Nincs lehetetlen – Don Pepe, Pécs, Székely Káposztás pizza
A
Blog fennállása során sok hibrid ételről írtam már, amelyek két különböző étel
sajátos fúziójaként jelennek meg. Azt gondolom, hogy ezek akkor tudnak jól
működni, ha mindkét alap étel kiérezhető, de mégis megvan egyfajta kompromisszum,
visszafogottság. Ha ugyanis mindkét fogás jellemzői túl dominánsak, akkor a
kettő közötti különbségek diszharmonikussá tehetik a fúziót, ha meg csak az
egyik domináns, akkor éppen az étel kettőssége szorul háttérbe, ami azt
különlegessé tenné.
A Don
Pepe sokszor próbálkozik olyan pizzákkal, amelyekre feltétként egy másik étel
kerül, a márciusi Hónap Pizzájuk azonban megdöbbentett: székely káposztás
pizza! Ez nagyon bizarrul hangzik. Mint említettem, voltak már hasonló
próbálkozások az étteremláncnál, de azt éreztem, hogy ezek a mostanihoz képest
biztonsági játékok voltak. Mert egy másik Street food étellel – például a
hamburgerrel vagy hotdoggal – való keverés a sok hasonló összetevő miatt
érdekes, de azért annyira nem rizikós. És – kövezzetek meg, de én a rakott
krumplis pizzával is úgy voltam, hogy az egyik legkreatívabb „átverés”, mert
bár extrémen hangzik, de a rakott krumpli alapanyagai külön-külön
pizzafeltétként is használhatók, ráadásul annyira rugalmasan lehet változtatni
a receptet, hogy elég sok teret enged a szakácsnak.
A
székelykáposzta viszont nagyon más, sokkal kötöttebb. Ehhez kell a hús (maximum
a fajtájával lehet játszani), meg kell lennie a savanyú káposztának, éreznie
kell az embernek azt a kis pörköltes háttérízt, és a szaftosság sem hiányozhat
(viszont az sem jó, ha a pizzáról csöpög le a zsír). Ha ezekből bármi nincs meg,
az már nem székelykáposzta az én szememben. Viszont ezt a tradicionális magyar
ételt fogalmam sem volt, hogy miként lehet összehozni egy olyan
sajtos-paradicsomos fogással, mint a pizza. Egyszerre féltem ettől az ételtől
és voltam rá nagyon kíváncsi. Úgyhogy adtam neki egy esélyt.
A
kiszállítás 40-45 perc volt, ez teljesen rendben van. Amikor kinyitottam a
dobozt, rögtön éreztem az intenzív székelykáposzta illatot, ami kifejezetten
furcsán hatott, mert maga a székelykáposzta nem látszódott a pizza tetején lévő
sajt miatt. Picit még mindig tartottam a dologtól, ezért először a széléből
kóstoltam meg egy falatot. Megint részletezhetném, hogy középvastag, friss,
jóízű tészta, de ezt már leírtam többször, felesleges újra. De most már nem
lehet tovább húzni, csapjunk bele a lecsóba, akarom mondani a
székelykáposztába.
És az
első falat után meglepődtem: ez nagyon finom! Elképzelésem sem volt arról, hogyan
sikerül a két ételt összhangba hozni egymással, de megoldották, nem is akárhogy.
Amit én látok, hogy a székelykáposzta megtartotta a szaftos átlagát, viszont
ellentétben az eddig általam evett székelykáposztákkal – amikben rengeteg
káposzta és viszonylag kevés hús volt – itt a borjúhús és a savanyú káposzta
szinte fele-fele arányban volt jelen az ételben, és így a hús dominált inkább,
a káposzta pedig savanyú kísérőelemként jelent meg, ami így már teljesen
rendben volt. Ehhez a húshoz már illet a sajt, ami ezúttal füstölt mozzarella
képében jelent meg, így közelebb állt ehhez a magyaros ételhez, mint mondjuk egy
hagyományos trappista sajt. Klasszikus alapszószt az étel nem tartalmaz, ezt a
funkciót is a székelykáposzta látja el.
A
többi összetevő is próbál rámenni erre a harmóniára. A tejföl a székelykáposzta
klasszikus eleme, de fokhagymásan a pizzán is gyakran jelen van, így teljesen
jó választás (bár megjegyzem, ebből azért egy picit több is mehetett volna az
ételre). A paradicsom nem jelent meg a pizza egészén, de ahol igen, ott adott
egy kellemes kiegészítő ízt az ételnek. A hús bár a székelykáposzta részeként
szerepel az ételben, de önállóan is ízletes, szaftos, finom. Igazából ebben a
pizzában nem tudok rossz elemet mondani és most a korábban néha tapasztalt
kiszállítási hibák sem jelentek meg, itt tényleg minden klappolt.
Az
étel 2.790 forintba került, ami egy pizzáért nem olcsó, viszont árnyalja a
képet, hogy egy féllel bőségesen jól lakik az ember, így gyakorlatilag két
étkezésre elegendő. És azt meg, hogy mennyire különleges, nem kell magyaráznom.
Bevallom, nagyon tartottam ettől a kóstolástól, de amit kaptam, az meglepett és
minden várakozásomat felülmúlta. Ha ti is szeretnétek kipróbálni, a hónapban
megtehetitek!
Értékelésem: 10/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.donpepe.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése