Vajon miben tér el a többitől? – Stavros, csirke gyros-tál
Pécsett
nagyon sok gyrosossal találkozik az ember, többségükről már írtam is nektek az
elmúlt években. Ugyanakkor nemrégiben elém került a Stavros étterem hirdetése,
ahol azt ígérték, hogy eredeti görög receptúra és alapanyagok alapján
készítenek gyrost. Na erre a hírre természetesen én is felkaptam a fejem, és
úgy éreztem, hogy ezt ki kell próbálnom. Így kerestem egy alkalmas időpontot és
megnéztem magamnak a helyet.
Első
pillanatban sajnos rögtön egy kellemetlenséggel szembesültem: az étterem belső
tere annyira kicsi, hogy ott csak a kassza és az ételek férnek el, vendég már
nem. Tehát az ember vagy a külső részen – ami egy háztömb belső udvara –
étkezik, vagy elvitelre kéri a kajáját. A külső részen az asztalokat ugyan úgy
helyezték el, hogy az esőben védve legyen, és tettek ki takarókat is a
fázósabb vendégeknek, de ezzel együtt is úgy gondolom, hogy 1-2 hét
múlva már alkalmatlan lesz helyben fogyasztásra a hely. Nemrégiben megtudtam,
hogy azonos a tulajdonos a Grano étteremmel, lehet meg kéne fontolni a vendégek
elhelyezését akár ott is, és akkor még a helybeni étkezés is megmaradhatna.
Na de
térjünk át az ételre, mert szerencsére arról sokkal több pozitívumot tudok írni. Egy csirkés gyros tálat kértem „mindenesen”, ez jelen esetben pitát,
hasábburgonyát, húst, zöldségeket és a kétféle szószt tartalmazza. Az étel
elkészítése gyors volt, kedvesebb, mint 10 perc alatt megkaptam. Ami elsőre
feltűnt egy átlag gyors tálhoz képest, hogy itt a két szószt nem ráöntötték a
húsra vagy a salátára, hanem külön kis tálkákban kaptam őket, ezenkívül, hogy
zöldsaláta nem volt a tálon, csak a hagyma-uborka-paradicsom hármas, illetve
még olívabogyó…na, azt elfelejtettem mondani, hogy azt nem kérek, mert nem szeretem
L. Sebaj, ez az én hibám, meg szerencsére egész darabokban
tették a tálra, így könnyen félre lehetett rakni.
Az
étel nagyon ízlett, főleg számtalan apróság miatt, ami sokkal igényesebbé
tette a gyrost, mint a legtöbb gyrosos helyen. A pita esetén tetszett, hogy
kapott egy kis pirítást, némi olívaolajat, ez azért feldobta számomra az
egészet. A krumplinál is az volt az érzésem, hogy a hagyományos sózás mellett
kapott némi mediterrán fűszert, szintén bejött, adott egy olyan ízt, ami egyedi.
A hús egy kellemesen fűszerezett csirkehús volt, ebben sok extrát nem éreztem
más helyekhez képest, de gondom sem volt vele, puha, a fűszerezése is finom és
ízletes, ezzel nincs gond, ahogyan a zöldségekkel sincs.
Ami
viszont az igazi kedvencem volt az ételben, az a két szósz. A tzatziki szósz
állagát tekintve jóval sűrűbb, mint a legtöbb gyrososnál a szószok, ízben a
sűrű joghurt ízét és krémességét remekül hozza, a benne lévő uborka is kiérződik, és ami nagyon jó, hogy nem érzem benne, hogy a kapor íze mindent
elnyom, amit jópár pesti gyrososnál eddig megtapasztaltam. A csípős szószt
pedig nem is mondanám annyira csípősnek, inkább egy pikáns, sűrű,
fűszeres-paradicsomos ízt ad, ami picit csíp is, de azért nincs túltolva. Összességében
nekem ez volt a kedvencem az ételből.
Az
ebédért 1.750 forintot fizettem. Ha megnézzük a hely árait, akkor valamivel
magasabb, mint a legtöbb belvárosi gyrosos (bár talán ez pont a csirkés tálra
nem igaz, ennél olcsóbban krumplis tálakat máshol se nagyon kap az ember), a
pitáik 1.200 forint körül vannak, a borjús tál meg 1.990 forint. Viszont mennyiségében
nekem ez teljesen rendben volt, minőségben meg magasan az átlag felett van.
Igazából, ha ennyi pénzért egy ilyen kaját kapok, azzal én remekül elvagyok, a
pontlevonás ezesetben nem az ételnek, hanem inkább a cikk elején írt egyéb
körülményeknek szól.
Értékelésem:
9/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.stavros.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése