Szendvics látványkonyhában – San Da Vinci szendvicsbár, Budapest, köfte és sajtos-csirkés szendvics


Az ember nem mindig tud tudatosan választani, hogy milyen helyre megy be. November 16-án, pénteken kb. fél 11 volt, mire az országos disputa verseny szervező munkáival végeztünk, és ekkora nagyon sok hely már bezár. Az éhség azonban nagy úr volt, így egy olyan helyre tértem be, amiről korábban még sosem hallottam. A San Da Vinci ránézésre egy török helynek tűnt, ugyanakkor ezekkel kapcsolatban a sok nem igazán erős török gyrosos miatt inkább negatív előítéleteim vannak. Azt azonban láttam, hogy ez nem egy gyros bár, így azt gondoltam, egy próbát megér.

A belső tér nem túl nagy, de azért komfortos. Ami még külön tetszik, hogy bár sok helyen van kinn az asztaloknál só és bors, hogy a vendégek tudjanak ízesíteni, itt azonban e mellett még egy – gondolom csípős és savanyú – paprikaféle is megjelent. Noha nem kóstoltam meg, a figyelmesség az jól esett. Ez a figyelmesség más helyen is megjelent. Miközben nézegettem az étlapot, a hely tulajdonosa rögtön ajánlotta a köftét, ami – mint megtudtam – egy marha- és bárányhúsos húsgolyó, amit szendvicsben tálalnak és még azt is megmutatta, hogy 4 húsgolyó kerül a szendvicsbe, és, hogy azok a húsok mekkorák. Hozzáteszem, ez azért veszélyes is tud lenni, mert tapasztaltam már olyat, hogy egy tulajdonos/szakács az ajánlások során átmegy erőszakosba, és már kellemetlennek érzi a vásárló. Itt azonban szó nem volt erről, abszolute a tájékoztatás szándékát éreztem a tulajdonosban, az meg külön piros pont, hogy egy közepes árfekvésű terméket kínált, nem a legdrágábbra próbált rábeszélni. Úgyhogy hatott is rám, és azt rendeltem, amit ajánlott.

Ezután jött a látvány része. A kintről és bentről is jól látható rostlapon kezdték el sütni a húst, illetve a szendvicszsemle is kapott némi pirítást. Amit még külön pozitívumnak fogtam fel, hogy voltak olyan vendégek, akik sokkal hagyományosabb szendvicset (pl. kolbászosat) kértek, de azok a húsok is rákerültek a rostlapra. Ezt én is így szeretem, számomra az igényesség egy jele volt. Így persze nyilván várni kell kicsit az ételre, kb. 10-15 percet, de ez a legkevésbé sem zavar. A buciba aztán bekerült a hús, zöldségek, kétfatja fűszer, és már kész is.

A szendvics illata nagyon jó volt, és frissen, melegen kaptam. A pékáru, amit használtak, klasszikus bolti termék, de jó nagy, sok szezámmaggal, és a pirítás révén kapott még egy kis extra ízt. Szóval ízletes volt. A köfte intenzív fűszerezésű hús, amiben a marha és a bárány íze is kiérezhető. Aki kicsit ódzkodik ezektől az ízektől, annak inkább egy hagyományosabb szendvicset ajánlok, de nekem nincs semmi bajom velük, jó volt ez. A zöldségek (saláta, paradicsom, hagyma) frissek, finomak, ezzel sincs semmi gond. A kétféle szórt fűszer, amit kaptam, nem tudom pontosan, hogy mi volt, de az egyik csípős volt, a másik pedig valamilyen zöldfűszer. De jól harmonizáltak a húsgolyókkal, szóval ez is ízlett.

Az egyetlen kisebb kritika, amit meg tudok fogalmazni, az valamilyen szósz hiánya. Alapvetően ezt nem tartom kötelező elemnek egy szendvicsben, itt viszont a pirított zsemle egy szárazabb étel, a hús is jellegéből adódóan picit szárazabb, és a fűszerek is szárazfűszer formájában kerültek be. Ehhez azért jól esett volna valamilyen szósz, akár csak egy bolti termék is. Nem tudom véletlen, vagy tudatos volt-e a kifelejtés, de nekem azért hiányzott.

De mivel ízlett az étel, másnap – immáron tudatosan – mentem be oda. Ezúttal egy klasszikusabb ételt, egy sajtos-csirkés szendvicset kértem. És ismét kezdődött a látványos résszel. A csirke előre bepácolt csirkemellnek tűnt, és jó sokat tettek a sütőlapra. A sütés során persze vesztett a térfogatából, de még így is igen tisztességes adag maradt belőle. Ezúttal is ott grillezték mellette a zsemlét, és most a sajtot is. Ennek örülök, ugyanis nem esnek bele abba a hibába, amibe sok helyen, hogy a „sajtos”-nak nevezett ételre rádobnak egy sajtdarabot mindenféle feldolgozás nélkül. Ehhez az ételhez járt szósz is, konkrétan ketchup és majonéz.

A buci és a zöldségek ezúttal is hozták, amit hozni kell. A csirke nagyon ízletesre sült, puha volt, és fűszeres, a legkevésbé sem éreztem száraznak. A sajt is jó volt, bár szerintem egy kicsit az még maradhatott volna a rostlapon, úgy még finomabb lett volna. A ketchup és majonéz bolti termékek, de azok közül az igényesebb fajtából, így ezzel sincs különösebb gond.

Mind a 2 étel 990 forintba került, és abszolute jól lehet velük lakni, és még finomak is. Nyilván az egyik étel sem tartalmaz semmi világrengetőt, de a hagyományos szendvicsek és a török elemek egyensúlyban vannak, a hely igényes, és nem akar több lenni annál, ami. Ezek alapján én bátran merem ajánlani mindenkinek, sokkal jobb élmény, mint akár a török gyrososok, akár nem egy ennél lényegesen drágább hamburger-bár.


 
Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról