Erdélyi ízek? – Székely Kantin, Budapest
A
Pláza éttermek eléggé hasonlítanak Budapesten, bármelyik üzletbe látogat el az
ember, ugyanolyan Brandekkel, illetve hasonló ételekkel találkozik. Ezért is
lepett meg, amikor a KÖKI Plázában egy olyan helyet találtam, ami a felirata
szerint eredeti székely ételeket kínál. Elég sok időt töltöttem Erdélyben és
van tapasztalatom az ottani ételekben mind éttermi, mind „büfés” szinten. Így
hát kíváncsi voltam, mit tud ez a hely. Az étel, amit kértem, viszonylag
egyszerű: mics (sertés-, bárány ill. marhahúsból készült csevapszerű étel),
hasábburgonya, mustár, illetve desszertként rántott palacsinta.
Kezdjük
egy nagy pozitívummal: a hölgy, aki a rendelésem felvette nagyon kedves volt,
mosolygott, amit meg külön öröm, hogy mint kiderült, a palacsintát helyben
készítik, és ezt még elkészítették nekem úgy, hogy kb. 25 perc volt még zárásig.
Ezt azért kell így kiemelnem, mert sajnos gyakori tapasztalatom, hogy zárórában
már csak azt adják ezekben a plázaétteremben, ami épp készen áll, nagy
pozitívum, ha még ilyenkor is elkészítenek egy ételt. Egyébként a főtételt
viszonylag hamar megkaptam, és mire azt megettem, a desszert is megérkezett.
A
mics húsában a sertést éreztem dominánsnak. Egyébként kifejezetten ízlett, a
fűszerezése és az ízvilága abszolute hozta azt, amit Erdélyben többször
kóstoltam. 4 szelet húst kaptam egyébként, ez bőven elégséges egy tisztességes
vacsorára, ráadásul még frissnek éreztem, ami az esti órákban szintén dicséret.
Sajnos a hasábburgonya kapcsán már kevésbé éreztem ezt. Színben szép volt,
ízben is teljesen oké, viszont ez kicsit keménynek, száraznak hatott a krumpli,
szerintem már korábban készítették és mikrózással segítettek rajta, ami annyira
a hasábburgonyánál nem szerencsés. A mustár egyszerű hétköznapi termék volt, de
egyébként teljesen oké, a funkcióját ellátta.
A
főétel után nekiláttam a rántott palacsintának is. Bevallom, ezt nem ettem
korábban Erdélyben, így az újdonság varázsával hatott. De nagyon ízlett, a
palacsintára tett bunda ropogós volt, szerencsére jó gazdag töltelékkel, ami
túróból és vaníliából állt, nagyon ízlett. A palacsinta tetejére kis tejfölt
locsoltak, porcukrot tettek, így egy picit túrógombócos beütése is lett az ételnek,
de ezzel sincs semmi baj. Száz szónak is egy a vége, tökéletes zárása volt az
ételnek.
A
menüért valamivel több, mint 2.000 forintot fizettem, viszont ezért cserébe két
igencsak tisztességes mennyiségű kaját kaptam, ami jócskán meghaladta a
Plázaéttermek szintjét minőségben és mennyiségben is. Az egyetlen kritikám a
hasábburgonyával volt, sajnos azt nem gondolom igazán élvezhető elemének az
ételnek. Ezt viszont jócskán kompenzálta a személyzet kedvessége, úgyhogy merek
az egészre adni egy igen magas pontszámot. Egyébként nemrég néztem a facebook
oldalukat és láttam, hogy 1.290 forintért kétfogásos ebédmenüjük is van,
egyszer majd biztosan azt is kipróbálom.
Értékelésem:
9/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/Sz%C3%A9kely-Kantin-100708075058337/?ref=py_c
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése