Közeli konkurencia – Gente Senior vs. Marty Boulevard
Kolozsváron
idén más helyen lakom, mint tavaly, emiatt egy új környék felderítésére is sort
kellett kerítenem. Így itt is körülnéztem, hogy milyen éttermek meg egyéb
vendéglátóhelyek fogadják a vendégeket. Ami azonban egy kicsit meglepett, az
két étterem elhelyezkedése. Ugyanis egy utcán egy ajtón bemenve rögtön két
másik bejárat közül választhatunk. Az egyik a Gente Senior étterembe vezet, a
másik a Marty Boulevardba. A két hely közül mindkettő a klasszikus étterem
benyomását kelti, ülőhelyekkel, pincérekkel, felszolgálással, gazdag étlappal.
Ezenkívül mindkettőben van pizza. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy 1-1 pizzát
fogok kóstolni tesztelés gyanánt. Aztán az elképzelésem végül kicsit
megváltozott. Hogy miért és mi volt a tapasztalatom, azt mindjárt meglátjátok.
Ahogy
azt már említettem, mindkét étlap igen gazdag kínálattal rendelkezett. Ha össze
kéne őket vetnem, akkor azt mondom, hogy a Gente senior étlapja egy jóval
hagyományosabb étlap egy igen nagy pizza repertoárral. A felosztása is a
klasszikus leves, szárnyas ételek, sertés ételek, vegetáriánus ételek,
marhaételek stb. besorolásban vannak, a végén 1-2 önállóan fogyasztható
salátával, illetve köretsalátával, desszerttel, és az italokkal. Az itallapjuk
igen gazdag, nagyon sok különböző szeszes italt tartalmaz. Ami az
árkategóriáját illeti, egy nagyjából közép árkategóriás étterem árait láttam, a
főételek zömmel 25-35 lej közöttiek, de a pizzák tekintetében vannak olcsóbb
termékek is. Ezenkívül 21 lejért van napi menüjük, ami kétfogásos, leves és
főétel, és van egy „A” és egy „B” menü, amit lehet választani. Ez szintén
csábítóan hangzik.
A Marty
Boulevardé egy modernebb étlap. Szintén széles a kínálat, de kevesebb a hagyományos
éttel, és több a street food irányban elmenő. Igen sokféle hamburger van a
repertoárban, és biztos vagyok benne, hogy nem fogom tudni megállni, hogy az
egyiket ki ne próbáljam ittlétem alatt. Ezenkívül a levesek között is jóval
kevesebb hagyományos, és több krémleves volt, a zöldséges és gyümölcsök
gyakrabban jelentek meg az étel- és itallapon, több helyben elkészített italjuk
(limonádék, gyümölcslevek). A másik oldalon viszont az árkategóriája magasabb.
Itt már nagyon kevés főételt kap meg az ember 30 lej alatt, még az alappizzák
is 24-25 lejnél kezdődnek, ráadásul a Gente Seniorban 550 grammos pizzákat
árultak (itt Romániában a legtöbb ételt súlyban és nem nagyságban mérik,
rendszerint még a gyrososoknál is leírják, hogy melyik alapanyagból mennyi van
a pitában/tálban), itt meg 440 grammos. De itt is van napi menü, itt 22 lej a
kétfogásos, és 24,5 lej a háromfogásos. Kétféle leves és főétel van, amiket
lehet kombinálni, desszertből egyféle van, ott az „igen vagy nem” a választás J.
Ételrendelés, kiszolgálás:
A Gente
Seniorban szinte azonnal érkezett hozzám egy pincér. Ezúttal nem próbáltam meg
román nyelven megszólalni, angolul kérdeztem meg, hogy tudok-e elvitelre kérni
ételt. Mondta, hogy igen, de van 1 lej felszolgálási díj. És már szó nélkül
ment el és hozta az angol nyelvű étlapot. Igazából fölösleges volt, mert most
már vagyok olyan szinten a román nyelvvel, hogy egy étlapot tudok értelmezni,
de így is értékelem a szolgálatkészséget. Mivel megfogadtam, hogy most pizzát eszem,
ezért azokat néztem. Végül egy nem túl bonyolult verziót kértem, amin a szószon
és a tésztán kívül sajt, csirkehús és ananász található. Az étel körülbelül
10-15 perc alatt készült el és már vihettem is haza, kóstolásra.
A
Marty Boulevardban kicsit elbizonytalanodtam az árkategória láttán. Ugyanakkor
észrevettem, hogy a napi menü egyik főétele egy Proscutto pizza. És ami még
feltűnt, hogy súlyban elvileg ugyanannyi, mint a klasszikus prosciutto pizza,
ami 25 lej. Tehát menüben gyakorlatilag olcsóbb, mintha megvenném magában?
Ebben nem voltam biztos, de ha már így alakult, akkor úgy gondoltam, kérem
menüben. A levesek közül a görög csorba és a brokkolikrémleves közül
választhattam, ami engem illet, ez egy egyértelmű szituáció volt, hogy a
csorbalevest eszem. A napi desszert „original cheescake” volt, ehhez nem
kellett román nyelvismeret. Úgy döntöttem, hogy ha már itt vagyok, megkóstolom
azt is. Itt volt egy kis nyelvi nehézség, ugyanis a pultnál próbáltam rendelni,
aztán kiderült, hogy nem ott kell, de megoldódott, egyébként a felszolgálással
itt is meg voltam elégedve. Az étel elkészítése talán még rövidebb időt vett
igénybe, szerintem nem volt 10 perc sem, lehet, a menüételeket folyamatosan
készítik. A korrekt összehasonlítás kedvéért itt is elvitelre kértem, itt
számítottak fel csomagolási díjat, viszont volt egy 5%-os szervízdíj.
Ételek:
A
Marty ételénél nyilvánvalóan a levessel kezdtem. A tál, amiben kaptam, elsőre
nem tűnt túlságosan nagynak, aztán azonban mialatt ettem, rájöttem, hogy ez
azért nem kicsit adag (a blokk szerint 400 ml, el is hiszem). Amikor
megkóstoltam, akkor nagyon meglepődtem. Sokszor ettem már itt csorbalevest, de
ilyen finomat még soha. Nem ismertem a görög csirkehúsos csorbaleves receptjét,
és bevallom egy kicsit féltem attól, hogy a görög jelleget a kapor fogja az
ételnek megadni. Szerencsére nem, a citrom és a tejföl mértéke miatt
savanyúbbnak éreztem ezt a levest, mint az átlag csorbalevest. De nem is ez a
lényeges, hanem az íze. A leves nagyon kellemesen savanykás, de mégis
karakteres ízvilága pillanatok alatt megvett, a benne lévő csirkehús és paprika
meg szintén hozzáadta a magáét. Nagyon ízlett.
Na,
de térjünk rá a pizzákra. Ránézésre nekem mindegyik egy picit kisebbnek tűnt,
mint a hazai 32 cm-es pizzák. A Gente Senioré ránézésre olyan 30 cm-es
átmérőjűnek tűnt, de a Marty Boulevardé sem sokkal kevesebb, kb. 27-28 cm-re
tippelem. A súlybeli különbséget inkább a tészták vastagsága közötti különbség
jelentette, a Gente Senior jóval vastagabb tésztából készítette az ételt.
Egyébként, ha a tészták minőségét nézem, akkor számomra mindkettő tökéletesen
hozta a szintet, friss, ropogós, és a széleken önmagában fogyasztva is kellemes
étel benyomását keltette. Szóval ilyen szinten mindkettő jól indított.
Ami a
szószokat illeti, a Marty Boulevard paradicsomszósza telitalálat. Nagyon jól
fűszerezett paradicsomszósz, nem édes, hanem ez a klasszikusolaszos fűszerezés
benyomását keltette. És sikerült nagyon szépen egyenlően rétegezni a tésztán. A
Gente Senior szósza szintén jól muzsikált, kicsit jobban dominált benne a
paradicsomos íz. Azonban itt az elhelyezéssel volt egy kis problémám, a pizza
egyes részein ugyanis nagyon sok volt, más részein azonban nagyon keveset
találtam benne, ami azért hiányzott.
A
feltétek kapcsán a Gente Senior csirkemelle hibátlan, apró darabokban volt elhelyezve
a pizzán, nagy mennyiségben, és kapott egy kellemesen pikáns fűszerezést is, ez
nagyon bejött. Ezt jól egészítette ki az ananász, ami szerintem konzervgyümölcs
volt, de nincs ezzel baj, kevés étterem használ friss ananászt. Amivel viszont
van, hogy emiatt a pizza egy kicsit „csöpögött”. Az volt a benyomásom, mintha a
csirkén lévő kis zsír az ananász levével összekeveredett volna, és ez a lé a
pizza egyes részein ott maradt. Ez sem látványra, sem ízre nem volt igazán
kellemes, igaz, legalább viszonylag egyszerűen le lehetett szedni az ételről. A
Marty Boulevard pizzáján a sajt volt alul, fölötte a sonka. A sonka minősége
remek, látszott rajta, hogy nem a bolt alsó polcáról szedték le. A
mennyiségeket illetően a Gente Senior pizzáját önállóan ettem úgy, hogy előtte
aznap nem reggeliztem, de teljesen jól laktam vele. A Marty Boulevard esetében
reggeliztem és már megettem egy jó tál kiadós levest, utána már a pizza fele
elég volt, a másik felét megtartottam vacsorára, ami egy desszerttel együtt
elégséges volt.
A
sajttortát azonban nem a vacsorához ettem, hanem az ebédhez. Amikor ránéztem,
egy picit elhúztam a számat. Ez nem túl nagy. Ugyanakkor a másik oldalról nézve
azért ez 2,5 lej volt, magyarul kb. 170 forint. Ha végiggondolom, hogy manapság
ennyi pénzért mit lehet kapni, főleg egy étteremben, akkor rendben van ez
teljesen. Ízben egyébként tök jó, a sajttorta krémje édes, markáns, amit a
rátett szósz (talán áfonya) savanykássága remekül kiegészített. Nem bántam meg,
hogy kértem a menühöz.
Árak:
A Gente
Seniorban 21 lej volt a pizza, plusz egy lej a csomagolási díj és otthagytam 2
lej borravalót a nagyon kedves pincérnek. A Marty Boulevardban 24,5 lej a menü,
1,25 lej a szervízdíj, felfelé kerekítettem, így 26 lejt hagytam ott.
Mennyiségben mindkét étel bőven elég volt a jóllakáshoz, sőt, a Marty Boulevard
gyakorlatilag 2 étkezésre is elegendő volt.
Ami a
pizzákat illeti, nekem a Marty Boulevard pizzája így volt jó, ahogy, nyilván ez
egy egyszerűbb verzió, de nagyon finom. A Gente Seniorban lévő is nagyon
ízlett, ugyanakkor itt azért voltak apróbb hibák, amikről azonban úgy gondolom,
hogy javíthatók.
Ugyanakkor
azzal is tisztában vagyok, hogy ez az összehasonlításban ebben a formában
kicsit manipulatív, hiszen egy napi menüt vetettem össze egy étlapi étellel. A
teljesen korrekt képhez kell egyszer az étlapról rendelnem a Marty Boulevardban
és egyszer egy menüt a Gente Seniorban. Ez fogja a teljes képet megadni. De
azért addig is a meglévő élmények alapján fogok pontozni.
Értékelésem:
Gente
Senior: 8/10
Marty
Boulevard: 10/10 (hogy ez mit jelent,
azt itt megnézheted)
Bővebben
a két helyről:
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése