Örüljünk vagy nem? – A nemzetközi kupák sorsolásának értékelése


Minden évben izgatottan várjuk, kik keresztezik a magyar labdarúgó csapatok útját a nemzetközi kupaporondon, aztán sajnos a legtöbb évben csalódottan konstatáljuk, hogy augusztusban már nincs tovább csapatainknak. A tavalyi év azonban kivétel volt, ugyanis 6 év után a MOL Vidi ismételten bejutott az Európa Liga csoportkörében. A jót könnyű megszokni, így nyilván örülnénk, ha valamelyik csapatunk megint el tudná érni ezt a bravúrt. Lássuk, mekkora erre az esély az első 2 forduló sorsolása alapján! Cikkemben végigmegyek mind a 4 csapaton és elemzem a sorsolásukat a többi ellenfél tükrében, akit kaphattak volna.



Évismétlés – Ferencváros – Ludogorets (később: Dudelange/Valetta ill. Maribor/Valur Reykjavik)

A Ferencvárosnál már a szűk csoportba való beosztásnál látható volt, hogy nem lesz könnyű dolga, ugyanis a kazah, a svéd, a szerb, a bolgár vagy az észak-makedón bajnok ellen kell megküzdenie. Sajnos azonban a szerencse a sorsoláskor sem volt a Ferencváros mellett, ugyanis a bolgár Ludogoretset kapta. Könnyű ellenfélnek aligha nevezhető. Az 5 ellenfélből mind a koefficiens, mind a játékosállomány értéke alapján a 2. legerősebb volt, a kb. 48.000.000 Eurora rúgó játékos értékük pedig jócskán meghaladja a Fradi 18.000.000-s értékét. Mondhatjuk, hogy az egyik legkellemetlenebb ellenfél.

Apró reménysugár, hogy tavaly a Vidi is megküzdött a bolgárokkal, és két kőkemény csatában ugyan, de 0-0, 1-0-s végeredménnyel az Európa Ligába száműzték a gazdag kelet-európai csapatot. Erre most is megvan az esély. Ugyanakkor a Vidi a kiváló védekezésével verte meg a Ludogoretset és azzal, hogy szét tudták törni az ellenfelük játékát. Tartok tőle, hogy a Fradinál ez nem fog menni, mert ők meg inkább a támadófocira építenek. Azonban ugyanez igaz az ellenfélre is, márpedig így könnyen bajba kerülhetnek a papíron értékesebb és jobb képességű játékosok ellen. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a Ferencvárostól több kulcsember is távozott és eddig csak 1 komolyabb igazolás érkezett (illetve Gróffal együtt 2).

Győzelem esetén a Dudelange-Valetta összecsapás nyertesével játszhatna a csapat, ami egy ajándéksorsolásnak tűnik. Mindkét ellenfél jóval szerényebb anyagi lehetőségekkel bír, mint a Ferencváros, ráadásul a luxemburgiakon tavaly a Vidinek sikerült túllépnie (igaz, a vártnál jóval nehezebben). Tavaly a Dudelange némi meglepetésre az Európa Liga csoportköréig eljutott, többek között a lengyel és a román bajnok legyőzésével, de valahogy van egy olyan érzésem, hogy ez az eredmény egyszeri fellángolás volt. Így nem venném rossz néven, ha a Ferencváros ellenük játszana, márcsak azért sem, mert az annyit jelentene, hogy túljutottak a bolgárokon J

Vereség esetén szinte biztos, hogy a Valur Reykjavik lesz az ellenfél, kétségem sincs afelől, hogy a szlovén Maribor túl fog jutni az izlandiakon. És ez elvárható a Ferencvárostól is. A rejkjaviki csapatnak összértéke kb. 15%-a a Ferencvárosénak és eredményeiben sincsenek óriási bravúrok az eddigiek során. Egyedül az izlandi utazás ami kicsit megnehezítheti a csapat dolgát. Úgyhogy azt gondolom, hogy az egy minimális elvárás a Ferencvárostól, hogy 2 kör után még legalább az Európa Ligában érintettek legyenek.



Kínos emlékű, de verhető ellenfelek – MOL Fehérvár – FK Zeta (később FC Vaduz/Breidablik)

A Fehérvár esetében már a sorsoláskor egyértelmű volt, hogy mindenképpen ők lesznek a favoritok, 2-6.000.000 eurós csapat az összes lehetséges ellenfél. A sorsolás még ezen belül is szerencsésnek mondható, ugyanis a legkisebb költségvetésű, papíron leggyengébb ellenfelet kapták. Ami óvatosságra int, az a délszláv csapatok hagyományos küzdeni akarása, no meg egy 6 évvel ezelőtti kínos emlék. Abban az évben – hasonlóan a tavalyi évhez – az akkor még Videoton néven futó csapat Európa Liga csoportkörbe került, és nagy magabiztossággal várta a következő évi szereplést, ahol már az első körben kiestek, éppen egy montenegroi csapat, a Mladost Podgorica ellen. Most megint egy bravúros tavalyi eredmény és megint egy montenegroi ellenfél. De azért bízom benne, hogy a történelem nem ismétli önmagát. Egyfelől azért, mert ezt a csapatot most erősebbnek érzem, mint az akkorit, másfelől pedig mert az akkori csapatnál történt egy edzőváltás és viszonylag sok játékos ment el, idén meg állandónak tűnik a csapat. A realitás talaján állva ennek meg kell lennie.
És a folytatás sem reménytelen. A 2 lehetséges ellenfél közül sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a svájci másodosztályban szereplő lichtensteini kupagyőztes FC Vaduz lesz az ellenfél. Ha már itt tartunk, hozzájuk is köthető egy kellemetlen emlék, igaz, nem a fehérvári alakulat részéről. A 2006/2007-es kiírásban egy meglepő, hazai 4-0-s vereséget szenvedett el tőlük az Újpest csapata, amin már az idegenbeli 1-0-s győzelem sem tudott sokat kozmetikázni, a csata a magyar csapat vesztét okozta már az első fordulóban.
Ettől a helyzettől most azért kevésbé félek. A Fehérvár játékos összértéke kb. háromszorosa a lichtensteini csapatnak, és biztosra veszem, hogy a stabilitásra fognak összpontosítani az első meccsen. Úgyhogy reálisan nézve azért ennek a párharcnak is a magyarok a favoritjai. A harmadik forduló – ha meglesz – már érdekesebb lesz, ott nem biztos, hogy megkapja a kiemelést a magyar csapat. De jussunk el addig, mielőtt komolyabban elemezni kezdenénk!



Szerencse, majd balszerencse – Debrecen – Kukesi (később AS Roma/Torino)

Amikor megláttam a Loki lehetséges ellenfeleit, konkrétan hüledeztem. CSM Bukarest, Maccabi Haifa, egy elég gazdag kazah csapat, Cukaricki…itt szinte nincs jó ellenfél. Azonban Fortuna ezúttal velünk volt. Az albán Kukesi, bár papíron a 2. legerősebb csapat, akivel összekerülhettek, de ez főként egy BL menetelésnek (play ofig kerülésnek) köszönhető, és nem a tartós jó eredménynek. Így végülis talán a legjobb ellenfelet kapták a debreceniek, akit kaphattak. Ami az anyagiakat illeti, az albánok játékosállománya 5,53 millió Euro értékű, a DVSC-é 6,90. Ez nem nagy különbség, de ha belegondolunk, hogy az albánok a kiemeltek, szerintem baráti.

A következő körben viszont csoda kéne a továbbjutáshoz. Papíron a Roma az ellenfél, de benne van a pakliban a Milan kizárása, és akkor a Roma a Milan helyére kerülne és a Torino ugrana be. Igazából szinte teljesen mindegy a 100.000.000 Eurót meghaladó játékosállományú csapatok közül ki jönne, a tét a tisztes helytállás lenne. De legalább látnánk még egy topcsapatot Magyarországon.



Potenciális kiemeltként az egyik legnehezebbet – Budapest Honvéd – Zalgiris Vilnius (később Sabail FK/Universitatea Craiova 1948)

Érdekes, hogy bár a Honvéd sem volt kiemelt, a lehetséges ellenfelei lényegesen barátságosabbnak tűntek, mint a Lokinak. A szlovén Ljubljana és a szlovák Tvrna mellett egy örmény, egy litván és egy luxemburgi ellenfél került elő, ami nem tűnt rossznak (persze azok után, hogy a Honvédot tavaly luxemburgi csapat ejtette ki, itt már minden relatív). Ebből a szempontból szerintem jó sorsolást kapott a budapesti csapat. Az ellenfele még a második körben is kiemelt, de annyira nem erős, egy bravúros Play of körben jutás és az állandó nemzetközi szereplés adta meg nekik a kiemelt státuszt. Ha a játékoskeretet nézzük, a Honvéd értéke 3.000.000 Euroval felettük jár. Ez egy nagyon jó lehetőségnek ígérkezett, ugyanis anélkül szerezhetnék meg a kiemelt státuszt, hogy nagyon reménytelen ellenféllel szemben kellene megküzdeniük. 

A második kör sorsolása azonban nagyon nem sikerült jól. És az a durva, hogy ezúttal nem is a kiemelt ellenféltől tartok a legjobban. Az azeri csapat játékereje nagyjából a Honvédéval egyenlő, egy évvel ezelőtt azonban a Neftcsi Bakun az Újpest túl tudott lépni, a bakui gárda pedig idén megelőzte a Sabailt. Azonban nagyon erős a gyanúm, hogy nem az azeriek fogják ezt a párharcot megnyerni. A román 4. Craiova gyakorlatilag az ország koefficiensét vitte tovább, mert nem igazán szerepelt nemzetközi porondon szinte soha. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy 21.000.000-s játékosállomány értékük van, ez értékesebb mint akár a Fradi, akár a Fehérvár, kb. a Malmö csapatának erősségével ér fel. Ilyenkor persze óhatatlanul felmerül, hogy nincsenek-e túlértékelt játékosaik, de egy újonc csapatnál erre sem adok sok esélyt. Ehhez képest kb. bármelyik másik ellenfelet szívesen láttam volna a potenciális esélyesek közül. Nagyon nehéz dolga lesz a Honvédnak, ha onnan tovább akar jutni.

Összességében látható tehát, hogy a kép meglehetősen vegyes, legszerencsésebb helyzetben talán a Fehérvár van, de a többi csapatnak is fontos, hogy minél tovább menjenek, hiszen a tavalyi évvel ellentétben idén van mit veszíteni, mert 5 éve a Debrecen az Európa Liga Play of köréig menetelt, és a Diósgyőr is eljutott a 3 körig. De szurkoljunk a csapatainknak, hogy idén is tudjanak valami nagyot domborítani!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról