sem ragadtak le a
mirelitnél, nagyon kellemes, frissen sütött csemege, amin még a krumpli héja is
ott maradt. Nagyon ízlett mindkettő és ezúttal a harmónia is működött.
Ezután
ismételten vártam a desszertre több mint 20 percet. Ezt megint rengetegnek
tartom, főleg úgy, hogy már így is majdnem 40 percet várakoztam és 15-20 percet
ettem is. Kinézetre azonban megint egy nagyon imponáló édességet kaptam.
Gyönyörű a gombóc, rajta vanília öntet és mák, mindez igencsak emberes
méretben. És kaptam hozzá evőeszközként…egy desszertkanalat. Most komolyan,
kialudta magát rendesen a személyzet? Egy szilárd, vastag tésztás desszerthez
nem adunk kiskanalat evőeszközként, mert nagyon nagy szenvedés vele bármit
elvágni, különösen a gőzgombócot, ami egy keményebb tészta! Persze lehet, hogy
lágyabb, mint hinném, próbáljuk ki! Kipróbáltam…nem. A tetejét is nagyon
nehezen lehetett vele elvágni, az alja meg annál is keményebb volt. Az első
vágás után rögtön jött a következő kellemetlenség. A gombóc belseje üres? Nem
szokták ezt valamivel tölteni? Később kiderült, hogy de, szilvalekvár van
benne, de csak az egyik részén. A lekvár íze nagyon imponáló, nekem a nagymamám
lekvárja jutott róla eszembe, semmi köze nincs a boltban lekvárnak csúfolt
képződményekhez. Viszont az elkészítés során eszméletlenül felforrósodott,
konkrétan kezdetben égette a nyelvem.
Az
ízek viszont itt is összeálltak. Igen hosszú időbe telt, mire tudtam kóstolni
egy olyan falatot, amin tészta, lekvár, mák és vaníliasodó (amit most hidegen
tálaltak, így kompenzálta a lekvár hősmérsékletét) is volt, de együtt a 4
alkotóelem elegye egyszerűen fenséges. Megint azt látom, hogy tényleg minőségi
alapanyagokkal dolgoznak, jól főznek, nagyon rendbe vannak az ízek, de valami tönkreteszi
ezt az élményt.
A
kolbász-menükért mindkét alkalommal 25 lejt, a desszertekért 14 ill. 16 lejt fizettem,
tehát egy 40 lej körüli árból kihozható a kétfogásos étkezés. Ez éttermi
szinten elfogadható ár, márpedig a hely minőségét tekintve kétségkívül éttermi
szinten van és mennyiségileg is oké. Sajnos mégsem tudom igazán pozitívra
értékelni az összképet. Egész egyszerűen ezek a személyzeti hiányosságok,
indokolatlan spórolások a kiegészítő elemeknél olyan mértékben voltak jelen,
ami már az étel élvezhetőségének rovására ment. Amit sajnálok, mert egyébként
magában az étteremben van potenciál, magasan abszolválják a minőségi
kritériumaimat, viszont ahol már csak annyit kéne tenni, hogy normálisan
teljesítik a feladatukat, elbuknak. Nem vagyok hálás ezért. Ennek ellenére ajánlom
mindenkinek kipróbálásra, lehet, hogy csak én fogtam ki rossz napokat!
Értékelésem:
7/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.bistroviena.ro/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése